23 Aralık 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara6°C

YATKIN KARDEŞLERDEN RAMAZAN SOHBETLERİ

Çeşitli kahvehanerde, derneklerde, meyhanelerde, düğün salonlarında ve çay bahçelerinde Sünneti Anlama Platformu çerçevesinde Kur?an?ı Kerim?i hayatımıza ve çağımıza yaymak; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)?in sünnetini anlamak ve yaşamak konusunda

YATKIN KARDEŞLERDEN RAMAZAN SOHBETLERİ


 
Konferansta İlk söze başlayan Davut Yatkın. "Öncelikle katılımlarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. ilerleyen günlerde inşallah programlarımız devam edecek.   
 
‘’Bakara süresinin 183.ayetinde’ Rabbimiz bizlere Oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı umulur ki bu sayede sorumluluk bilincine ulaşırsınız/korunursunuz’ buyuruyor.
Bu ayet gösteriyor ki; Oruç geçmişte vardı bugün de var ve yarında olacak Oruç tutmakla evrensel ilahi koroya katılmış oluyoruz. Bu ayet tuttuğumuz Orucun evrensel, zamanlar ve zeminler üstü olduğunu gösteriyor. Peygamber efendimiz(sav) bir sahabesine’ Davud(a.s)’un Orucu gibi oruç tut. O bir gün tutardı bir gün yerdi.’ tavsiyesinde bulunmuştur.Keza kendiside Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutardı; bunun sebebi Pazartesi doğum günü olması Perşembede Kur’an’ı Kerim’in indirilmeye başladığı gün olmasındandır.
Ve yine peygamber efendimiz(sav)’ Oruç tutunuz sıhhat bulunuz.’ buyurmaktadır.                        Oruç insanlığa açılmış ilahi bir kredidir. Bu yüzden Oruç tutan Mümin insanlıkla yaşıt olmuş kervana dâhil olmuş demektir. Yıl da bir kez gelen bu mübarek ve mükemmel ayın kıymetini bilmeliyiz. Bu ayın değerini büyüklerimiz’ onbir ayın sultanı’ diyerek önemini vurgulamışlardır.
Bu aya değer göstermeyenler’ havalar çok sıcak, susuz kalamam, sigarasız olmaz’ gibi sudan bahanelerle ilahi Rahmetten mahrum kalmamalarını insanlık korosuna katılmalarını tavsiye ediyorum.
 Ramazan kelimesinin bir anlamı da ‘Güz yağmuru’demektir. Yüce Rabbim bizleri, ailemizi, hanemizi ve bu toprakları güz yağmuru gibi bereketlendirsin.
Dünyamız Ramazan Ahretimiz Bayram olsun.’’dedi.
 
Ramazan yatkın ise:’’ Oruç kelimesi Arapçada savm’dır. Oruç tutmak bir şeyden uzak durmak bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek, terk ve direnç demektir. Biz oruç tuttuğumuzu iddia ediyoruz bu bir yere kadar doğrudur; fakat aslında biz orucu oruç bizi tutsun diye tutarız. Oruç tutmak içgüdüleri tutmaktır. Onları kontrol altına almaktır bir bakıma. Güdüler tutulursa, onların bilinci tutsak almaları önlenirse bu hem bilinci hem de iradenin güçlendirilmesi sonucunu getirecektir. Bilinç güçlenirse şahsiyet güçlenir. Sorumluluk bilinci oluşturmanın ve artırmanın yolu budur. İşte bu nedenle az önce Davut kardeşimin de belirttiği ayette yani orucu farz kılan ayette’ umulur ki bu sayede sorumluluk bilincine ulaşırsınız.’ Ayetin bu kısmı sorumluluk bilincini açıklar.
Ramazan ruhun beslenmesi için bedenin aç bırakıldığı aydır. Onbir ayın kalpte bıraktığı kiri-pası temizlemek için bakıma alınmasıdır yani yıllık ruh bakımıdır. Oruç acıkmak değil doymaktır. Gözün ve ruhun doymasıdır. Oruç kendimizi tuttuğumuz ibadettir.
 Kendinize iyi bakın; ama önce kendinizi tutun. Kendini iyi tutamayan kendine iyi bakamaz. O yüzden diyorum ki kendinize iyi bakın. Son olarak niyet edelim.
Hayatımı ramazan yapacağım, günah orucunu hiç bozmayacağım, harama karşı bir ömür sürecek oruca niyet ettim Rabbim kabul etsin.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.