YAPAY ZEKA İLE ULAŞIM DAHA GÜVENLİ OLACAK
Türkiye?nin ilk sürücüsüz aracıyla otomotiv alanında bir ilke imza atan Okan Üniversitesi, ?Akıllı Ulaşım Teknolojileri Çalıştayı? ile alanında uzman isimleri bir araya getirerek ulaşım konusuna yeni bir bakış açısı daha geliştirdi.
Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsünde gerçekleşen Çalıştay’da özel kesim çalışanları ve karar vericileri ile akademisyenleri bir araya getirerek araştırma konularında işbirliği imkanlarını geliştirmek amacıyla ortak bir yol haritası oluşturulmasına katkı sağladı.
Akıllı Ulaşım Teknolojileri Çalıştayı ve Sergisi’ne; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kutda katıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakan Yıldırım, “Dünyada küresel barışı sağlayacak olan şey sanal alemdir. Artık sınır tanımayan bir hal aldı. 2.5 milyar insan gece gündüz konuşuyor. 1969 yılında Ay’a çıkıldığında bulunan internet şimdi gelinen noktada pek çok konunun önüne geçiyor. Artık ‘machine to machine’ zamanı yani araçlar birbiriyle konuşuyor. Biz insanlar sadece yönlendirici konumundayız” dedi.
Okan Üniversitesi İnşaat Fakültesi laboratuar açılışını da yapan Binali Yıldırım, “Kimse İstanbul’un trafiği bitirilebilir diye konuşmasın. Önemli olan trafiği katlanılabilir, akışkanlığı sağlanabilir olması. Metrobüs, tramvay ve metro hattı ile başladığımız çalışmalara tüm hızıyla devam edeceğiz” diye konuştu.
Çalıştayda “Akıllı Ulaşım Teknolojilerine“ yönelik Türkiye için öncelikler ve ilgili paydaşlar tespit edilerek, araştırma çalışmalarının öncelikli alanları belirlendi. Ohio State Üniversitesi ve Avrupa’daki ilgili üniversitelerin katıldığı çalıştayda, özellikle Okan Üniversitesi Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Araştırma Merkezi’nin sektöre getirdiği önemli bilimsel buluşlar ve Türkiye adına yapılan yeni bilimsel çalışmalar büyük beğeni topladı.
Son yıllarda bilgi sistemleri ve teknolojilerinde meydana gelen değişimlerin vurgulandığı çalıştayda, özellikle ‘Akıllı Sistemlere’ dikkat çekildi. Genel anlamıyla insanoğlunun duyu organlarıyla aldığı bilgiyi, bir hedef doğrultusunda karara dönüştürmesi ve uygulamasının benzerini, ‘yapay zeka’ ile gerçekleştiren sistemler üzerinde durun konuşmacılar büyük ilgi gördü.
Gelişen dünyada meydana gelen bu yeni gelişmelerin ulaşım sistemlerine olan yansımalarının değerlendirildiği çalıştayda, otonom araçlar ve akıllı altyapı sistemleri olarak başlıca iki alan üzerinde duruldu.
Akıllı altyapı sistemleri
Çalıştayda üzerinde durulan konulardan bir diğeri ise akıllı altyapı sistemleri oldu. Akıllı yollar, yer-uydu haberleşme ağları, harita-konum bilgi sistemleri, sağlık ve güvenlik birimleriyle haberleşme sağlayan sistemlerin, trafik güvenliği, hava kirliliği, taşımadaki enerji verimliliği, insan ve yüklerin bir yerden bir yere daha hızlı ve daha güvenli ulaşımı gibi hayati konularında kolaylık sağladığı belirtildi.
Akıllı ulaşım teknolojileri araç maliyetlerini etkileyecek
Araç maliyetlerini büyük oranda etkileyen elektronik sistemlerin büyük bir kısmının ithal edildiğinin vurgulandığı çalıştayda, elektronik sistemlerin araç maliyetlerine etkisinin 2011 yılında yüzde 30 civarındayken bu oranın 2020 yıllında yüzde 50’nin üzerine çıkmasının beklendiği dile getirildi.
Bu arada, Bakan Yıldırım ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, çalıştay öncesi Okan Üniversitesi'nin sürücüsüz aracını ve çalışmaları yakından inceleme fırsatı buldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.