VERGİ REFORMU ŞART
AK Parti?nin %50 oy oranı ile yeniden tek başına iktidar olmasıyla neticelenen 12 Haziran seçimlerinin ardından piyasalardaki vergisel beklentiler, yoğun bir şekilde dillendirilmeye başlandı.
Konuyla ilgili olarak, mevcut vergi kanunlarının, günümüz Türkiye’sinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını ve 2023 vizyonuna yakışmadığını ifade eden Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, tüm vergi kanunlarının, piyasaların önünü açacak ve ihtiyaçlara tam olarak cevap verecek şekilde yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Yıllar öncesinden kalma vergi kanunları üzerinde yapılan çeşitli değişikliklerle sadece günü yakalamanın amaçlandığını, bunun neticesi olarak da kanunların özelliklerini ve orijinalliklerini kaybettiğini belirten GÜNDÜZ, bu nedenle, günün ekonomik ve sosyal yapısına, aynı zamanda da 2023 vizyonuna uygun yeni ve modern bir vergi sistemine ivedilikle ihtiyaç olduğunu kaydetti.
“Yeni vergi kanunları, eski kanun maddelerini revize eden, tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayan, aynı zamanda küresel ihtiyaçlara cevap verebilecek bir anlayışla yapılmalıdır.” diyen GÜNDÜZ, yeni kanun maddeleri ve vergi sistemi hazırlanırken, sorunları bilen akademisyenler, ticaret odaları ve meslek örgütlerinin görüşleri de mutlaka dikkate alınmalıdır şeklinde konuştu.
Konunun uzmanı Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, yeni vergi kanunları hazırlanırken dikkate alınması gereken konuları şu başlıklar altında sıraladı;
1- Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edebilecek bir vergi kanunu olmalıdır. 2- Vergi bilinci ve sorumluluğu, tüm bireylere hissettirilmelidir. 3- Vergiyi tabana yayan, diğer yandan asgari geçime yetecek kadar geliri vergilendirmeyen bir gelir vergisi olmalıdır. 4- Tek Oranlı Bir Vergileme olmalıdır. 5- Anlaşılabilir bir vergi kanunu olmalıdır. 6- Vergi mükellefi sayısı artırılmalıdır. 7-Basit Usul ve İşletme Hesabı kaldırılmalıdır. 8- Serbest Meslek Makbuzu, Müstahsil Makbuzu gibi evraklar kaldırılmalı, sadece fatura kullanılmalıdır. 9- Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi yükü aynı olmalıdır.
10- Gelir dağılımını düzenleyici yapısı olmalıdır. 11- Vergi İade Sistemi, yeniden uygulanmalıdır. 12-E-Fatura ve E-Defter uygulanmalıdır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.