24 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C

VEREM, TEDAVİSİ MÜMKÜN BİR HASTALIKTIR

1998 yılından itibaren Pendik?te faaliyet gösteren Verem Savaş Dispanseri?nde, dişpanser hekimi olarak görev yapan Dr. Sevgi Gür, Verem hastalığının, tedavisi %100 mümkün olan, korkulmaması gereken bir hastalık olduğunu kaydetti.

Verem, tedavisi mümkün bir hastalıktır


İLÇEMİZDE 248 KAYITLI VEREM HASTAMIZ VAR
1985 yılından itibaren dişpanser hekimi olarak görev yaptığını belirten Dr. Sevgi Gür, Pendik’te halen 248 kayıtlı verem hastası bulunduğunu ifade etti. 2010 yılı içinde dişpanser olarak 451 BCG aşısı ve 983 PPD testi gerçekleştirdiklerini de kaydeden Dr. Gür, bir önceki yılla kıyaslandığında, Pendik’teki veremli hasta sayısında, her hangi bir artışın söz konusu olmadığını söyledi.
%100 TEDAVİ MÜMKÜN
0-2 aylık bebeklere direkt, 3 aylık ve daha büyüklere ise, PPD testi uyguladıktan sonra verem aşısının yapılabildiğinin bilgisini de veren Dr. Gür, “8 ay ila 1 yıl gibi bir kuluçka dönemi bulunan hastalık, bazen bu dönemde fark edilemese bile, sonrasında mutlaka tesbit edilebiliyor. Menenjit ve Milines tüberkülos şeklillerinde görülen verem hastalığı günümüzde, doktor kontrolünde yapılan koruyucu tedavilerle, %100 tedavi edilebiliyor.” şeklinde konuştu.
HASTA AİLELERİNE DE HİZMET VERİYORUZ
Dişpanser olarak verem hastalarına yoğun bir hizmet sunduklarını ifade eden Dr. Sevim Gür, “Sadece hastalara değil, bu hastaların ailelerine de koruyucu hizmet sunuyoruz. Bu arada ailelerin, şunu çok iyi bilmelerini istiyorum ki, bu hastalık, sadece solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle evlerde, kap kacakları ayırmaya gerek yoktur. Ayrıca, tedavi aşamasında risk daha da azalmaktadır. Hastalıktan korunmanın en uygun yolu ise, odaları ve kapalı alanları, sürekli havalandırmaktır.” dedi.
AYNİ VE NAKDİ YARDIM YAPILIYOR
Veremli hastalara, tedavileri sürecince çeşitli sosyal yardımların da yapıldığını kaydeden Dr. Gür, “İstanbul Verem Savaş Derneği aracılığıyla, ilçemizde bulunan 25 aileye, her ay 50-100 lira arasında erzak yardımı yapılmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı da, sosyal yardımlaşma vakfı aracılığı ile tüm hasta ailelerine, tedavi süreci boyunca, aylık 100 lira nakdi yardımda bulunmaktadır.” ifadesinde bulundu.
AİLE HEKİMLİĞİ İLE DİŞPANSERLER KOORDİNELİ ÇALIŞMALI
Aile Hekimliği uygulamasının, dişpanserleri ve burada görev yapan sağlık personellerinin durumlarını ne şekilde etkileyeceğinin henüz bilinmediğini de sözlerine ekleyen dişpanser hekimi Sevim Gür, “Dişpanserlerin mevcut durumlarının korunması, özellikle verem hastalığıyla mücadele ve hastaların takibi yönünden oldukça önemlidir. Hastalıkla mücadelede başarının sağlanması noktasında, aile hekimliği birimleri ve hekimleri, dişpanserlerle koordineli bir şekilde çalışmalıdır. Tabi olarak tüm bunların yanı sıra, diğer hekimlerle, dişpanser hekimleri arasındaki maaş dengesizliğinin de düzeltilmesi şart.” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.