22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

UÇUŞ KESİNTİLERİNİN YOLCULARA MALİYETİ 362,50 EURO

AirHelp, 1.300'den fazla yolcunun uçuş aksamalarıyla ilgili olarak deneyimlerini araştırdı.

Uçuş kesintilerinin yolculara maliyeti 362,50 Euro

25 Eylül 2023 Pazartesi 17:25

Ankete katılanların neredeyse yarısı kazanç kaybı ve iade edilemeyen masraflar nedeniyle para kaybettiğini ifade etti. 

Kesinti sırasında yolcuların yalnızca yüzde 37'si temel hizmetlerden yararlandığını belirtti. 

  • Havayolu şirketleri, gecikmeler ve uçuş iptalleri söz konusu olunca müşteri memnuniyetinde sınıfta kaldı. Dünyanın en büyük havayolu yolcu hakları kuruluşu olan AirHelp'in yaptığı ankete katılan yolcular, uçuş aksamalarıyla başa çıkma konusunda havayolu şirketlerinden duydukları memnuniyeti 10 üzerinden ortalama yalnızca 3,13 olarak değerlendirdi.

Yolcuların yüzde 82'si hakları konusunda bilgilendirilmiyor

Birçok yolcu bilmese de iki saatten fazla gecikme olması durumunda, işletmeci havayolunun yolculara havaalanında yiyecek ve içecek sağlaması gerekiyor. Ankete katılan yolcuların yüzde 82’si uçuş aksaması sırasında hakları konusunda bilgi verilmediğini ve yolcuların yalnızca yüzde 37'sine bu aksama sırasında yiyecek ve içecek gibi temel hizmetler sağlandığını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 15'i ise bunları ancak istediklerinde aldığını belirtti. Etkilenen yolcuların yüzde 73’ü yaşadıkları en önemli sorun sorusuna uzun süre beklemek, yüzde 71’i varış noktalarına uygunsuz bir zamanda varmak ve yüzde 68’i stres cevaplarını verdi. 

-022.jpg

Uçuşları iptal edilen yolcuların yalnızca yüzde 74'ü haklarından yararlandı

Uçuş iptallerinden etkilenen yolcular alternatif ulaşım veya tam para iadesi hakkına sahip oluyor. Ankete katılanların yüzde 74'ü de bu haklarına ulaştıklarını, ancak katılımcıların yüzde 33'ü bu haklarını talep ettikten sonra alabildiklerini aktardı. Uçuş iptali halinde, havayolu şirketlerinin gerekirse konaklama ve ulaşım da sağlaması gerekiyor. Ankete göre katılımcıların yalnızca yüzde 27'sine konaklama sağlanırken, yüzde 20'sinin ulaşım masrafları karşılanıyor.

Uçuş kesintileri genellikle yolcular için yüksek ek maliyetlere neden olur

Ankete katılan yolcuların yüzde 72'si, planlamadıkları uçuş gecikmeleri nedeniyle ek harcamalara maruz kaldığını söyledi. Yolcuların yüzde 46'sı da gelir kaybı nedeniyle gecikmelerden dolayı zarara uğradığını belirtti. Bu maliyetlerin ortalama 362,50 Euro’ya ulaştığı ifade ediliyor. Yolcuların yüzde 59’u yiyecek ve içecek için ortalama 51 Euro harcıyor. Yolcuların yüzde 32'si bölgedeki havalimanına gidip geri dönmek gibi ulaşım harcamalarının maliyetinin ortalama 61 Euro tuttuğunu kaydetti. Ayrıca, en pahalı harcama kalemlerini oluşturan yedek uçuşlar veya alternatif ulaşım araçları için katılımcıların yüzde 18’i ortalama 360 Euro, katılımcıların yüzde 15’i ise konaklama için 198 Euro harcamak zorunda kaldığını belirtti. 

AirHelp CEO'su Tomasz Pawliszyn anket sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: "Yolcuların haklarını bilmeleri, gereksiz masraflarla karşı karşıya kalmamaları açısından önemli. Ankete göre, yolcu memnuniyet puanı 3,13 olan havayollarının proaktif destek sunmaları halinde önemli bir iyileşme sağlayabilirler. Havayolu şirketlerinin bizzat başlatacağı tazminat ödemeleri, yolcu memnuniyetini yüzde 79 oranında artırabilir. Havayollarının zaten can sıkıcı olan uçuş gecikmeleri ve iptalleri durumunda, yolcularla ilgilenmedikleri ve onları bilgilendirmedikleri takdirde müşterilerini kalıcı olarak kaybetmeleri kaçınılmazdır.”

Anket hakkında

AirHelp, önemli bir uçuş aksamasından etkilenen 1.363 yolcuyla anket yaptı. Anketin amacı, uçuş kesintisinin maliyetleri ve yolcuların deneyimleri hakkında daha fazla bilgi edinmekti. Katılımcıların yüzde 90'ı AB'de yaşarken, tümü 60'tan fazla ülkeden katıldı. 649 katılımcının uçuşları iki saatten fazla rötar yaparken, 457 katılımcının uçuşları iptal edilmişti. 157 katılımcı ise aktarmalı uçuşunu kaçırırken, 71 katılımcının uçuşları en az iki saat rötar yapmıştı. 25 katılımcının uçuşları yeniden yönlendirilmişti. Dört katılımcının da fazla rezervasyon nedeniyle uçağa binmesi reddedilmişti.

AirHelp Hakkında

AirHelp, dünyanın en büyük havayolu yolcu hakları kuruluşudur. AirHelp, kurulduğu 2013 yılından bu yana havayoluyla seyahat edenlere rötarlı ve iptal edilmiş uçuşlardan kaynaklanan tazminatı talep etmelerinde ve ayrıca uçuşa kabul edilmeme durumunda destek vermektedir. Ayrıca, AirHelp havayolu yolcularının haklarını dünya çapında daha da güçlendirmek için yasal ve politik adımlar atmaktadır. Şirket halihazırda 16 milyondan fazla kişiye destek oldu, 30 ülkede faaliyet gösteriyor ve 350'den fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.