TÜRKİYE'NİN VİZYON PROJESİ BİTTİ.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, yapımını Almanya ve PKK'nın türlü oyunlarla durdurmaya çalıştığı Ilısu Barajı'nın gövde dolgusunun %100'ü tamamlandı..
30 Temmuz 2017 Pazar 12:07
PKK'nın geçiş güzergahında olduğu için sürekli şantiyesini bastığı, akademisyenlerin durdurulması için defalarca kampanya düzenlediği, Almanya'nın ise kredisine taş koyduğu Türkiye'nin vizyon projesi Ilısu Barajı'nın gövde dolgusunun yüzde 100'ü bitti.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, terör örgütlerinin hedefi olan birçok kez saldırıya maruz kalan, Türkiye'nin vizyon projelerinden Ilısu Barajı'nın gövde dolgusunun yüzde 100'ünün tamamlandığını söyledi.
Irak ve Suriye'den Tunceli'ye kadar uzanan dağlık alanda saklanmaya ve terör eylemleri yapmaya çalışan terör örgütü PKK'nın geçiş güzergahında olması nedeniyle Ilısu Barajı şantiyesinin defalarca hedef haline geldiğini vurgulayan Acu "Can güvenliği nedeniyle işçiler defalarca iş bıraktı. Bununla birlikte ülkemizin bu tür projeleri yapmasını hazmedemeyen bazı kesimler, birçok defa 'Barajın durdurulmasını' talep etti. Gerekçe, kültürel mirasın barajdan etkilenecek olmasıydı. Ama bütün olumsuzluklara rağmen yılmadan, gece gündüz demeden ve mesai mefhumu gözetmeden çalıştık ve hamdolsun barajın gövdesini fen ve sanat kaidelerine uygun olarak tamamladık" dedi.
Ilısu Barajı'nın dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci, kurulu güç bakımından Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı olduğunu vurgulayan Acu, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olduğuna işaret etti.
MALİYETİ 7 MİLYAR LİRA
Acu, temelden 135 metre yükseklikteki barajın, kurulu gücünün bin 200 megawatt, yıllık enerji üretimi ise 4 milyar 120 milyon kilowatt saat olduğunu, sadece enerji üretiminden ülke ekonomisine yıllık 1.3 milyar lira katkı sağlanacağını belirterek, projenin bitiş maliyetinin 7 milyar lira olmasının beklendiğini kaydetti.
Ilısu Barajı; dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2. büyük, kurulu güç bakımından Türkiye'nin 4. büyük barajı. Baraj, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajlar kategorisinde gövde hacmi bakımından ise aynı zamanda dünyanın en büyük barajı konumunda bulunuyor.
TARİHİ ESERLER ÖZEL YÖNTEMLERLE GÜVENLİ ŞEKİLDE TAŞINDI
Ilısu Baraj gölü altında kalacak yerleşim yerleri ve kültür mirasları için de hummalı bir çalışma sürüyor.
Tarihi ve kültür varlıklarının korunması için 350 milyon TL, yeniden yerleşim çalışmaları için ise 2 milyar 750 Milyon TL ödenek harcandı.
Er Rızk Camii, Süleyman Han Camii'nin mimari unsurları, Koç Camii'nin mimari unsurları, Kızlar Camii, Orta Kapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi'nin yanı sıra Hasankeyf'te anıt eserlerin taşıması için SMPT araçlarının kullanıldığı yöntem öngörüldü.
540 yıllık bir eser olan Zeynel Bey Türbesi, kaydırma işlemi yapılmaksızın mevcut yerinde 1.5 metre kaldırılarak SPMT platformlar üzerine alındı ve taşıma işlemi 15 Mayıs 2017'de yapıya herhangi bir zarar verilmeden başarıyla gerçekleştirildi.
TAKVİM
.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.