22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

TÜRKİYE KALKINMA VAKFI (LEADER) GİRESUN’DA

Türkiye Kalkınma Vakfı tarafından, 6 Eylül 2019 Cuma günü Giresun’un Piraziz ilçesinde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Politikasının bileşenlerinden biri olan ve Türkiye’de de IPARD programları kapsamında yer alan LEADER yaklaşımı konusunda bir bilgil

Türkiye Kalkınma Vakfı (LEADER) Giresun’da

09 Eylül 2019 Pazartesi 15:25

Giresun (Duyuru Gazetesi) Edib Ahmet CEYLAN

           Türkiye Kalkınma Vakfı tarafından, 6 Eylül 2019 Cuma günü Giresun’un Piraziz ilçesinde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Politikasının bileşenlerinden biri olan ve Türkiye’de de IPARD programları kapsamında yer alan LEADER yaklaşımı konusunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştiridi.

Toplantısına yerel kamu kuruluşları, belediyeler, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü, Manisa, Amasya, Giresun, Ordu ve Trabzon illerinden Sivil Toplum Kuruluşları ile yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldılar.

giresesun.png

Türkiye kalkınma vakfı başkan yardımcısı İbrahim Tuğrul LEADER hakkında bilgilerdi.

Toplantıda Amasya / Taşova ilçesini Bal Üreticileri Derneği TABÜD Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yücel temsil etti.

Yücel, yaptığı sunumda TABÜD’nin kısa sürede gerçekleştirdiği faaliyetleri ve LEADER yaklaşımı çerçevesinde kurulan Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneğinin site editörü Ahmet Günaydın ile birlikte yaptıkları Yerel Kalkınma Stratejisi çalışmalarını anlattı.

Avrupa’dan örnek LEADER konularında ise Kırsal turuzim derneği başkanı Nedim Zurnacı yaptılar.

Toplantı sırasında LEADER yaklaşımı ve temel ilkeleri konusunda bir sunum gerçekleştirildi ve bu sunumu takiben Avrupa Birliği ülkelerinden ve LEADER tedbiri kapsamında kurulan Türkiye’deki Yerel Eylem Grubu uygulamalarından örnekler paylaşıldı. Yapılan sunumlarda LEADER yaklaşımının 7 ilkesi konusunda ayrıntılı bilgiler verildi ve konu etkileşimci bir yaklaşımla enine boyuna tartışıldı.

“Kırsal ekonomik kalkınma faaliyetleri arasında bağ kurma” anlamına gelen LEADER yaklaşımının 7 ilkesi arasında aşağıdaki hususlar dile getirdi:

1) Alan temelli yaklaşım (10.000-150.000 Nüfus)

2) Aşağıdan yukarı yaklaşım- kalkınmada yerel katılım ve yerel demokrasi

3) Kamu-Özel ortaklığı- YEG’ler

4) Yenilikçiliği teşvik

5) Entegre-çok sektörlü faaliyetler

6) Ağ oluşturma

7) İşbirliği

LEADER yaklaşımının özetle, nüfus büyüklüğü 10.000 ile 150.000 arasında değişen kırsal bir alanda, yerel kamu kuruluşları (kaymakamlıklar, merkezi yönetimin yerel teşkilatları, belediyeler vb.), sivil toplum kuruluşları ve özel girişimcilerin bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip Yerel Eylem Gruplarının toplumun her kesiminin katılımı Yerel Kalkınma Stratejileri hazırlamalarına ve uygulamalarına dayandığı vurgulanmıştır.

Diğer bir ifade ile LEADER yaklaşımının iyi yönetişimi ve yerel demokrasiyi güçlendirdiği, bu yolla kırsalda nüfusun gelir ve refah düzeyini artırmayı desteklediği ifade edilmiştir

Toplantı hatıra fotoğrafı çekimi, dilek ve temennilerle kapanmıştır

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.