24 Ekim 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara18°C

TÜRKİYE ARICILIKTA DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin 8 yıldır destekçisi olan Anavarza Bal, Türkiye’de en çok bal üreten Adana’nın Kozan ilçesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

TÜRKİYE ARICILIKTA DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

24 Ekim 2024 Perşembe 11:04

Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen ‘’Kozan Türkiye’nin en fazla bal üretilen ilçesidir, burada arıcılık hemen hemen her ailede mutlaka vardır. Biz de bu değeri ulusal bir markaya dönüştürmek için 1995 yılında kolları sıvayarak işe koyulduk ve bugünlere geldik’’ diyor. Can Sezen anlatımına şöyle devam ediyor: ‘’Biz Kozanlı’yız, dedelerimiz de burada yaşıyordu. Bu bölgenin üretim gücünü ve bölgedeki arıcılığı iyi biliyoruz. Arıcılığın bu bölgenin bir değeri olduğunu düşünerek 1995 yılında Anavarza Bal markası ile Türkiye’nin en fazla bal üretilen ilçesi olan Kozan’da bal ambalajlama ve paketleme sürecine başladık.’’  

anavarza-bal-dolum1.jpg

Anavarza tesisinin bulunduğu yer Can Sezen’in babası Süleyman Sezen’in ilk gıda işletmeleri için aldığı bir yer. Yaklaşık 500 m2’lik alanda başlayan Anavarza Bal’ın hikâyesi işin gelişmesi ile birlikte şu an aynı yerde 15.000 m2’lik alanda devam ediyor.

TÜRKİYE’DE İLK TOZ BAL ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

2023’te Londra Altın Ödülü, 2024 yılında Paris Lezzet Ödülü’ne layık görülen Anavarza Bal, Türkiye’de ilk defa toz bal üreten marka oldu. Balın kurutma sistemi ile toz haline gelmiş şekli olan toz bal eskiden ülkemize sadece ithal olarak giriyordu.

anavarza-bal-gm-can-sezen.jpeg

TOZ BAL SON TÜKETİCİYE SUNULACAK

Toz balın henüz endüstriyel satışı olduğunu ancak ilerleyen dönemde nihai tüketiciye de ulaşacağını ifade eden Sezen, yüzde 100 doğal olan bu ürünün çaya, kahveye şeker yerine kullanılabileceğini belirtti. Sezen, toz balın birçok yerel ve global çikolata, cips, mama, ekmek markasının toz bal ürününün ballı yaptığı yenilikçi ürünlerde kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Yıllık yaklaşık 8500 tonluk üretim kapasiteleri olduğunu söyleyen Sezen, Çiçek Balı, Çam Balı ürünlerinin dışında Keven-Kekik Balı, Kestane Çiçeği Balı, Narenciye Çiçeği Balı, Keçiboynuzu Balı gibi birçok farklı lezzette ürünlerinin bulunduğunu da ifade etti. En çok ilgi gören ürünün Çiçek Balı olduğunu söyleyen Sezen, Keven- Kekik ve Kestane Balının da çok tercih edildiğini dile getirdi.

Türkiye’de yine ilk kez Krem Balı çıkardıklarını da söyleyen Sezen, özellikle çocukların bal tüketimini kolaylaştıran ve ekmeğe rahatça sürülen bir ürün olduğunu belirtti.

anavarza-bal-tesisleri-1.jpg

GERÇEK BAL ER YA DA GEÇ KRİSTALİZE OLUR

Balın rengine tadına ya da kokusuna bakarak balın gerçek mi sahte mi diye anlamanın imkânsız olduğunu belirten Can Sezen ‘’Gerçek bal er ya da geç kristalize olur. Tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus açık bal yerine markalı balları tercih etmesidir. Taklit-tağşiş ile ilgili çıkan teşhirler konusunda şunu belirtmeliyim ki gerçek balın analiz dışında anlaşılması mümkün değildir. Dünya fiyatları ile karşılaştırıldığında Türkiye’de balın fiyatı uygundur’’ dedi.

TESİS DÜNYANIN EN YETKİN 10 TESİSİNDEN BİRİ

Çok küçük yaşlarda aile şirketinde işin mutfağında olan Can Sezen, Kozan’da bulunan Anavarza Bal tesisleri için ‘’Tesisimiz bugün dünyanın en yetkin 10 tesisinden biri konumunda. Tesisimizde tam akredite ve bağımsız laboratuvarımız yer alıyor. Dünyada balla ilgili yapılabilen tüm analizleri yapabiliyoruz. Bu sayede de dünyanın en büyük gıda markalarından bazılarının tedarikçisi konumundayız’’ diyerek tesisin durumu hakkında bilgi verdi.

TESİS KENDİ ENERJİSİNİ KARŞILIYOR

Tesisimiz kendi enerjisini kendisi karşılayan bir sisteme sahip diyerek sürdürülebilirlik konusunda duyarlı olduklarını söyleyen Sezen, tesislerinde duyusal analiz laboratuvarı bulunduğunu, bu laboratuvar sayesinde en lezzetli balları analiz edip kavanozladıklarını dile getirdi. Türkiye’nin her yerindeki anlaşmalı arıcılardan ürün alımı yaptıklarını ifade eden Sezen ‘’Bizim için önemli kriter alacağımız balın akredite laboratuvarımızda yapmış olduğumuz 100’e yakın analizden geçmesi. Uyan ürünleri tesisimize kabul edip kavanozluyoruz’’ dedi.

ÜLKEMİZDE 100 BİN AİLE GEÇİMİNİ ARICILIKTAN SAĞLIYOR

Arıcılık ile ilgili önemli bilgiler veren Can Sezen şöyle devam etti: ‘’Ülkemiz dünyanın ikinci büyük arıcılığına sahip ülkesidir. Ülkemizde yaklaşık 9 milyon arı kolonisi, 100.000 arıcı ailesi ile yaklaşık 115 bin ton bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla dünyada bal üretiminde önemli bir yerimiz vardır. İstiyoruz ki ülkemizde arıcılık daha fazla gelişsin ve bu işi yapmak isteyenler artsın. Bir de eklemek isterim ki; arı sadece bal yapmaz. Birçok katma değerli ürünü de var; arı zehri, polen, propolis gibi, ülkemizin bu tür alternatif arı ürünlerinde gideceği çok yer var. Yeni girişimcilere özellikle bu tür katma değerli ürünlere odaklanmalarını da tavsiye ediyoruz.

İSMİ KOZANDA BULUNAN ANAVARZA ANTİK KENT’İNDEN GELİYOR

Anavarza Kozan İlçesi’ne bağlı Dilekkaya Köyü’nde yer alan bir antik kent. Efes’ten sonra Türkiye’nin en büyük antik kenti olduğu söyleniyor. Unesco Dünya Miras Listesi’nde geçici listede ve Yaşar Kemal’in İnce Memed romanında geçiyor.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.