TOPBAŞ'IN 'USTALIK ESERİ'NİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın 2014 yerel seçimleri öncesinde açıkladığı ve “ustalık eseri” olarak nitelendirdiği ‘Haliç Su Altı Karayolu Tüneli’nin detayları ortaya çıktı.
04 Nisan 2017 Salı 16:42
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın 2014 yerel seçimleri öncesinde açıkladığı ve “ustalık eseri” olarak nitelendirdiği ‘Haliç Su Altı Karayolu Tüneli’nin detayları ortaya çıktı. Haliç’te deniz seviyesinin 8.5 metre altında inşa edilecek tünel köprü, deniz tabanına çakılacak kazıklar üzerine kurulacak.
80 metre derinliğe çakılması planlanan yaklaşık 44 kazık üzerine yerleştirilecek tünelin altında da üstünde de deniz olacak. 35 metre genişliğinde dikdörtgen şeklinde tasarlanan tüp 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olacak.
BEYOĞLU İNCELEDİ, FATİH’E GELMEDİ
Haliç’in görüntüsünü değiştirecek projenin Fatih ilçesinde bulunan kısmı Unkapanı, ‘Tarihi yarımada tarihi ve kentsel sit alanı’; Beyoğlu’nda kalan kısmı Şişhane ise ‘kentsel sit alanı’ olarak koruma altında. İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve İBB Meclisi’nden 13 Mayıs 2016’da oyçokluğu ile geçen projenin uygulamaya geçmesi için, her iki bölgenin koruma kurullarının onayı gerekiyor. Proje, Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu’nda görüşüldü. Mimar, sanat tarihçisi, arkeolog, sosyolog, tarihçi, şehir bölge plancısı ve peyzaj mimarlarından oluşan bir heyet tarafından değerlendirilen proje incelenmesi için İBB’ye geri gönderildi. Projenin Fatih’ten sorumlu 4 No’lu Koruma Kurulu’nda henüz görüşülmediği öğrenildi. Projenin denizde kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki alanı içerisinde kalıyor.
ATATÜRK KÖPRÜSÜ KALDIRILACAK
Toplam 900 metre uzunluğundaki su altı tüneli, Beyoğlu ile Fatih’i birbirine bağlayan Atatürk Köprüsü ile benzer bir rota izliyor. Köprünün kaldırılması ile Unkapanı boyunca ilerleyen Atatürk Bulvarı, Atatürk Köprüsü yerine su altı tüneli ile Haliç’e uzanacak. Kasımpaşa’da bulunan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı önünden çıkacak tünel, Şişhane ve Karaköy güzergahlarına bağlanacak. Tünelin her iki yakadaki çıkış noktaları döner kavşaklarla yollara erişim sağlanacak.
İBB Başkanı Topbaş, ilk kez İkinci Mahmut’un eşi Bezmialem Valide Sultan tarafından 1836 yılında yaptırılan ancak şiddetli fırtınalar nedeniyle yıkıldığı için 1936 yılında günümüzde kullandığımız şekliyle yeniden inşa edilen Atatürk Köprüsü’nün kaldırılacağını duyurmuştu. Topbaş defalarca yenilenen köprünün tarihi bir öneminin olmadığını belirterek “Bir tarihi eser değil. Dubalar üzerinde duruyor ve yüzen bir köprü. Bir de Haliç'in akıntısını kesiyor. Akıntı olsun diye İstanbul Boğazı'ndan buraya su getiriyoruz ama bu köprü kesiyor. Hantal bir köprü. İşte biz bu köprüyü kaldırıyoruz” diye konuşmuştu.
HALİÇ’İ DEĞİŞTİRECEK
Tünel projesinin hayata geçmesi ve Atatürk Köprüsü’nün kaldırılması ile birlikte, Haliç kıyısında bulunan ve Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Cami ile Haliç Tersanesi arasından Şişhane’ye uzanan yol kuzeye kaydırılacak. İBB Başkanı Kadir Topbaş da Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin ve Karaköy’de bulunan Perşembe Pazarı bölgesinin yeniden revize edileceğini açıklamıştı. Proje ile birlikte Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin yanı sıra cami çevresinde bulunan Saliha Sultan Çeşmesi ve çevresinin de düzenlenmesi planlanıyor. Öte yandan Perşembe Pazarı’ndan Galata Köprüsü’ne kadar uzanan güzergahta park ve yürüyüş yollarının yapımına başlandı.
KAYNAK HABER7
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.