?SONGÜL?EN O OLACAK
Eşi tarafından terk edilen Songül Polat?ın fil hastalığına karşı tek başına verdiği mücadelede, gönüllü kadınlar onu yalnız bırakmayarak; tedavisi içinde gerekli çalışmaları başlattı.
İnsanlar, sağlıklarının değerini ancak kaybettikleri zaman farkına varıyorlar. Herkesin bir hastalığı oluyor ama kimse düşünmez ki beterin beteri vardır. Herkes hastalığından veryansın eder durur. Bazıları da milyonda bir olan hastalıklara yakalanırlar. İşte, insanoğlu gün geçmiyor ki ender rastlanılan hastalıklarla karşı karşıya gelmesin. Belki çoğumuz ilk kez duyacağız bu hastalığı: Fil Hastalığı. Songül Polat bu hastalığa yakalanan talihsiz vatandaşımız. Velibaba Mahallesi’nde ikamet eden Polat, eşi tarafından terk edilmiş, yokluk içinde geçinmeye çalışırken; bir de fil hastalığına karşı mücadele veriyor. Daha önce ameliyat olmasına rağmen hijyenik olmayan koşullarda yaşadığı için bir türlü iyileşemiyor ve durumu günden güne kötü hale geliyor.
Gönüllü Kadınların kanatları altında
Buna fazla dayanamayan komşuları belediyeye bildirdiler. Haberi alan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Gönüllü Kadınlar, Songül Polat’ı yakın takibe aldılar. Polat’ın zor yaşam şartlarını göz önünde bulunduran gönüllüler hemen kendisine aşevinden yemek verilmeye başlandı. Beslenme sıkıntısının ortadan giderilmesinden sonra, ameliyat öncesi ve sonrası raporlarını, Polat’ın tedavi gördüğü doktoruna göstererek hastalığının seyri hakkında bilgi alacaklarını ifade eden gönüllüler, sürecin bundan sonra takiplerinde olacağını belirttiler. Polat ise, gönüllü kadınların bu davranışı karşısında duygularını gizleyemezken; sağlığına kavuşacağı günleri sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
Fil Hastalığı nedir?
Yuvarlak biçimli asalak solucanların üreme biçimleriyle bıraktığı larvaların, sivrisineklerle taşınması yoluyla insanlara geçmesi sonucunda başlangıç gösteren fil hastalığının en önemli özelliği; lenf damarlarını tıkayarak iltihaplanmaya yol açmasıdır. Bunun sonucunda özellikle ayak ve bacaklarda aşırı şişme görülür. Şişliğe bastırıldığında parmağın bıraktığı çukur, hastalığın tanı belirtisidir. Zamanla deri kalınlaşır, renk değiştirir. Fil derisini andırır hale gelir. Tedavide hijyen büyük önem taşır. Fazla derinin cerrahi yolla alınmasının yanı sıra, ilaç tedavisi uygulanır. Fizyoterapi, cerrahi müdahaleyle birlikte yürütülür. Bacaktaki şişliğin inmesi için, bacak yükseğe kaldırılarak, lenf sıvısının tıkanıklığı aşması için de varis çorapları uygulanır.
Foto 1: Talihsiz Songül Polat’ın yardımına Gönüllü Kadınlar yetişti.
Foto2: Bugüne kadar yüzlerce ihtiyaç sahibi kişinin yardımına koşan Gönüllü Kadınlar, çalışmalarını hızla sürdürüyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.