23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

ŞEHZADELER ŞEHRİNE HOCALI ŞEHİTLERİ PARKI

Amasya'da Amasya Belediyesi ve Azerbaycan Türkleri Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği tarafından Hocalı Şehitleri Parkı Açıldı.

Şehzadeler Şehrine Hocalı Şehitleri Parkı

03 Nisan 2018 Salı 12:34

 31 Mart 2018 Cumartesi Günü Amasya Yörgüç Paşa Camii Yanında 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafında yapılan katliamda hayatını kaybeden şehitlerin anısına Amasya Belediyesi ve Azerbaycan Türkleri Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği ortaklaşa Hocalı Şehitleri Parkı Açıldı.
Sunuculuğunu AÜSSAM Müdürü Yrd. Doç.Dr. Metin HAKVERDİOĞLU’nun yaptığı açılışa; Amasya Milletvekili Haluk İPEK, Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY, AZERDER Başkanı Atilla YAPRAK, TBB İnsan Hakları Merkezi Üyesi Avukat Saide EKMEN, Dilber SULTANOVA, Ak Parti İl Başkanı Mehmet ÜNEK, BBP İl Başkanı Hasan ASLAN, Kamusen İl Başkanı Kamil TERZİ, Türk Ocakları Başkanı Ahmet ZEYTÜNLÜ protokol üyeleri, halktan insandanlar yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

AÜSSAM Müdürü Yrd. Doç.Dr. Metin HAKVERDİOĞLU yaptığı açılış konuşmasında öncelikle yukarıda isimlerini zikrettiğimiz isimler için böyle güzel ve anlamlı bir günde kendilerini yalnız bırakmadıkları için hepsine ayrı ayrı teşekkürlerini belirterek şunları söyledi

“Bugün Türkiye'nin Azerbaycan'a Azerbaycan'ın Türkiye'ye bir kez daha iki devlet bir milletiz diye haykırdığı canınız canımızdır dediği gündür. Türk milletinin Bakü ve Hocalı Katliamlarını asla unutmayacağını haykırdığı bir gündür. Böyle bir günde Bizleri yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılara şükranlarımı sunuyorum.”dedi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende; AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İPEK, Amasya Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR, AZERDER Başkanı Atilla YAPRAK, Azerbaycan adına TBB İnsan Hakları Merkezi Üyesi Avukat Saide EKMEN, Dilber SULTANOVA, günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar.
EKMEN konuşmasında şunları dile getirdi:

“Değerli protokol, kıymetli misafirler, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bizleri buraya çok anlamlı bir gün olan 31 Mart “Azerbaycan’a karşı soykırım”gününde park açılış programını düzenleyen değerli Amasya Belediye Başkanı Cafer ÖZDEMİR ve AZERDER Azerbaycan Türkleri Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği başkanı Sayın Atilla Yaprak’a ve dernek üyelerine çok teşekkür ediyorum.

Amasya’ya yerleşen Azerbaycanlılar Amasya’nın sosyal ve kültürel yapısına zenginlikler katmışlardır.(Şirvanlı Camii gibi kalıcı eserler) Ben çok gururla söylüyorum ki, Amasya ve benim de memleketim olan Şamahı 1992 yılından kardeş şehirler. Azerbaycan, 28 Mayıs 2018 tarihinde Müslüman Dünyasında ilk demokratik cumhuriyet olan ve 1918 yılında Kadınlara ilk oy hakkı veren ADC 100.yılını kutlayacak. Azerbaycan adına çok şey konuşabiliriz, ancak; Günün anlamı gözönüne alınarak topraklarının %20 si işgal altında olan bir ülkenin bireyi olarak burada özellikle insan hakları açısından Karabağ sorunu ve Hocalı Soykırımı,31Mart soykırımı konusuna değinmek istiyorum. Çünkü burada İki Milletin ortak kaderi ve ortak bir tarihi söz konusu. Hepimiz buraya ortak acılarımızı, haklarımızı konuşmak adına gelmiş bulunuyoruz. Çünkü hak insanı güçlü kılar. Güçler dengesi bazı şeyleri engelliyor olabilir ama biz sahip olduğumuz haklarımızı bilerek, bölgesel dayanışmamızı artırarak, sürekli gündemde tutarak, sürekli adalet arayarak amacımıza ulaşabiliriz.
Konuşmama iki devlet büyüğümüzün sözleri ile başlamak istiyorum. Ulu önder Atatürk:” Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, Kederi kederimizdir” Haydar ALİYEV: “ Biz bir millet, iki devletiz.”

Tarih Türklere karşı soykırımlarla doludur. Azerbaycan Türkleri son 150 yıldır düzenli bir soykırıma tabi tutulmuştur.(1905-07;1918-20;1948-53;1988-1993) 31Mart 1918 yılında başta Bakü olmak üzere, Şamahı, Kuba, Salyan, Kürdemir,Lenkeran,Nahçıvanda 120.000 İnsanımızı katletmişlerdir. Mart ayında başlayan katliamlar, Eylülde Nuri Paşa komutasındaki, KAFKAS İSLAM Ordusunun duruma el koymasına kadar devam etmiştir. Ordu 1.100 Asker ve 30 Subay Şehit vermiştir. Bugün Azerbaycan’ın birçok yerinde, Bu Askerler anısına Şehitlikler yapılmıştır.

İnsanlığa karşı işlenmiş büyük bir suç olan ve tarihe utanç sayfası olarak geçen Hocalı Soykırımı -XX Yüzyılın en korkunç ve en acımasızca işlenmiş cinayetlerindendir. Hocalı soykırımı 1992 yılının Şubat ayının 25’ini 26’sına bağlayan gece Rusya’nın 360 nolu motorize alayının desteği ile Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin, Azerbaycan’ın Hocalı kentini işgal ederek, sivil halka karşı uygulamış olduğu soykırım eylemidir. Hocalı soykırımı sonucunda, 613 kişi katledilmiş, bunların 63’ü çocuk, 106 kadın,70 yaşlı vahşice katledilmiştir. 59 kişi özellikle vahşice katledilmiştir (canlı canlı yakılmış, kafa derisi yüzülmüş, kafa, burun ve çeşitli uzuvları kesilmiş, gözleri oyulmuş, hamile kadınların karınları süngülenmiştir.).8 aile tümüyle yok edilmiş,487 kişi sakat bırakılmış,1.275 kişi esir alınmış, 150 kadının akıbeti halen meçhuldür. Hocalı haritadan silinmiştir. 1.İnsanlık tarihi, insanın varoluşundan bu yana en ağır sınavlarından birini veriyor. İnsanlığın ulaştığı en ileri medeniyette yaşayan bizler, aynı zamanda adalet duygusunun yok edildiği, vicdanların sustuğu,”güçlü”olanın “haklı”sayıldığı ve zalimin mazlum gösterildiği, çifte standart uygulayan devletlerle aynı dünyada yaşıyoruz.Bizler,Karabağ’da,Hocalıda ,dünyanın gözleri önünde yapılan soykırımı dünyaya etkili bir şekilde duyurabilmiş değiliz. Biz Türkler, Karabağda uğradığımız zülmü tüm insanlığa mutlaka duyurmalıyız. Çünkü oradaki hak ihlallerinden tüm insanlık sorumludur. 3.O mezarsız kalan şehitlerin rahatsız ruhlarına ses vermemiz gerekir ve birlikte çalışarak bu soykırımı yapanların adalet karşısında cevap vermesini sağlamak hepimizin misyonu olmalıdır. Topraklarının %20si işgal altında olan ve Nüfusu 9 milyon olan Azerbaycan’da 1 milyondan fazla insan, yani her 9 kişiden biri göçmen(kaçkın) durumundadır. Biz, barış taraftarıyız. Ancak işgal edilen topraklarımızın şartsız geri iadesini, göçmenlerimizin kendi yurtlarına dönmelerini ve toprak bütünlüğümüzü sağlamağa çalışacağız. Son olarak bu tür acılarının yaşanmaması temennisiyle şehitlere rahmet, katillerine lanet, Hocalı’ya adalet diyerek sözümü bitiriyorum. Sabırla beni dinleyen ve bizleri bir araya getiren, programda emeği geçen herkese teşekkürlerimi bildiririm.”Dedi

Program Muharrem YENİGÜN’ün günün anlam ve önemini belirten  şiir okumasıyla sona erdi.

Haber: Ahmet Edip Ceylan

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.