SADECE HASTALAR DEĞİL, EĞİTİM SİSTEMİ DE NEFES ALACAK
Talat Yavuz
21 Nisan 2020 Salı 15:23
Korona virüs salgını ile mücadelede, meslek liselerinin başarıları ile umudumuz arttı. Maske, siperlik ve dezenfektan üretimi ile başlayan süreç, Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve ülkemizin farklı şehirlerindeki birçok meslek lisemizin ürettiği, uzaktan kumandalı solunum cihazı ile bambaşka bir aşamaya geçti. Zor ve sıkıntılı dönemler böyle fırsatları da içinde barındırıyor.
Bu başarı, okulların kapalı, sokağa çıkmanın riskli olduğu bir dönemde, ülkem için, insanlık için ne yapabilirim diye dert edinmenin ödülü olsa gerek. Bir hafta önceki ziyaretimizde şahit olduğumuz çaba, ürüne dönüşmüş ve görücüye çıkmış, tebrik ediyorum.
Meslek liseleri başta olmak üzere okullarda yapılan üretimin, seri üretime geçen firmaların devreye girmesiyle gözden geçirilmesi gerekiyordu. Artık okulların bu tecrübeden geleceğe taşıyacakları, sisteme dönüştürecekleri ne olabilir sorusuna cevap aramaları gerekiyor.
Meslek liselerinin, korona virüsle mücadele sürecinde sağladıkları en önemli fayda tanıtımları olmuştur. Lise deyince aklına akademik liseler gelen insanımız, meslek liselerinin neler yapabileceğini görmüş oldu. Bu çok önemli ve aynı zamanda üzerinde çalışılması gereken kazanımdır.
Şimdi meslek liselerine yönelen ilgiyi zaman kaybetmeden doğru yönlendirmek gerekir. Sistemi kurgulamadan yapılan teşvik edici çalışmaların, istenen sonucu vermediğini defalarca tecrübe ettik. Üniversiteye girişte verilecek ek puan, akademik liselerdeki yığılmayı önleyecek, meslek liselerini yeniden tercih edilir hale getirecektir.
Her şeyden önce meslek liselerine toplumun bakışını değiştirecek yeni bir yaklaşım ortaya koymak gerekir. Böylesi bir dönemde solunum cihazı üreten öğretmenler; “Bize, bilim ve teknoloji üretecek, teori ile pratiği birleştirecek öğrenci verin.” demiş oluyor aslında. Mühendislik fakültelerine giden öğrenci, meslek lisesinde alt yapıyı alarak gitmelidir.
Son bir haftalık gözlemlerime dayanarak, okullarımızın 3D yazıcıyla siperlik ve dezenfektan üretmesine gerek kalmadığını söyleyebilirim. Maske konusunda da hiç el değmeden seri üretim yapan firmaların organize edilmesi yeterli olacaktır. Okullarımız, salgının ilk günlerinde üzerine düşeni yaptılar ve artık uzaktan eğitim, yazılım ve özellikle içerik geliştirme gibi konulara yoğunlaşmaları gerekir.
Uzaktan eğitimde özel okulların, üniversitelerin hatta bazı devlet okullarının uygulamaları tanıtılmalı, televizyon yayınlarının gölgesinde bırakılmamalı, anlamsız kıskançlık ve rekabete kurban edilmemelidir. Çıkarılan kasıtlı haberlerle amaçlananın ne olduğu açıkça ortaya koyulmalı, zaman kaybedilmemelidir. Bakanlığın bu konuda, EBA’nın altyapısında kullandığı zoom vb. programlarla ders yapılmasına izin vermesi tutarlı ve yerinde olmuştur.
Uzaktan kumandalı solunum cihazı üreten bir ufkun, imkân tanındığında daha ne kadar stratejik araçları gündeme alabileceğini düşünmek, hayal etmek gerekir. Zaman az konuşup çok çalışılacak, algı değil gerçeklerle hareket edilecek zamandır. Üretilen bu solunum cihazı ile sadece hastalarımız değil meslek liseleri ile birlikte eğitim sistemimiz de nefes alacak.
Bugün başarıları ile gurur duyduğumuz, yüz akı çalışmalara imza atan, vefa ekipleriyle milletimizin hizmetine koşan, sadece okulunu değil artık krizi de yöneten idarecilerimizle ilgili, geçmişte yapılan haksız, yersiz eleştiri ve planlamalara cevap hakkımızı saklı tutarak, ülkemiz için çalışmaya, üretmeye ve hayal etmeye devam diyorum.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi