22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara14°C

RECEP AYI VE ONDAKİ HİKMETLER.

Edib Ahmet Ceylan

06 Nisan 2018 Cuma 18:59

İnsanların ilim, iman, amel, takva ve Fazilet yönünden birbirleri ile aynı olmadıkları gibi; aylar, günler, geceler ve mekânlarda kutsiyet, fazilet ve bereket yönünden aynı değillerdir.

Mekânlar içinde mukaddes yerler, aylar içinde kutsal aylar, geceler içinde feyizli ve bereketli geceler, günler içinde de değerli günler vardır.

Cenâb-ı Hak (c.c.) biz müminler için rahmeti, feyiz ve bereketi bol olan günler ve aylar halk etmiştir. Nasıl ki haftanın günleri arasında Cuma günü faziletli bir gün ise, aylar içinde de “üç aylar” olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları, fazileti büyük, feyiz ve bereketi bol, mübarek aylardır.

Hicri yılın 7.8.9.Ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları halkımız arasında üç aylar olarak bilinmektedir.

Rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi üç aylara girdik Allah'a (cc) hamd olsun. Üçayrın birincisi receptir.

Recep, kelimesi; herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim etmek manalarına gelir

Recep, tazim ve saygı anlamına gelir, İslam öncesi Araplar Recep ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi. Recep ayı gelince kılıçlar kınına sokulur, oklar torbalarına yerleştirilir, derin ve kanlı husumetlerin üzerine geçici de olsa bir sükûnet örtüsü çekilirdi. Artık o gürültülü ve korkunç çöller tatlı bir huzurun baharına dalar, her taraf bir güven ve selâmet sahasına dönerdi. Öyle ki, bu ayda bir kimse babasının katiline rastlasa bile başını kaldırıp kaşına bakmazdı. Bu aya "sağır ay" denilmesi de sükûnet mevsimi olmasındandır.

Recep ayı Hicrî ayların 7.si ve Ramazan'dan iki ay öncesidir. Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır. Regaib ve Mi'rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini daha da arttırmaktadır. Ayrıca, Kur’an’da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha da artırmıştır.

Recep ayına mutahhar denmesinin sebebi, bu ayı oruçlu geçirenlerin günah ve hatalarından temizlenip paklanmasındandır.

İslam Âlimleri Recep kelimesindeki:

R - Allah’ın rahmetine

C - Allah’ın cömertliğine ve yardımına,

B- Allah'ın birine (iyilik ve ihsanına) işaret eder Anlamına geldiği belirtmişlerdir. Peygamberimiz (s.a.v.) Recep ayına kavuştuklarında;

"Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazan"

"Ya Rabbi, bize Recep ve Şaban'ı mübarek eyle ve bizi Ramazan'a ulaştır!" (1) diye dua ederlerdi.

Fazilet ve rahmet yüklü Recep ayı hakkında âlimler şunları söylemişlerdir: 1) Recep, cefayı terk ayıdır; Şaban, amel ve vefa ayıdır; Ramazan ise, sadakat ve sefa ayıdır. 2) Recep, tövbe ayıdır; Şaban, muhabbet ayıdır; Ramazan, Hakk’a yakınlık bulma ayıdır. 3) Recep, hürmet ayıdır; Şaban, hizmet ayıdır; Ramazan, nimet ayıdır. 4) Recep, ibadet ayıdır; Şaban, zahitlik ayıdır; Ramazan ise, ziyadesi ile nimetlere ermek ayıdır. 5) Recep ayında, iyilikler kat kat artar; Şaban ayında kötülükler kalkar; Ramazan ayında ikramlar gelmeye başlar. 6) Recep, afetlerin geri bırakıldığı; Şaban, itaatlerin yapıldığı; Ramazan, ikramların beklendiği aydır.

7) Sene bir ağaçtır. Recep ayı, senenin yapraklanma günleridir. Şaban ayı, meyvelenme günleridir. Ramazan ayı ise, senenin meyvelerinin toplandığı günleridir.

8) Recep ayının Peygamberler tarihinde ayrı bir yeri vardır. Meselâ, Nuh Aleyhisselâm ve kavminin Recep ayında gemiye binmiş ve tufandan kurtulmuşlardır.

9) Kıble bu ayda değişmiştir.

10) Büyük tasavvuf ehli Zünnun Mısrî der ki:

Recep ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ekimi bırakırsa, hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde ise çok kötü duruma düşer. (2)

Recep ayının yirmi yedinci gecesi İslâm dünyasında “Miraç Kandili” olarak kutlanır. Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, bu gece nazil olan Bakara suresinin son ayetleri ile Müslümanların sıkıntılarının sona ereceği ve ümmet-i Muhammed’e Allah'a ortak koşmadıkları, tevhitten ayrılmadıkları takdirde Cennet’e girecekleri müjdelenmiştir. Ayrıca İsrâ suresinin bir bölümünde İslâmî emir ve yasakları özet olarak içeren ayetler de bu gecede indirilmiştir.

Recep ayının girmesiyle birlikte kavuşacağımız mübarek gün ve geceler, Cenâb-ı Hakk’a kulluk yolunda karşımıza çıkan önemli bir fırsattır. Recep ve Şaban aylarını güzel bir şekilde değerlendirebilmek Ramazan ayından gerçek manada istifade açısından çok önemlidir. Bu sebeple bu ayları elden geldiği kadar ibadet ve taatle geçirmeli, af ve mağfiretini indirmesi için Rabbimiz’e bol bol dua ve niyazda bulunmalıyız.

Recep Ayı Namazı

Recep ayı içinde otuz rekât namaz kılınır.

Bu otuz rekâtın on rekâtı Recep ayının ilk on günü içinde kılınır.

İkinci on rekâtı da ikinci on günü içinde kılınır.

Üçüncü on rekâtı da üçüncü on günü içinde kılınır.

Her rekâtta Fatiha okunduktan sonra üç kere ihlas suresi okunur, ihlası okuduktan sonra da üç kere de Kâfurun suresi okunur. Bütün rekâtlar bu şekilde okunarak tamamlanır. Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir. Belli bir vakti yoktur. (3)

Recep Ayı Orucu

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.” ( buyurduktan sonra Recep Ayında tutulan oruç hakkında şöyle demiştir:

1)Kim Recep Ayında (1) gün oruç tutarsa, bir yıl oruç tutmuş olur.

2)Kim Recep Ayında (3) gün oruç tutarsa o kimse için Allah Teâlâ üç bin sene oruç tutmuş gibi sevap yazar.

3)Kim Recep Ayında (7) gün oruç tutarsa, Cehennemin yedi kapısı ona kapanır

4)Kim Recep Ayında (8) gün oruç tutarsa, Cennetin sekiz kapısı ona açılır.

5)Kim Recep Ayında (10) oruç tutarsa, Cenabı Allah (c.c)hu ona her şeyi verir.

6)Kim Recep Ayında (15) gün oruç tutarsa, semadan bir ses şöyle seslenir: "geçmiş günahların bağışlanmıştır! Sen ameline devam et! Kim güzel amellerini artırırsa, Allah (c.c.) hu da o kimsenin mükâfatını artırır (4)

Mübarek üç ayların ilki Recep Ayının gelişiyle tüm müminlerde Allah’a itaat ve ibadet hususunda gayret belirmektedir. Bizler de bunu fırsat bilerek tembelleşen nefislerimizi Allah’a ve Resülüne itaat yarışına sevk etmeli, nefis muhasebesi yapmalı ve itaat hususundaki eksiklerimizi telafi edebilmek için bu mübarek ayları vesile bilmelidir. Müslümanlar olarak bu ayları kulluk şuuru içerisinde, itaat ve ibadetle değerlendirebilirsek Cenâb-ı Hakk’ın ve Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in sevgi ve rızasını kazanmaya yol bulabiliriz.

Bu vesile ile mübarek üç ayların ilki Recep Ayının Milletimiz ve İslam Âlemi için hayırlara vesile olmasını diler, saygılar sunarız.

Kaynaklar:

(1) Camiü's-sağir, 2/90

(2) Abdülkadir Geylânî, Üç Aylar ve Faziletleri. Haz: Mustafa Güner.

(3) Gunyet’üt Talibin, Abdulkadir Geylani.

(4) Et Taç C: 2 Sayfa 92