24 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C

PENDİK?İN EN ESKİ OKULU YENİDEN YAPILIYOR

1926 yılında eğitim-öğretim faaliyetine başlayan Pendik Merkez İlköğretim Okulu?nun eski binası yıkıldı. Yerine daha modern ve 41 derslikli bir ilköğretim okulu inşa edilecek. Derslik sayısının artmasıyla, sınıflardaki öğrenci mevcudu düşecek ve daha kal

Pendik?in en eski okulu yeniden yapılıyor


PENDİK’te BİR TARİH DEĞİŞİYOR

ve

YENİ BİR TARİH SAYFASI  AÇILIYOR
“Pendik Merkez İlköğretim Okulu”
Pendik İlçesi’nde bir tarih değişiyor. Pendik’in ilk okulu unvanını taşıyan 85 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan okulun, artık kendisini yenilemenin zamanı geldiği bilinmekte idi.
Pendik Merkez İlköğretim Okulu, mazisinde başarıları ile nice büyükler yetiştirmiş okul unvanını taşıyan bir okul olarak biliniyor. Bu başarı, okula kayıt bölgesi dışından çok fazla öğrenci gelmesi, sınıfların kalabalık olması ve fiziki alanda çok olumsuz koşullarda eğitimin devam etmesi neticesinde, başarısı duraklamış okulun, sıradan normal bir okul haline geldiği gözle görülmekteydi. Okul Müdürünün emekli olması neticesinde boşalan okul müdürlüğüne atanan Köksal YERLİKAYA’nın, Pendik Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nden gelmesi, aynı zamanda (Yaygın ve Örgün) eğitimde tecrübeli olması, okul için bir avantaj oldu.
        HEDEF SÜREKLİ BAŞARI
Köksal Yerlikaya, Pendik Merkez İlköğretim Okulu’na atandıktan sonra, tecrübesi, samimiyeti ve şeffaf yönetimi ile kısa zamanda velilerin, öğrencilerin ve okul öğretmenlerinin gönlünü kazanarak, eğitimde başarı hedefini belirledi. Yerlikaya, velilerle, son derece açık ve şeffaf bir diyalog kurarak, velinin okula bakış açısını değiştirdi. Okul müdürü, kendine göre okulda yapacağı çalışma planı taslağı hazırlayıp, yapacaklarını;
1-  Fiziki bakımdan yapılması planlanan işler,
2-  Eğitim öğretim bakımından yapılması planlanan işler,
3- Sosyal ve kültürel açıdan yapılması planlanan işler  şeklinde belirledi.
Öncelikle okulun tahrip olmuş çatısı, büyükşehir belediyesinin destekleri ile büyük bir onarımdan geçti. Okulun wc’leri yeniden yapıldı. Daha sonra okulda bozulmuş ve kullanılmayan fen ve teknoloji laboratuarını, Pendik Belediyesi tarafından hibe olarak yeniden yapılması sağlandı.
AZ ZAMANDA ÇOK İŞ
Köksal Yerlikaya, Karayolları yetkilileri ile diyalog kurarak, okulun bahçe duvarlarının etrafını tel örgülerle kontrol altına alındı. Sponsor bulunarak, okulun güvenlik kabinlerini temin edilip, okulda güvenlik sistemi oluşturuldu. Okul öğrencileri güvenlik ve kontrol altına alınmaya başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile diyalog kurularak, sınıflarda farklı farklı olan öğrenci sıra ve masalarının yenilenmesi sağlandı.
Eğitim öğretimi daha başarılı hale getirme hedefi ile okulun tüm sınıflarında günün teknolojisi olarak bilinen projeksiyonla bilgisayarlı eğitime geçildi. Bu bilgisayar, projeksiyon v.s. harcamaları, sınıf velileri tarafından karşılandı. Akıllı tahta sistemi ve modeli ile teknolojiyi okula taşıyarak, öğrenci ve öğretmenler, donanımlı sınıflarla eğitimde başarı yakalandı. ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın okullarda Fatih projesi adı altında açıkladığı projeyi, Merkez İlköğretim Okulu, 3-4 yıl önceden hayata geçirdi.
İLÇE BİRİNCİLİKLERİNE AMBARGO
Çalışkan müdür Yerlikaya, her konuya eğilip öncülük yapma ve ikna etme becerisini kullanmada oldukça mahir. Sınavlara hazırlık kurslarının daha olumlu ve ciddi olmasını sağlayarak, okulun başarı çıtasını yükseltti. Bunun sonucunda da, 2007-2008 öğretim yılında, OKS sınavlarında, ilçe devlet okulları arasında birincilik, (2008-2009) ve  (2009-2010) öğretim yıllarında SBS de yine ilçe devlet okulları arasında birincilik elde edildi.
     Sosyal ve kültürel alanda ilçede ve il bazında, her türlü yarışmalara ve çalışmalara okulun katılımı sağlanıyor. Ayrıca; öğrencilere sık sık motivasyon seminer toplantıları, veliler için bilgilendirme semineri yapılarak, eğitim kalitesini yükseltme adına titiz bir çalışma sergileniyor. Merkez İlköğretim Okulu, satrançta dünya şampiyonluğunu kazanmış bir okul. Satranç turnuvalarında, resim dalında, şiir okuma yarışmalarında, spor (basketbol ve futbol) dalında, ilçe birincilikleri, il birincilikleri ve Martı Yayınları’nın Türkiye genelinde “öğretmen konulu” şiir dalında açmış olduğu şiir yazma ve okuma dalındaki yarışmada başarı göstererek, Türkiye birincilikleri kazandı.
SÜREKLİ SOSYAL FAALİYET
Okulda, “Fen-Teknoloji ve Teknoloji tasarım proje şenlikleri” ve “Çocuk festival şenlikleri” ve ”Mezuniyet günleri”, “Resim yarışmaları” ve “Eğitime dayalı Ankara-Çanakkale gezileri” ve “Ünite konularına uygun bilgi amaçlı sınıf gezileri” ve “Öğretmenlere yönelik motivasyon yemek ve gezileri” ve “Öğrencileri yöneltme gezileri” ve okulun kültür çalışması olan “Pendik’te bir İnci” isimli kültür dergisi yayını gerçekleştirildi.
     Ders, kültür, sosyal etkinliklerin birleşimi ile öğrencilerin başarılı olması sağlanmış ve çok sayıda öğrenci, Fen Lisesi ve Anadolu Liselerine girdi. Tüm bu çalışmalar,  Pendik Merkez İlköğretim Okulu’nu, ilçede, mahallede ve toplum içinde tercih edilen örnek bir okul haline getirdi.
YIKIM ZARURETTİ
Eğitim, öğretim, sosyal ve kültürel etkinliklerde daha ileriye gidip, başarıları kalıcı hale getirmek amacıyla, okulun fiziki mekanının yenilenmesi gerekiyordu.
Bu yenilenme, yıllara meydan okumuş, ancak aradan geçen 85 yılda, oldukça yıpranan yaşlı binanın yıkılmasını gerektiriyordu.
Olası bir Marmara Depremi’nde büyük zararlar göreceği, yapılan incelemeler sonucu tespit edilen Merkez İlköğretim Okulu, geçtiğimiz günlerde yıkıldı.
Öyleki; bu yıkımda uzmanlar, ana malzeme olan beton ve demirin, oldukça deforme olduğunu tespit ettiler.
MÜDAHALE TAM ZAMANINDA
Yıkım zamanlamasında, tam isabet kaydedildiğini kaydeden uzmanlar, “Yıkım esnasında, betonun ve demirin, oldukça yıprandığını gördük. Tam zamanında müdahale edildiğini söylersek, olayı abartmış olmayız. Bu noktada, okulun sayın müdürü Köksal Yerlikaya’yı tebrik etmek istiyoruz. Uzun uğraşlar sonucu, bu yıkımın gerçekleştirilmesine önayak olmuştur. Çocukların hayatı, herşeyden önemlidir.” dediler.
Merkez İlköğretim Okulu, yeni fiziki mekanıyla, önümüzdeki ders yılında, yeniden hizmete girecek.
Yeni okul, 42 derslikli olarak inşa edilecek. Modern laboratuvarlar, sınıflar, öğretmen odası, WC’ler ve diğer sosyal donatı alanlarıyla, modern bir fiziki mekanda hayat bulacak.
Tamamlandığında, ilçenin en nitelikli fiziki mekanına sahip olacak Merkez İlköğretim Okulu, tarihine ve geçmişine yakışır misyonunu, daha güvenle sürdürecek.
DAHA FAZLA BAŞARI İÇİN
BAHANEMİZ KALMADI
”İYİ OLMAK KOLAYDIR, ZOR OLAN ADİL OLMAKTIR.” sözü ile duygularını dile getiren Köksal YERLİKAYA, ”Yeni okulumuzda, öğretmeni, öğrencisi ve velisi ile yakalanmış olan başarılı eğitim-öğretimin, ilçemiz dışına taşacak şekilde, daha başarılı hale geleceğini düşünüyorum. En başta velilerimiz olmak üzere, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve bizler, daha güvenli bir şekilde eğitim öğretim yapacağız. Velilerimiz endişeden uzak olacaklar. Geleceğimizin teminatı olan yavrularımız, daha modern sınıflarda, 25-30 kişilik dersliklerde eğitim görecekler. Yenilenen laboratuvarlarımızda, teorinin yanında, en nitelikli pratikleri yapma imkanına da kavuşacaklar. Artık Pendik’te değil, tüm Anadolu Yakası, hatta İstanbul’da söz sahibi olacağımızı düşünüyorum. Öğretmenlerimizde ve eğitimcilerimizde, bu potansiyel fazlasıyla mevcuttur.” şeklinde konuştu.
MİNİKLERİ ALLAH KORUDU
Okul yıkıldığında, beton ve içerisindeki demirler, miyadını doldurmuş durumdaydı. Çürümüş olan ana malzeme, yıkım ekiplerini oldukça şaşırttı.
Yetkililer, “İyi ki; yıkıp, okulu tahliye etmişiz.” demekten, kendilerini alamadı
RUHLARI ŞAD OLSUN
Mekez İlköğretim Okulu yönetimi, öğrencileri hayata hazırlamak ve daha iyi bir tarih bilinci oluşturmak amacıyla, eğitim-öğretim döneminde sıklıkla, sosyal ve kültkürel amaçlı geziler düzenliyor.
Topkapı Sarayı, Anıtkabir, Miniatürk ve Çanakkale, başlıca gezi mekanlarından.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Çanakkale gezisi, oldukça güzel geçti. Türk Milletinin, Çanakkale’de verdiği amansız mücedeleye, çocuklar, yerinde tanık oldular.
“Cihan harbi nedir bilir misin?“ sorusunun cevabını, Çanakkale’de buldular.
Merkez İlköğretim Okulu Müdürü Köksal Yerlikaya, bu tür gezilerin, çocuklar üzerinde oldukça olumlu etkiler bıraktığını söylüyor.
HEY GİDİ GÜNLER
Henüz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun üzerinden, 3 yıl geçmişti. Merkez İlköğretim Okulu, bugünkü yerinde eğitime başladığında, İstanbul Anadolu Yakası’nın bir kaç ilköğretim okulundan birisiydi.
Aradan yıllar geçti. O günün şartlarında, o günkü teknik imkanlarla yapımı gerçekleştirilen okul binası, artık yaşlandı. Fiziki mekanı eskidi, günün şartlarına cevap veremez duruma geldi.
Her zaman Pendik’in en nitelikli okulu olma özelliğini koruyan Pendik Merkez İlköğretim Okulu, özellikle eğitimdeki başarısından, oldukça fazla talep gördü. İlçenin hemen her yerinden, çocuklarını bu okula yazdırabilmek için veliler, olağanüstü çabalar gösterdiler. Teveccüh bu kadar fazla olanca, sınıf mevcutları arttı, eğitim kalitesi geriledi.
Her şeyden önce, Pendik’in diğer mahallelerine yapılan yeni okullar, göz kamaştırmaya başladı. Özel okulları kıskandıracak nitelikteki modern devlet okullarının sayısı, her geçen gün arttı. Eskiyen okul binaları da yenilendi.
Merkez İlköğretim Okulu da yenilenmeliydi.
Nihayet geçtiğimiz hafta, bu konuda ilk adım atıldı ve okulun 85 yıllık fiziki mekanı, tarihe gömüldü. Önümüzdeki ders yılında, bambşka ve oldukça farklı bir okul binası hayat bulacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.