22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

PENDİK'İN EN ESKİ CAMİSİNDE TADİLAT BİTTİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

Pendik Kurna Köy'de 1800'lü yıllarda inşa edilen tarihi cami, baştan sona tadilattan geçti ve yeniden ibadete açıldı. İstanbul Valiliği, Kurnaköy Muhtarlığı ve hayırsevelerin elbirliğiyle ilçenin en eski tarihi camii cemaate kapılarını açtı.

Pendik'in  en eski camisinde tadilat bitti yeniden ibadete açıldı

04 Aralık 2019 Çarşamba 14:14

Kurna Köyü Muhtarı Harun Yıldırım, yıllarca ibadete kapalı olan ve virane halde bulunan camiyi yeniden ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Pendik'in en eski camisinin Osmanlı döneminde inşa edildiğine dikkat çeken Harun Yıldırım, " Çok şükür, İstanbul Valililiğimiz tarafınden resterasyonu yapılan, muhtarlığımızın girişimleri ve bazı hayırseverlerin yardımlarıyla camimizi yeniden ibadete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Köyümüze çok yakıştı. Babam uzun yıllar bu camide imamlık yaptı. Ancak zamanla hasar gördü ve bakımsızlıktan adeta virane bir hale geldi. Şimdi 5 vakit Namaz ve Cuma Namazları kılınabiliyor. Köyümüze ve Pendik'e yeni bir eser kazandırdık, hayırlı olsun."diye konuştu.

dsc_0014-017.jpg

OSMANLI VE İSTANBUL CAMİLERİ ADLI ESERDE CAMİ'YLE İLGİLİ ŞU BİLGİLER VERİLİYOR

1.Dönem: Yapının Tarihçesine ilişkin yapılan araştırmalarda inşa edildiği tarih v.b. herhangi bir belgeye ulaşılmamıştır. Fakat Osmanlı Devri İstanbul Camileri adlı eserde bu cami ile ilgili kısımda “Bu camiye Evkaf Nezareti Varidat Kalemi Başkatibi Mahmut Azmi Efendi’nin 19 Zilkadde 1880 tarihli nakit para vakfı vardır. Caminin son mütevellisi Keleşoğlu Hasan Efendi 1825’de vefat etmiştir. Ahşap Çatılı yapıya 1908’de minare ilave edilmiştir. Minare dibinde kitabe bulunmaktadır. “(İşli 2017) ifadesi yer almaktadır. Üst başlığında da Pendik Kurnaköy Mescidi olarak yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında aslen bir mescit olan yapının minare gövdesinde yer alan mermer kitabesinde “minare inşası 1327” 1909’lu yıllarda minare ili birlikte veya takip eden yakın zamanda imam evinin inşa edildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla mescit olarak kullanılan yapının bugün ki durumuna göre çok daha basit bir planlama anlayışına sahipti. Yapıda yapılan okumalarda dört duvardan ibaret olan yapının mevcut pencere boşluklarının özgün olduğu yapıdaki mevcut izlerden anlaşılmaktadır.

4-006.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.