22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

PATOLOJİ PROFESÖRÜNDEN BOMBA İDDİA! İŞTE KORONAVİRÜSÜN SEVMEDİĞİ 3 ŞEY

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir miktar rahatlama getirebileceğini iddia etti. Patoloji Profesörü Dr. Nicholls da, koronavirüsün, güneş ışığı, sıcaklık ve nemi sevmediğini belirtti.

Patoloji profesöründen bomba iddia! İşte koronavirüsün sevmediği 3 şey

12 Mart 2020 Perşembe 12:12

Ölümcül koronavirüs salgını, dün 120.000'e yaklaşan vakalara ve dünya çapında 4.300'e yakın ölümlere neden olmaya devam ederken; tıp uzmanları daha sıcak bahar ve yaz havasının enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatarak bir miktar rahatlama getirebileceğini öne sürdüler.

Hong Kong Üniversitesi'nde bir patoloji profesörü Dr. John Nicholls, koronavirüsün sevmediği üç şey olduğunu söyledi: güneş ışığı, sıcaklık ve nem.

Nicholls, "Güneş ışığı virüsün yarıya kadar büyüme yeteneğini azaltacaktır. Bu nedenle virüsün güneş ışığında yarı ömürü 2,5 dakika, karanlıkta ise yaklaşık 13 ila 20 dakika. Güneş ışığı virüsleri öldürmede gerçekten iyidir” dedi.

Doğal şekilde azalma

Boston Herald gazetesine açıklamalarda bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir epidemiyoloji uzmanı olan Dr. Stefan Baral, ABD'nin daha sıcak havaya geçmesiyle hastalığın "doğal bir şekilde azalmasını" beklediğini söyledi.

Almanya'nın Deneysel ve Klinik Enfeksiyon Araştırmaları Merkezi'nde virolog olan Thomas Pietschmann da, koronavirüsün çok ısıya dayanıklı olmadığını, sıcaklık yükseldiğinde virüsün hızla parçalandığını söyledi.

Hastane Enfeksiyonu Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre ise, kuzey yarımkürede hava ısınsa bile, koronavirüs 25C'ye (77 F) kadar sıcaklıklarda günlerce hala hayatta kalabilir.

Yapılan bir çalışma ise, koronavirüsün bir teflon, seramik veya çelik yüzey üzerinde 21C (69.8 F) sıcaklıkta beş gün devam edebileceğini gösterdi.

Buna karşılık, şiddetli akut solunum sendromu (SARS-CoV) plastik bir yüzey üzerinde 22C ve 25C (71.6-77F) arasında beş günden fazla sürebilir.

Hong Kong Üniversitesi'nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Dr. Michael Chi Wai Chan, viral aktivitenin "Endonezya, Filipinler ve hatta Hindistan gibi" nispeten daha sıcak olan ülkelerde biraz daha düşük olduğunu belirtti.

Chan, “Sıcaklık ne olursa olsun, daha önemli olanın, enfeksiyonun sonucunu gerçekten etkileyen kişisel hijyen ve uygun korumayı gözlemlemesidir” dedi.

Soğuk bölgelerde daha hızlı yayılır

“Hindistan'da düzinelerce onaylanmış vaka çok sayıda değil” diyen Hindistanlı Dr. Abdul Ghafur da, ülkedeki ısı ve nemin, koronavirüsün ülkesinde daha hızlı yayılmamasının nedenlerinden biri olabileceğini; çünkü hava virüsün daha uzun veya daha hızlı dolaşmasını sınırlandırdığını söyledi.

Dr. Abdul Ghafur, “Avrupa ve ABD'nin soğuk hava bölgelerinde, havanın genel kuruluğu virüsün daha fazla dolaşmasına izin verir. Yerleştiğinde, daha düşük sıcaklık nedeniyle daha uzun süre devam eder ve daha hızlı yayılır” dedi.

Ghafur, ancak bu ülkelerde havalar ısınsa bile koronavirüsün "tamamen yok olmasını" beklemediğini söyledi.

"En azından birkaç ülkede endemik hale gelebilir," diye uyaran Dr. Abdullah Ghafur, daha iyi sağlık sistemlerine sahip ülkelerin salgını daha hızlı kontrol altına alabileceğini belirterek şöyle dedi:

"Sağlık sistemi zayıfsa, kontrol altına alma yavaş olacaktır. Bu nedenle virüsün önlenmesi dünyadaki sağlık sistemlerinin sağlamlığına ve yeteneğine bağlıdır."

Filipinler Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Dr Edsel Maurice Salvana ise, daha sıcak ülkeler arasındaki doğrudan ilişkinin ve virüsün daha yavaş yayılmasının "bir efsane" olduğunu söyledi.

Sağlık uzmanları, daha sıcak havanın salgını kontrol etmede bir faktör olduğunu kabul etseler de, her ülkenin tepkisinin sonucunun sağlık altyapısının ne kadar sağlam olduğuna, bu araçların ne kadar hızlı uygulandığına ve virüse karşı vatandaşların ne kadar duyarlı olduğuna bağlı olabileceğini vurgulamaktadırlar.

Kaynak: aljazeera.com

Kaynak:Yeniakit

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.