21 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara16°C

OKUL KANTİNLERİ BEL-TUR'A VERİLSİN

Eğitim Bir-Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz, her yıl okul kantinleriyle ilgili çok sayıda sourun yaşandığını, olumsuzluklarının önüne geçebilmek için 'okul kantinlerini Bel-Tur işletsin' önerisini getirdi.

Okul kantinleri BEL-TUR'a verilsin

KANTİNLERİ BELTUR İŞLETSİN

                Okul kantinleri ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Danıştay; Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin Geçici 1. Maddesini; Yönetmeliğin, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca müştereken hazırlanması gerektiğine vurgu yaparak iptal etti.

                2886 sayılı yasada kiralama süresi hiçbir şekilde 10 yılı aşamaz denilerek, süre sınırı konmasına rağmen, Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin Geçici 2. Maddesinde, hiçbir süre sınırı konulmamış üstelik sözleşmesi sona eren ve sözleşme şartlarına uyan “mevcut kantincilere” talep etmeleri halinde kiralanır denilmiştir. Böylece, aynı okulda 5, 10, 15 yıl ve belki de daha fazla süre kantin işleten kişilere hem de ilan yapılmadan, 5 yıl daha kiralanması öngörülmüştür. Bu uygulama 2886 sayılı yasanın 64. maddesine aykırıdır.

                Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin Geçici 2. Maddesinin, neden okulları mağdur edecek şekilde düzenlendiğini anlayamıyorum. Bu yönetmeliği, Kantinciler Esnaf Odası bile yazsaydı bu şekilde yazmaya cesaret edemezdi. Bakanlık yetkilileri, Nisan ayında, sürece ilişkin yazılı sorduğumuz sorulara cevap verme zahmetinde bile bulunmayarak seyirci rolünü oynamaya devam etmişlerdir.

                İstanbul’da Kantinciler Esnaf Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden okullara gönderdiği yazıda çok ilginç tespitlerde bulunuyor ve adeta İl Milli Eğitim Müdüründen merhamet diliyor. Yerine göre okul müdürlerini tehdit edenler, işini yasalara uygun yapmaya çalışan şube müdürlerini mahkemeye verenler, üst makamlara son derece saygılı bir dil kullanıyor. Bu yüzden olacak ki İl Milli Eğitim Müdürümüz de ismine yazılan mektup niteliğindeki yazıyı okullara üst yazıyla gönderiyor.

                Oda yazısında, son dönemlerde yapılan bürokratik atamalar sonucunda kiraların üç katı artırıldığını, keyfi uygulamaların yapıldığını ve bu uygulamaların hükümetin enflasyonla mücadelesini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Gözlerim yaşardı bu incelik ve duyarlılık karşısında.

                Okullarımız ekonomik zorluklarla boğuşuyor ve var olan imkânlar da çeşitli sebeplerden dolayı etkin kullanılamıyor. Kanunların açık hükmüne rağmen çeşitli bahanelerle kurulan menfaat çarkı devam ettirilmeye çalışılıyor. Yönetmelik değişti, yeni bir süre başlıyor ve yeni ihale yapılmadan küçücük artışlarla eski düzen devam ediyor. Oda başkanı doğru söylüyor, son dönemde atanan ilçe milli eğitim müdürleri ve okul müdürleri okullarına sahip çıkıyor. Yasal haklarını sonuna kadar arıyor. Yıllar önce kiralanmış ve bugün çok komik tutarlarla devam ettirilmek istenen kantinlere müdahale ediyorlar.

                Bir kantinin kirasının ne kadar olacağı, çeşitli etkenler dikkate alınarak yaklaşık öngörülebilir. Yapılacak ihale ile serbest rekabet ortamında son şeklini alır. Değerinin çok altında ve gerçekten çok komik duruma düşmüş kiralamaların devamını istemek, iyi niyetli yaklaşım değildir. Bir işletmecinin, 2.500 TL. olan kirası, 25.000 TL olduğunda hala işletmeye devam ediyorsa, geri dönüp bazı soruları sormak gerekmez mi? Aradaki bu farkı yıllar yılı kimler paylaştı? Buna kimler, neden, hangi menfaatler uğruna göz yumdu?

                Okullara sahip çıkması gerekenlerin, oda temsilcisi gibi hareket etmeye hakları yoktur. Okulların bütün ekonomik yükü eli ayağı bağlı hale getirilmiş idarecilerin omuzlarındadır. Yaz tatilinde yapılacak tadilatlar için hangi okula ne kadar kaynak aktarıldı?

                Bütün bu tartışmalara son verecek ve okullara nefes aldıracak bir teklifim olacak. Kantin işletmeciliğini Büyükşehir Belediyesi yapsın, kantinleri BELTUR işletsin. Öğrenci taşımacılığını BELTUR yapsın. Oluşturulacak havuzdan okulların ihtiyaçları karşılansın. Ne dersiniz, var mısınız?

Mevcut Sözleşme

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce salon, açık alan ve otopark olarak kiraya verilen yerlerin sözleşmeleri, sözleşme bitim tarihinden sonra yenilenmez.

Kiralama

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce sözleşmesi sona eren veya devam eden ve sözleşme bitim tarihi itibarıyla sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren kantin, yemekhane, kafeterya ve benzeri yerleri işleten kiracıların talep etmeleri halinde mevcut kiracılara bu yerler pazarlık usulü ile kiralanır.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.