22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara14°C

ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Abdullah Yadigar

23 Kasım 2022 Çarşamba 22:36

24 Kasım günü, 1981 yılından bu yana okullarımızda ‘’Öğretmenler Günü’’ olarak kutlanır. Kutlama etkinlikleri takriben 30 Kasım’a kadar sürer.

Devlet erkânımız, mahalli yetkililerimiz mutat olarak kutlama mesajları yayınlarlar. Öğretmenlik mesleğinin, Öğretmenler Gününün faziletinden bahsederler.

Bu senede aynı minval üzere, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri de protokol üyeleriyle birlikte Öğretmenler Günü kutlama programları düzenleyeceklerdir. Kutlama mesajları yayınlanacaktır.

Bunların hepsi güzel de, senede bir defa hatırlanmanın, yaldızlı mesajlar yayınlamanın ötesinde bir fonksiyonu olmamaktadır.

Eğitim camiasının çözüm bekleyen pek çok sorunları var. Bunların senede bir defa hatırlanıp tekrar gelecek seneye bırakılarak, nakarat halinde söyleminden ziyade, çözüm üretilmesi gerekmektedir.

Yıllardır eğitim camiasının beklediği 3600 ek gösterge meselesi inşaallah 2023 Ocak ayında uygulamaya konulması bekleniyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarıldı, fakat eğitim camiası tarafından eksikleri olduğu yönünde itirazları var.

Bunlar gecikmeli de olsa gerçekleşen sevindirici gelişmeler. Bunun yanında çözüm bekleyen daha pek çok sorun var.

Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilip, ihtiyaç miktarı branşlarda kadrolu öğretmen alımı yapılmalıdır. Mevcut sözleşmeli öğretmenlerinde kadroya geçirilmesi gerekir.

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı adı altında; Uzman Öğretmen ve Başöğretmenlik unvanı için yapılan sınav uygulamasından vaz geçilmelidir.

Diğer kurumlarda olduğu gibi, hizmet/kıdem yılına göre bu unvanlar verilmelidir. Zaten öğretmenler Üniversiteden mezun olduktan sonra, zorlu bir sınavdan geçerek atanabilmektedirler.

Hepsinden önemlisi, eğitim camiasının güvenlik sorunu halledilmelidir. Fedakârca çalışan eğitimcilerin can güvenliği sağlanmalıdır.

Sağlık camiası için çıkarılan önleyici tedbir ve yasalar, eğitim camiası içinde çıkarılmalıdır. En az sağlıkçılar kadar da eğitim camiası şiddete maruz kalmaktadırlar.

Gönül isterdi ki; eğitim çalışanlarına da uygulanan şiddete, aynı oranda ceza artırımı uygulaması getirilmeliydi.

Her meslek erbabının kıymeti, ihtiyaç duyulduğu olağanüstü ortamda daha belirgin hale gelir. Umulur ki, takriben iki yıl süren pandemi döneminde eğitim camiamızın kıymeti anlaşılmıştır.

 ‘’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’’ öğretisinin işaret ettiği ‘’Muallim’’ nasıl olurda bir günde hatırlanır? Bir günle sınırlanır?

Anne kucağı, baba ocağında başlayan eğitim, okul çağında öğretmenler ile devam eder. Öğretmen çocuğa yalnızca okuma-yazma öğretmekle kalmayıp, her türlü sorunları ile ilgilenmektedir. Adeta ikinci bir aile ortamı oluşmaktadır.

Öğretmenler verdikleri eğitimle, yetiştirdiği gençlere vatan-millet sevgisini, anne-baba sevgisini, ahlak ve fazilet duygularının gelişmesini sağlar.

Öğretmenler gün boyu öğrencilerine bilgi, hoşgörü, sevgi ve şefkat duygularını aktarmak için cansiperane çalışırlar. Bütün enerjisini bitirirler.

Diğer memurlar mesaisi bittiğinde evine gelir ve dinlenir. Öğretmen ise asıl mesaisi eve geldikten sonra başlar. Ertesi günü vereceği dersin hazırlığı, yaptığı yazılı sınavlarını okuma işi, evinde gece yarılarına kadar devam eder.

Öğretmenlik emek, sabır ve hoşgörü isteyen bir meslek olup; öğreten ve öğrenen arasında güven ve sevgi ilişkisine dayanan bir meslektir. Bu açıdan düşünüldüğünde bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli ve onurlu bir meslektir.

Öğretmenleri, resmi tören ve protokollerle bir güne sığdıran anlayıştan, yılın her günü; ‘’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’’ bilincine kavuşmamız temennisiyle...

Tüm eğitim çalışanlarının Öğretmenler Gününü tebrik ederim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.