NÜKLEER BOMBA GİBİ PATLAYACAK BİR ENERJİNİZ
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, yılın son “Başkan Gençlerle Buluşuyor” programında “Neden Kitap Okumalıyız?” sorusunu geniş kapsamı sunumuyla değerlendirdi.
28 Aralık 2018 Cuma 18:31
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sorularıyla hazırlıklı gelen üniversiteli gençlerle açık oturum şeklinde devam eden söyleşide gençliği gelecek, bilgiyi güç olarak tanımlayarak “Bilgili Gençlik, Güçlü Gelecek” mesajı verdi.
Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen söyleşi, Bilal Eren’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, geniş kapsamlı sunumuna evrenin oluşumu ile başlayıp insan beyninin fonksiyonları ile sürdürdü ve kitap okumanın önemi ile sona erdirdi. Esprili mesajlar yüklü karikatürler ile sunumunu renklendiren Başkan Yazıcı, 2 yazarın sözlerini konuşmalarının örneği olarak sıklıkla tekrarladı. Başkan Yazıcı, Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir zerreciğim ki, Arş'a gebeyim” sözüyle insanın gelişime müsaitliğini, Cemil Meriç’in “Hafızanın kanunu, aşkın kanunudur” sözüyle de başarıda sevginin önemini vurguladı.
Mesele Beyni Doğru Kullanabilmekte
İnsanın, milletin ve devletin bulunduğu konumda “Nereden geliyoruz? Neredeyiz? Nereye gidiyoruz?” sorusuna cevabı olması gerektiğini vurgulayan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Bir meslek ve gelecek hayaliniz varsa bu sorulara cevap vermeyen kişi, kurum, ülke yada medeniyet ayakta duramaz” dedi.
Evrenin oluşumuyla başladığı konuşmasında konum tespitinin ardından sözü insana, insanda da “Kainatın en muhteşem organı” şeklinde tanımladığı beyine getiren Başkan Yazıcı, “Kainatın en muhteşem organı olan beyine sahibiz. Beyin hakkında çok şey biliniyor dense de hiçbir şey bilmeyecek kadar da az malumat sahibiyiz. Beynin eğer ki üst taraftaki kısmı kaldırırsanız hayvanın yapmış olduğu davranıştan farksız olmayacak davranışlar yaparız. Hayatta kalmak ve hayatı kolaylaştırmak için beynimizi kullanmaya başlarız. Ayakta kalabilmek için akla, akıl ise eğitime muhtaçtır. Beyin anne karnından itibaren gelişmeye başlar. Doğduktan sonra bu bağlantılarımızı geliştirmek, değiştirmek ve onu bir yerde çok daha kabiliyetli bir hale getirebilmek bizim elimizde. Muhteşem bir yaratık insanoğlu ve kainatın en muhteşem beynine sahibiz. Tüm mesele bu büyük nimeti, beyni kullanabilmekte. Herkesin farklı bir beyin bağlantı haritası varsa o zaman herkesin de kendine has bir özelliği var. Mesele kendinizi tanıyabilmek, o güzel özelliğinizi bulup onu açığa çıkartabilmektir.
Beyinde çok kullandığınız yer daha fazla gelişebiliyor. Beyin kendini geliştiren bir organ olduğuna göre bunu geliştirmenin tek bir yolu var. Bilgi sahibi olmak zorundayız. Bilmeden hiçbir şey yapamazsınız, bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olamazsınız. Dünyanın İnsanoğlu doğduğu anda her donanıma sahip, çok zeki de olsanız bilgi sahibi değilseniz işleyecek veri bulamaz beyinde. Beyin öyle duygusal bir varlık ki sevmediği hiçbir şeyi, duygusal bağ kurmadığı hiçbir şeyi kaydetmiyor. Beyin duygusal bağ kurmadığı hiçbir şeyi öğrenemiyor. Ve duygusal bağ kuracak ilişkileri geliştirmek lazım. Yani sevmek lazım ya sevmeden hiçbir şey olmuyor. Duygusal bağ kurmadığı bir şeyi kabul etmiyor beyin” şeklinde konuştu.
Ne Okumalıyız? Neden Okumalıyız?
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, toplumun bilen ve bilmeyen olarak 2 sosyolojik sınıfa ayrıldığını söyledi. “Okul için değil hayat için öğrenin” mesajını veren Başkan Yazıcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Uçsuz bucaksız evrende yok denecek kadar bir varlıksınız ama evrenin şu ana kadar keşfedilmiş en mükemmel beyin ve donanımına sahipsiniz. Bu donanım ne alıyorsa sizinle ilgili hayatta kalmanızı ve hayatta var olmanızı sağlıyor. Bu donanıma sahipken muhteşem işler başarabilme yolu bilgi sahibi olmaktan geçiyor. Muhteşem bir donanıma sahibiz, okumalıyız, bilgi sahibi olmalıyız. Ama ne okumalıyız? Fizik, kimya, sosyoloji veya bilim okuyacaksınız da olabilir, herhangi bir kitap da olabilir ama ne olursa olsun şunu unutmayın. Okul için değil hayat için öğrenin. Her yeni etkileşim –şu anda da dahil olmak üzere- her yeni bilgi sizin beyninizin gelişmesini arttırır, beyninizdeki bağlantıları arttırır. Her yeni okuduğunuz şey size apayrı kapılar açar, sinirleriniz arasında ayrı bağlantılar kurar yada gerilemesini önler. Beyninizin her bölümündeki her yeni geliştirdiğiniz gelişmeler sizin hayatınızda farklı kapılar açtırır. O nedenle her şeyden bir bilgi sahibi olmalı.
Bir defa seveceğiz. İçimizde nükleer bomba gibi patlayacak bir enerjiniz olacak. Öğrenmeye ve öğrenme arzusuna karşı içinizde bir istek, motivasyon ve merak olacak. Nereden başlayacağınız konusu çok önemli. Kendinizi iyi tanıdığınız zaman nereden başlamanız gerektiğini çok iyi tespit etmemiz lazım. Ve burada bir hayalimiz mutlaka olmalı. Hayalimiz varsa gerçekleştirmek için okumak, öğrenmek, bilmek zorundayız. Ne okursanız bazen insan kendini okumalı, hatta yargılamalı. Kendi fikrinizi, idealinizi ve kendinizi mutlaka kontrol edecek bir sisteminiz olmalı. Farklı kitaplar okumalı ve eğer ki onu okursanız kitap zehir olsa da panzehiri gene kitaptır. Zorunlu okuma alışkanlığı değil sevdirmek lazım. Bu muhteşem donanıma sahip birey olarak okuyarak hem onun hakkını vermiş olur hem de toplumda farklılık kazanırsınız”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.