23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C

NEREDEN GELİYORUZ? NEREYE GİDİYORUZ?

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Başkan Gençlerle Buluşuyor” programında ‘Neden Kitap Okumalıyız?’ sorusunun cevabını gençlerle birlikte yorumladı.

Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz?

06 Mayıs 2019 Pazartesi 14:19

Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen moderatörlüğünü Bilal Eren’in yaptığı söyleşide gençlerle bir araya gelen Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Düşünmek için bilgiye ihtiyaç var, bedava deneyim satın almak için okumalıyız” başlıkları altında kitap okumanın faydaları konusundaki fikirlerini gençlerle paylaştı.

sadi-kilmaz2019(5).jpg
Başkan Yazıcı, ”Nereden Geliyoruz? Neredeyiz? Nereye Gidiyoruz?” konulu tanıtım filmi ile neden kitap okumalıyız? sorusunu yanıtlarken “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayız, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak mümkün değildir çünkü fikirler ancak bilgilerle birleştirilerek ortaya konulabilir.
Hangi meslek, yaş grubu, hangi kategorizasyonda olursanız olun bilgi sahibi olmadan olmaz. Bilgi güçtür. Bilgi çağındayız ve big data gibi çok büyük şeylerin konuşulduğu bir yerde bilgi edinmenin yöntemlerinden bir tanesi de okumaktır. Çünkü insanoğlunun tabiat olayları karşısındaki mücadelesini son on bin yılı zor biliyoruz. Düşünün geçmişimizi bir kayıt altında. Bilgi ile gelip bazı şeyler değişmez. Sanata bakış değişmez, teknoloji değişebilir ama toprağı işleme yöntemi değişmez. Bilim insanının doğa ile olan mücadelesinde mutlaka bir birikim gerektirir. Oda ancak aktarma yöntem ve metotlarıyla üstüne koyarak gelişebilir.
Buda her meslek dahil olmak üzere düşünmek bilgiyle gelmiş yaşanılan tecrübelerle hayatta kalmayı başarmışız. Başardığımız her şeyi akla, aklı ise eğitime muhtaç kılmışız. Bilgi sahibi olmadan da akıl bu mücadeleden başarılı çıkamamıştır.
Bilgi sahibi değilseniz dünyanın en süper bilgisayarını getirin bir şey yüklemedikten sonra hiçbir şey yapamaz. İnsan içinde böyledir. Peki bunu nasıl yapacağız? 3 kadim soru “Nereden Geliyoruz? Neredeyiz? Nereye Gidiyoruz?” Bu soruları cevaplayacak her şeyi okumamız lazım.
Nazım, Nesir yazı şekillerini tanımlarken “eğer nazım, nesire geçmezse gelişemez. Nazım çok önemli bende şiiri çok severim. Okudum ama belli bir zaman sonra siz nesire dönüşmezseniz bireysel ya da toplumsal olarak gelişemezsiniz.
Gelişmemiş toplumlara bakın hepsi şairdir. Ama nesire geçmediğiniz zaman yani araştırma, inceleme yazılarına, makaleler dahil geçmediğiniz zaman toplumsal ve kişisel gelişemezsiniz.

sadi-az2019(2).jpg
Dünya ve Türk klasiklerinden okuyun ama romana saplanıp kalmayın. Romanların içerisinde var olan kişisel karakter tahlil ve yöntemleri geçen bilim dalları var artık dolayısıyla romanın hikaye kısmı kalmış durumda. İnsan kendini bazen yargılamalı. Bilmeden yargılayamazsınız, çevreyi tanımadan kendinizi tanıyamazsınız. Dünyayı tanımadan kendi medeniyetinizi tanımanız mümkün değildir. Buda ancak okuma ile bilgi sahibi olmakla mümkündür. Böyle teknolojik bir çağda yaşarken bilgi sahibi olmadan ayakta durmanız ve farklılaşmanız mümkün değildir. Bilmek zorundayız. Kitabı hissetmelisiniz, kitaba dokunmak zorundayız. Kitabın dokusunu kokusunu hissetmek ayrı bir şeydir. Dijital ortamda okuduğum kitabı bile aldım rafıma koydum mutlaka aslı da olmalı.
 Şunu merak ediyorum kitap okuma ya da bilgi edinmenin farklı yöntemleri var mı? Kitabı niçin okursunuz veya okumazsınız bunu hiç düşündünüz mü?’ diyerek gençlerle fikir alışverişinde bulundu.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı kendisine sorulan ‘Sadece bir meslek sahibi olmak için çalışmak ve meslek sahibi olup kenarda durmak yeterlimi sizce?’ sorusuna şu şekilde cevap verdi: ‘Sizlere kitaplar önerebilirim ama bu ilgi ve alakanıza bağlı olarak da olabilir. “Nereden Geliyoruz? Neredeyiz? Nereye Gidiyoruz?” sorusunu bilimsel yönden açıklayan kitaplar var. Sosyologların yazdığı kitaplar var birde bulunduğumuz medeniyetin değerlerini ortaya koyan kitaplar var.” dedi.
Başkan Yazıcı, kendisinin okuyup faydalandığı kitapların isimlerini gençlerle paylaştı. Kitaba önce ihtiyaç duymak, bilgiye susamak, sevmek, duygusal bağ kurmak denilen şeyi hissetmek ve merak etmeden, hiçbir şey öğrenilemez diyerek okuma alışkanlığı kazanmanın yollarını anlattı.
Başkan Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti: “Hangi konuyu merak ediyorsunuz? Merak ettiğiniz şeyi araştırıp okuma, 21 gün 10 dakika kitap okursanız kitap okuma alışkanlığınız değişebilir gibi böyle öğretiler var ama bence önce merak etmek gerek. Ne? niçin oluyor? Işık neden oluyor? Işık nedir? Zaman mekan nedir? Nereden gelip nereye gidiyoruz? Bu dünya nedir? Ne başarmalıyım? Herkes kendi başrolünde oynadığı bir filmde gibi değil mi? Niye buradayım? Ne yapmam lazım? Bu gibi sorular sizi meraka getirecektir. O zaman fizik, kimya, matematiği merak edersiniz sonra tarihi merak edersiniz gelecekte ne olabileceğini hatta ölüm ve ötesini düşünürsünüz, bu bir realitedir.
Şu anda öyle bir noktadasınız ki elinizde iki tıkla ulaşamayacağınız şey yok. Artık kocaman kitapların özetleri de dijital olarak bulunabiliyor. Özetler bile sizleri fikir sahibi yapar. Bilimsel bilgiyi mutlaka öğrenin. Bilimsel yöntem ve metodunu en azından bilmek zorundayız. Uzmanı gibi her şeyi bilmek zorunda değiliz. Gerçek hayatla pratik hayat çok farklıdır. Kendi kendinizin öğretmeni olursunuz.
Yanlış söyleme özgürlüğünüzü kullanarak doğruyu bulabilirsiniz. Bilim insanları eğer bundan korksalardı hiçbir şey bulamazlardı. Hayatta yanlış yapma özgürlüğümüz olmasa hiçbir şey elde edemezdik insanoğlu olarak.”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, gençlerin soruları yanıtladı. Program sonunda kendi kitabını imzalayarak gençlere hediye etti.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.