24 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C

MORS ALFABESİ YOKSA ARUZ VEZNİ Mİ?

Kent ve Edebiyat Söyleşileri? programına konuk olan araştırmacı Yazar Mehmet Serhan Tayşi dikkat çekici açıklamalarda bulunarak; ?Kapalı ve açık heceleri ile Mors Alfabesi, bizim Aruz Vezni?nden alıntıdır.? dedi.

Mors Alfabesi yoksa Aruz Vezni mi?

Araştırmacı-Yazar Mehmet Serhan Tayşi geçtiğimiz haftalarda Kemal Tahir Kütüphanesi’ndeki ‘Kent ve Edebiyat Söyleşileri’ programına konuşmacı olarak katıldı. Tarih-İlim-Kitap konulu söyleşide konuşan Yazar Tayşi, tarihimizde ilim ve kitabın ayrılmaz bir bütün olduğunu hatta kitabın ilk örneklerinin tarihimizde görüldüğünü,ayrıca kağıdın bilindiği gibi Çinliler tarafından değil, medeniyetimiz tarafından bulunduğunu söyledi. Bu anlamda bilimde gerçekleştirdiğimiz ilklerin hep diğer medeniyetlerce sahiplenildiğini belirten Serhan Tayşi, bunun en güzel örneklerinin İbn-i Sina kitapları ve Aruz Vezni’nden alıntı olan Mors Alfabesi olduğunu belirtti.

Tarihimiz ilklerinden bahsetmeye devam eden Yazar Tayşi, Osmanlı Dönemi’nde ilk robot ve ilk denizaltı keşiflerinin dahi yer aldığını kaydetti. Batılı bir bilim adamının bizlere hitaben ve tarihimize dem vurarak, “Sizler, güneşi cekedinizin astarında kaybettiniz.” sözünü hatırlatan Tayşi, bundan 15 yıl kadar önce UNESCO’nun dergisinde, kendisinin de okuyarak şahit olduğu bir makaleyi anlattı. O makalenin batılı gençlere hitap ettiği ve 2050 yılına kadar sürecek zamanın değerlendirildiğini belirten Serhan Tayşi; makalede, “2050 yılına kadar sürecek zamanda Osmanlı’nın dönemi yeniden parlayacaktır. Bunun(Geçmişi ve yarını anlamak) için her üniversiteli genç Osmanlıca öğrenmelidir.” şeklinde bir görüş belirtildiğini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.