13 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara19°C

MİMAR SİNAN'IN DEPREM ÖNLEMİ?

Mimar Sinan'ın deprem bölgesinde tasarladığı tarihi yapılar, asrın felaketinde hiç zarar görmedi. Peki Mimar Sinan bu nasıl başardı? İşte cevabı...

Mimar Sinan'ın deprem önlemi?

28 Şubat 2023 Salı 18:09

Hatay’da Mimar Sinan tarafından 1574 yılında hacı ve ticaret kervanlarının konaklaması için yaptırılan Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ile Kanuni Sultan Süleyman’ın 1553 Mısır seferi sırasında yaptığı Belen Kanuni Külliyesi, son depremde de ayakta kaldı.

Mimar Sinan'ın yapmış olduğu eserler, onlarca yaşanan depreme rağmen günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. İşte büyük ustanın yapılarında depreme karşı aldığı önlemler..

Mimar Sinan'ın eserlerinden örnek verecek olursak Süleymaniye Camii'yi inceleyebiliriz. Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin duvarlarını tıpkı Şehzade Camii'nde olduğu gibi Roma betonundan 4 kat daha dayanıklı bir harçla yükseltir. Ancak Şehzade Camii'nin kubbesi 37 metre yüksekken Süleymaniye'nin kubbesi 54 metre yüksekliğe ulaşacaktır.

Mimar Sinan böyle bir büyüklüğün ihtiyaç duyduğu sağlamlığın yapının en küçük birimi duvar örgüsünde saklı olduğunu biliyordu.

Kurşun kenetlerle birbirine bağlanan kesme taşlar olası bir sallantıda hareket eder.

Yığma taştan oluşan dev yapı anti sismik bir davranış gösterir.

Tokyo'daki gökdelenlerde kullanılan hareketli eklemlerden 500 yıl önce Mimar Sinan depreme dayanıklı bir yapı tasarlar.

Mimar Sinan depreme karşı aldığı önlemlerden bir tanesi de döner sütunlardır. Bu sütunlar Şemsi Paşa Camii'nde görülebilir.

Sütunlar döndüğü sürece binanın statiğinde bozulma yok demektir. Kaynak:Yeniakit

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.