MİLYON DOLARLIK YATLARLA EL SANATLARI AYNI ANDA SERGİLENECEK
Yurt içi ve yurt dışından onlarca el sanatı ustasını bir araya getirecek?Pendik Uluslararası Geleneksel El Sanatları Buluşması?, bu yıl bir ilk olarak MarinTürk?te düzenleniyor. ?Boat Show? fuarı ile aynı tarihlere denk gelen etkinlik, el sanatı ve lüks
19-29 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatlar Buluşması, yerli ve yabancı geleneksel el sanatçılarını Pendik MarinTürk’te buluşturuyor. Her yıl değişik sanatçılarla Pendiklilerin karşısına çıkan dev etkinlik, bu yıl da farklı sanatçıların eserlerini tanıtacağı günler yaşatacak. Antep’ten Edirne’ye, Trabzon’dan Kahramanmaraş’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen 25 yerli sanatçı, telkari, oltu taşı, yazma, ahşap oymacılığı gibi el sanatı ürünleri standlarında sergileyecek. Yurtdışından ise Lübnan’dan Ahmet Skaf – Ahşap oyma, Bedir Hassun – Lübnan sabunu, Rusya’dan Shakova Natalia ve Shakkov Viacheslav – Matruşka bebek, Karadağ’dan Vaid Turuskovic – Geleneksel işleme kıyafetleri ve Hollanda’dan Reinder Renders – Klompen (tahta ayakkabı) eserlerini Türk sanatseverlerin beğenisine sunacak.
Boat Show’la aynı anda yapılacak
Belediye Başkanı Kenan Şahin, Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nın çok önemli bir uluslar arası faaliyet olduğunu belirtirken, modern sanatların önemsenmesinin yanında, geleneksel sanatların da sahip çıkılmasına çalışıldığını kaydetti. Pendik Uluslararası Geleneksel Sanatlar Buluşması’nın her yıl daha da güzelleşen, bir öncekini tekrar etmeyen bir yapısı bulunduğuna vurgu yapan Şahin; hem yerel hem de yabancı sanatçıların geleneksel eserlerini bu buluşmada yakından görme fırsatı buluyoruz.” dedi. Şahin, Boat Show’la aynı anda yapılacak Geleneksel Sanatlar Buluşması’na bu yıl daha fazla ziyaretçi beklendiğini ifade etti.
El sanatçılarından birkaçı
Zahide Durmaz
1997 yılından bu yana besi bebek üreten Zahide Durmaz, bu bebekleri yurtiçinde satmanın yanı sıra Amerika, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi birçok ülkeye de ihraç ediyor. Ahşap tel, kökboyama ve el dokuma ipek kumaşlarla yapılan Besi bebeklerin her biri teknolojik özelliklerle donatılıyor. Her bebek baş bağlaması ve giysisi ile kaç çocuğu olduğunu, kültürünü, hangi köyde taşıdığını anlatıyor.
Muzaffer Demir
Gaziantep yöresinin en önemli sanatlarından biri olan sedef kakma ve el işlemesinin önemli ustalarından Muzaffer Demir, çalışmalarını Pendikliler için sergileyecek. Halen Gaziantep’te sürdürülen bu sanat, 1963 yılında başladı. Ceviz, maun, gül gibi sert ve dokusu sıkı ağaç tercih edilerek yapılan sedef kakmada; kurşun, kalay, gümüş ve alpaka tel motiflerin çevresini süslemede kullanılır.
Necati Korkmaz
Necati Korkmaz araştırmaları sırasında teber (dervişlerin yolculukları sırasında taşıdıkları 70-100 cm uzunluğundaki hafif balta), nefir (dervişlerin yolculukları sırasında yanlarında bulundurdukları öküz boynuzundan yapılmış ses çıkaran bir tür boru), keşkül-ü fukara (metalden ya da Hindistan cevizi kabuğundan yapılmış yemek kabı) ile ilgili izler bulmuş. Korkmaz, geçmişte dervişlerin kullandığı tefekkür bastonu olan müttekaya yeni bir hayat vermeye karar veriyor. Dervişler müttekayı, özellikle, bin bir gün süren ve en basit işleri icra ettikleri öğrenim süreci içinde, kırk gün ve gece fazla yemek yemeden ve uyumadan kendilerini duraklamaksızın ibadete verdikleri imtihan esnasında kullanıyorlardı. Yorgun düştüğü vakit derviş başını, alnını veya yüzünün başka bir bölümünü ya dinlenmek ya da kısa bir süre için tefekküre girmek için bu asa üzerine yaslıyordu.
Özkan Elagöz
Ebru sanatında en zor olarak kabul edilen "AKKASE" tekniğini, dünyada seramik objelere canlı renklerle kullanarak sır altı tekniğini uygulayan ilk sanatçıdır. Ünlü Türk mutasavvıfı Mevlânâ'nın, 'Su nakış tutmaz diyen beri gelsin' sözüne atıfla, nakış tutan suyun sanata dönüştüğü ebru konusunda yeni çalışmalar yürütüyor ve geleceğin antikalarını imal ediyor. Çini ve karo üzerinde çalışmalar yapan sanatçı, bu sanatı cama uygulayarak yeni bir sektörün oluşması yönünde öncü çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
Hasan Tabakoğlu
Altın ve gümüşün yüzyıllardır dantel işlendiği telkari sanatı, her el sanatı gibi ayakta kalmaya çalışıyor. Kuyumculuk sektöründeki endüstrileşmeyle yaşam alanı daralan sanatın ustaları, telkari işlemeciliğini bugüne kadar taşımayı başardı. Mardin Midyat, Ankara Beypazarı ve Trabzon, telkari sanatının yaşatıldığı merkezler olarak biliniyor. Trabzon’dan 43 yıllık telkari ustası Hasan Tabakoğlu, eserlerini Pendikliler için sergileyecek.
Rusya’dan Shakova Natalia ve Shakkov Viacheslav ile ‘Matruşka bebek’
Ahşap el yapımı olan bebekler, ortasından açıldığında başka bir bebek çıkar onu da açtığımızda yine başka bir bebek çıkar. Tek anne figürünün içerisine iç içe yerleştirilmiş 5 veya yedi bebekten oluşur. Matruşka bebeklerin 1890 yılında Moskova yakınlarında bulunan Abrentsevo Malikanesi’ne ait çocuk eğitim atölyesinde doğduğu iddia edilmektedir. Rusya’dan gelecek olan Shakova Natalia ve Shakkov Viacheslav, Pendiklilere Matruşka bebekleri tanıtacak.
Karadağ’dan Vaid Turuskovic ile ‘geleneksel kostümler’
Sırbistan’dan gelen sanatçı Vaid Turuskovic; Karadağlılar, Arnavutlar ve Hırvatlar’ın 15. yüzyılda kullandığı kostüm ve takıları geleneksel haliyle yeniden canlandırıyor. Kıyafetlerin yanı sıra, eski devrin süs eşyası ve çeyizlerini de ziyaretçilerine sunacak olan Turuskovic, farklı bir el sanatkarı olarak Pendik Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nda yerini alacak.
Hollanda’dan Reinder Renders ile ‘tahta ayakkabı’
Ağaçtan yapılmış ayakkabı türü olan tahta ayakkabı, 13. yüzyılda Hollandalılara özgü geleneksel bir ayakkabı çeşididir. Günümüzde sadece hediyelik ve turistik amaçlarla kullanılıyor. Bir diğer ismi ‘klompen’ olan tahta ayakkabılar, her yıl bir milyon çift satıyor. Hollandalı sanatçı Reinder Renders, eşsiz tahta ayakkabılarını sanatçılar buluşmasında sergileyecek.
70 Sanatçı, 70 eserle ilk defa bir sergide
Pendik MarinTürk’te düzenlenecek ‘Uluslar arası Geleneksel El Sanatları Buluşması’, yurt içi ve yurt dışından farklı sanatlarda uzman 30 el sanatçısını bir araya getirirken, ‘Maziden Atiye 70 Sanatçı’ adıyla bugüne kadar gerçekleştirilmemiş bir sergiye de ev sahipliği yapıyor. Hat sanatından ebruya, minyatürden tezhibe, cilt sanatından çiniye kadar tarihi ve kültürel sanatlarımızda 70 büyük sanatçıyı bir araya getirecek sergi, bir ilki teşkil ediyor. Pendik Belediyesinin düzenlediği ve minyatür sanatçısı Taner Alakuş’un organize ettiği sergide, her sanatçı en nadide eseriyle yer alacak. Toplamda 70 sanat harikasının görücüye çıkacağı sergi, ‘Uluslar arası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’ ile birlikte 19 Ekim Çarşamba günü (saat:12.00) sanatseverlerin karşısına çıkıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.