KENDİSİ 2 BİN LİRA YUMURTASI 40 LİRA
Yumurtası 40 TL kendisi 2 bin TL olan süs tavuklarına olan ilgi her geçen gün artıyor.
12 Aralık 2018 Çarşamba 12:33
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 6 yıldır hobi olarak süs tavuğu yetiştiren 26 yaşındaki Serdar Vardar, bu sene yumurtasından itibaren kendi yetiştirdiği 10 horozla Türkiye’deki şampiyonalara katılıp şampiyon olmayı beklediğini söyledi.
Görsellikleriyle ve irilikleriyle göz kamaştıran süs tavuklarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Hobi olarak süs tavuğu yetiştirenler, Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu tarafından düzenlenen ’Türkiye Ulusal Kümes Hayvanları Gösterisi’ yarışmalarında şampiyon olabilmek için kendi ürettikleri hayvanlarla boy gösteriyor.
Bir kuzudan daha pahalı olan ve en gözde ırklardan biri olan Brahma ırkı tavuk ve horozlar ise gösterişleri ve heybetleriyle görenleri kendine adeta hayran bırakıyor. Çocukluğundan beri hayvanlara karşı büyük ilgi duyan 26 yaşındaki Serdar Vardar isimli genç ise 6 sene önce 17 ayrı ırkla hobi olarak başladığı süs tavuğu yetiştiriciliğinde bugün 4 farklı ırkla yola devam ettiğini ve onlara gözü gibi baktığını anlattı. Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki bağ evlerine kurdukları kümeslerde 4 farklı ırk tavuk ve horoz yetiştiren Vardar, süs tavuklarının özelliklerden bahsetti. Brahma cinsi horozlarıyla yarışmalara katılmaya da hazırlanan Vardar, gözü gibi baktığı hayvanlarıyla yarışmalarda iyi şampiyon olmayı istediğini söyledi.
Kendi yetiştirdiği hayvanlarla yarışmalara da katılacağını kaydeden Vardar, “Şampiyon olmak tabiî ki isterim. Geçen sene Emrah başkanımız birinci olarak şampiyon olmuştu. Ben de bu sene yarışmaya yaklaşık 10 horozumla gireceğim. İyi bir derece alacağıma kesinlikle inanıyorum.” diye konuştu.
Brahmaların normal tavuklar gibi her gün yumurtlamadığını anlatan Vardar şunları söyledi: “Biz bunlara yumurta yem veriyoruz. Light Brahma tavuğumuz yaklaşık 180 ila 200 yumurta yapıyor. Yumurta fiyatları ise ortalama 30 ila 40 TL arasında değişiyor. Ligh Brahmanın yumurtası 30 TL, Columbian Brahmanın yumurtası ise 40 TL. Şuan 14 horozum, 22 tane light ve Columbian tavuğu karışık olarak var.”
Süs tavuklarının yumurtadan çıktıktan sonraki bakım aşamasından bahseden Vardar, “Civciv yumurtadan çıktığından itibaren ben bunu bir gün kuluçka makinesinde tutup ondan sonra kuluçka makinesine alıyorum. İlk bir hafta sıcaklığı 35 derece tutuyorum 2 hafta geçtikten sonra 30 dereceye düşürüyorum, 3 haftada 27 dereceye düşürüyorum. Ayını tamamladıktan sonra 25 derecede sabitliyorum. 40 günlük olduktan sonra büyütme kafeslerine alıyorum. Bir Brahma çok kolay yetişmiyor. Bunun ilaçları olsun, vitamini olsun, antibiyotikleri olsun sürekli bakımının yapılması gerekiyor. Gerçekten çok nazlı ve değerli bir hayvandır. Herkeste Brahma sevdasının olmasını isterim. İnsanlardan çok zarar gördüm ama bu hayvanlardan hiç zarar görmedim.” dedi.
Kış aylarında hayvanların bakımıyla ilgili olarak tedbirler de aldığını kaydeden Vardar, “Kış aylarında hayvanların bulunduğu kafesleri akşamları örtüyoruz. Gündüzlerin kısa, gecelerin uzun olması nedeniyle kümeslere otomatik sensör taktırdım. Geceleri 00.00’da yanıp 02.00’de kapanıyor, 03.00’te yanıp 04.00’te kapanıyor. Böylelikle hayvanlar geceleri aç kalmamış oluyor. Bu işle uğraşan bütün arkadaşlara da bunu tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Yeniakit
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.