KARALAHANA ÇORBASI UZUN YAŞAM ETKİNLİĞİ
Rize’den Dünyaya: Karalahana Çorbası Uzun Yaşam (Longevity) Trendine Yön Veriyor.

22 Aralık 2025 Pazartesi 15:24
Dünya gastronomi sahnesi son yıllarda uzun yaşamın (Longevity) sırrını “Kale” bitkisinde arayadursun, Karadeniz yaylalarından bu küresel trende asırlık ve “süper” bir cevap yükseliyor. New York'tan Londra'ya sağlıklı yaşam menülerinin başköşesine kurulan Kale'nin şöhretine, genetik ikizi ve Karadeniz mutfağının kadim kahramanı Karalahana tebessümle karşılık veriyor.
Karalahana Çorba İçme Günü kutlamaları kapsamında Orçay A.Ş.’nin katkılarıyla; TÜRGİD (Tüm Gıda İşletmecileri Derneği) ve Nalia Karadeniz Mutfağı organizasyonu Rize’de hem çorba ikramı gerçekleştirdi hem de karalahananın uzun yaşama etkisini gündeme taşıdı. Rize Valisi Sayın İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ve Rize Ticaret Borsası ve Orçay Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşen buluşmaya Türgid Yönetim Kurulu Üyeleri, Akademisyen Mutfak Kültürü Araştırmacısı Asuman Kerkez, Şef, Yapımcı, Sunucu Nermin Öztürk ve Nalia Karadeniz Mutfağı Kurucusu Süleyman Tarakçı eşlik etti.

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz yaptığı konuşmada Karalahana, az kalorili, besin yoğunluğu yüksek yapısıyla, kalori kısıtlamasını taklit eden fonksiyonel bir gıda olduğunu söyledi ve ‘‘Karalahana, içerdiği safra asidi bağlayıcıları sayesinde kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca, yüksek potasyum, magnezyum içeriği, flavinoidler kaempferol ve kuersetin ile damar sağlığı fonksiyonlarını iyileştirir ve kalp sağlığı üzerine olumlu etkiler yapar.’’ diye ekledi.

Akademisyen Mutfak Kültürü Araştırmacısı Asuman Kerkez ise karalahananın hücre onarım süreçlerini destekleyen fonksiyonel bir gıda olmasının yanı sıra günlük beslenme rutininde bilinçli pişirme yöntemleriyle yer aldığında önleyici beslenme adına çok etkili olacağını belirtti.
Şef Sunucu ve Yapımcı Nermin Öztürk ise “Karadeniz Mutfağının kalbinde yer alan karalahana bizim için hiçbir zaman bir trend olmadı; kuşaktan kuşağa aktarılan bir yaşam bilgisiydi. Gastronominin görevi modaları takip etmekten çok köklü olanı görünür kılmaktır. Uzun ve sağlıklı bir yaşam çoğu zaman çok uzaklarda değil, kendi toprağımızda ve mutfağımıza durur.” diye ekledi.
İçerik analizleri ve besin değerleri “kardeş” olduklarını kanıtlasa da Karalahana, trendlerin değil, asırlık bir yaşam kültürünün temsilcisi. Karadeniz insanı; 'Siz ona yeni nesil süper besin diyorsunuz, biz yüzyıllardır neredeyse her öğünde karalahana yiyoruz. Bizim yaylalardaki yaş ortalamasına, 100'ünü deviren çınarlarımıza bakın; longevity bizim için bir moda değil, genetik mirasımızın ve soframızın doğal bir sonucudur' diyerek, global ikon Kale’ye 'biz hep buradaydık' mesajını iletiyor. Şimdi sahne, podyumların yeni yıldızı Kale'nin değil; yıllara meydan okuyanların sırdaşı Karalahananın!"

TÜİK Verileri "Doğal Longevity"yi Doğruluyor
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) “Hayat Tabloları” verilerine bakıldığında, Türkiye'de “Doğuşta Beklenen Yaşam Süresinin en yüksek olduğu iller sıralamasında Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin istikrarlı bir şekilde zirveyi zorluyor. Bu durum tesadüf değil; coğrafyanın ve beslenmenin bir sonucudur."Genetik mirasları ve zengin içerikleriyle birbirinin neredeyse tıpkısı olan bu iki sebze, yüksek oranda barındırdıkları sülforan, K vitamini ve güçlü antioksidanlar sayesinde hücresel onarımı destekleyerek “longevity” (uzun ve sağlıklı ömür) kavramının en güçlü doğal destekçileri arasında yer alıyor. Oksidatif strese karşı kurdukları kalkan ve enflamasyon önleyici etkileriyle bu yeşil güç depoları, sadece dönemsel birer trend değil, sürdürülebilir ve zinde bir yaşam için beslenme rutinimizin vazgeçilmez yapı taşlarına dönüşüyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.