KAMERUNLU ESNAF TEDARİĞİNİ TÜRKİYE’DEN YAPACAK
Pandemiyle birlikte değişen ekonomik teamüller kıtaları birbirine daha da yaklaştırdı. Tüm Dünya’nın gözünü diktiği Afrika kıtasında dengeler değişiyor.
23 Eylül 2022 Cuma 10:40
Yeniden kurulan oyunda rol sahibi olmak isteyen Türkiye, hem resmi hem de özel girişimlerle Afrikalı iş insanlarını / esnafı Türkiye pazarına çekmek için elinden geleni yapıyor.
HBS Organizasyon tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kıtalararası İşbirliği Zirvesi de bu girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Yarın Yenikapı Etkinlik Alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek ‘Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu’ Saat 09.00’da kayıtların alınması ile başlayacak. Mali Müşavir-Yazar Sadettin Turhan'ın sunuşundan sonra Sanayici-İş İnsanı Zorman Bayramoğlu, Ankaralı Sanayici ve İş İnsanı Oktay Mermer ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Fahri Danışmanı Tarkan Deniz, Kıtalararası İşbirliği Zirvesi’nin önemine ve Afrika pazarındaki fırsatlara dair birer konuşma yapacak. Konuşmaların ardından B2B görüşmelerine geçilecek ve saat 19.00’da da katılımcılar ve misafirler, gala yemeğinde buluşacaklar. Protokol katılımın yanı sıra iş dünyasından da pek çok ismin, Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu etkinliğine iştirak etmesi bekleniyor. Organizasyonun onur konuğu ise Kamerun Batı Bölge (Bamena) Kralı Majesteleri Alexandre Joukwe Nietcho ve ailesi.
2023 Sonuna Kadar 15 Afrika Ülkesi ile Ticari Platformlar Kurulacak
HBS Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Sıraç Tanır, Afrikalı dostlarından gelen talepleri kurumsal bir kisveye büründürerek sektörel alım heyetleriyle Türk iş insanlarını / firmalarını bir araya getirmeyi kendisine ödev edinmiş. Organizasyona katılım şartlarına bakıldığında neredeyse sembolik rakamların olduğunu görüyoruz. Tanır bu durumla ilgili şunları söylüyor: ‘Ben burada, ülkeme ne kadar daha fazla para girer onun derdini taşıyorum. Belki organizasyon olarak bir kazanç elde etmiyoruz ama heyetler ve ikili iş görüşmeleri neticesinde oluşacak iş potansiyeli sebebiyle ülkeme katma değer sağlayabileceksem bu bana yeter. Cari açığın kapanmasına katkı vermek isteyen üretici firmalarımızın ihracatla tanışmalarını, pazara daha rahat girmelerini sağlamak amacıyla B2B organizasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Şu an için hedefimiz Afrika. Sonrasında tüm Dünya ile dirsek temasında olacağız. Kamerun’dan sonra Afrika kıtasından 15 ülke ile aynı çerçevede belki daha kapsamlı etkinlikler düzenleyeceğiz. Senegal bu doğrultuda ikinci hedef ülkemiz. Takım arkadaşlarımla bu manada bir güç birliği yaptık ve emin adımlarla gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Hedefimiz, Büyük ve Güçlü Türkiye’nin inşasına içten ve kalıcı katkılar sunabilmektir.’
Kamerunlu 20 Sektör Temsilcisi, Türk Esnafıyla Görüşecek
Organizasyonun Yaounde Temsilcisi Monique Lore Kengne ve İstanbul temsilcisi, aynı zamanda Majestelerinin Oğlu S.M. Mekep sa'a ngon Ferdinand’ın gayretleri neticesinde Kamerun’dan 20 sektör temsilcisi ve alım heyeti yarın Türk meslektaşlarıyla işbirliği yapmak üzere Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya gelecek. Etkinliğe Kamerun’dan katılacak sektörler şöyle;
İnşaat-Taahhüt
İnşaat malzemeleri
Elektrik malzemeleri
Yazılım, E-ticaret
Kozmetik
Tarım makineleri
Meyve-sebze ihracatçıları
Mimari otel dekorasyon, otel mobilyası
Otel tekstili
Hazır mobilya
Gastronomi ve Soğutma sistemleri
Ekmek makineleri
Gıda
Tekstil
Gıda işletme tesisleri
Yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi)
Haberleşme teknolojisi
Tarım ve hayvancılık
Genel ticaret (ithalat ve ihracatçılar)
Mobil konteyner-karavan
Medikal ürünler, organik ilaçlar, eczacılık
Kamerun, Muafiyet Tanınan Ülkeler Listesinde
Merkez Bankası tarafından yayınlanan İhracat Genelgesi ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasların güncellenmesi sonucunda yalnızca İran, Suriye ve Lübnan'a tanınan muafiyet, yeni eklentilerle birlikte toplam 29 ülkeye tanınmış oldu. Bu ülkelerin arasında Kamerun da yer alıyor.
Kamerun Hakkında:
Orta Batı Afrika’da yer alan Kamerun; kıtada enerji, altyapı ve ticaret faaliyetlerinde yatırım ve iş birliği olanağı sunan başlıca ülkeler arasında yer almaktadır. Yatırım Ajansının yabancı yatırımları teşvik amacıyla sağladığı imkânlar, ülkeyi ticari bakımdan ilgi çekici hâle getiriyor. Kamerun’da Fransızca ve İngilizce olmak üzere iki resmî dilin kullanılması ise yatırımcılara ve her sektörden iş insanına kolaylık sağlıyor. Ayrıca 25 milyonluk nüfusun yüzde 42’sinin 0 -14 yaş aralığında olması, dinamik ve güçlü insan kaynağı potansiyelinin en büyük göstergesi.
Kamerun, tüm bu avantajlarının yanında Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi denize kıyısı olmayan komşu ülkelerinin deniz taşımacılığını sağlaması açısından da stratejik önem arz ediyor. Bu ticari potansiyeli değerlendiren Türk firmalarının sayısındaki artış, iki ülke arasındaki iş hacminin yakın gelecekte daha da güçleneceği öngörüsünü destekler nitelikte. Türkiye’nin Kamerun’da bugüne kadar tamamladığı ve hâlen devam ettirmekte olduğu, toplam bedeli yaklaşık 500 milyon doları bulan projeler sayesinde ülkede, Türk hizmet ve ürünlerine olan ilgi giderek artıyor.
Organizasyon detayları için; www.hbsorganizasyon.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.