"Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım..., milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim' diyemez."
Mustafa Kemal Atatürk
Bu yıl 8 mart dünya emekçi kadınlar gününün anlam ve önemi ile ilgili bir kaç satır yazarken konuya Atatürk ve onun düşünce ışığında yalnızca Türk kadınları için değil bütün dünya kadınlarına nasıl haklar sunduğunu irdelersek kıymetinin daha iyi anlaşaşılacağı kanısındayım.
ATATÜRK ve KADIN HAKLARI
Atatürk’ün düşünceleri tutarlı bir bütün oluşturur. Atatürk’ün, kadının hakları ve toplumdaki yeri ile görüşleri bu bütünün önemli bir unsurudur. Atatürk hayatında başka hiçbir hizmet yapmamış olsaydı, sadece kadınları akla ve vicdana aykırı bir durumdan kurtarma yolundaki düşünceleri ve başarılarıyla, Türk tarihinde olduğu gibi, insanlık tarihinde de şerefli bir yerin sahibi olurdu.
Kasım 1938’de, Atatürk’ün ölümü üzerine yayınladığı bildiride Hindistan Kadınlar Birliği, O’nu, “kadın haklarının tarihi boyunca gelmiş en büyük savunucularından biri” ilân etmişti. Bu değerlendirmenin ne kadar yerinde olduğunu anlamak için tarihe kısaca göz atmak ve Türkiye dışındaki islâm ülkelerinde hala devam eden kadına davranış biçimleri ve o dönemlerde ki Avrupa ülkelerinde hüküm süren durumla Türkiye’deki şartları karşılaştırmak yeterlidir. Bence Türk kadınları böylesine eşsiz bir lidere sahip oldukları için çok şanslıdırlar. Atatürk'e çok şey borçludurlar ve ona minnetterdırlar..
Acıyla yoğrulan sabırla bilenen kadınlarımızın 8 mart Dünya kadınlar gününü tekrar kutluyorum..