İŞTE GÜNÜN MENÜSÜ PERDE PİLAVI NASIL YAPILIR?
Ramazan sofraları için işte günün menüsü... Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinen biri de pilavdır. Özellikle perde pilavı lezzetli sofralar için iyi bir tercih. İşte perde pilavı tarifi...
29 Mayıs 2017 Pazartesi 18:30
Türk Mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri de pilavdır. Her yemeğin yanına en güzel şekilde yakışan pilav tadı ve lezzeti ile baş tacımızdır. Pilavı güzel yapmak ustalık ve maharet işidir. O yüzden bilinmesi gereken tüm püf noktaları bilinmeli ve herkesiz beğeneceği okkalı bir pilav yapılmadır.
Ramazan menümüzün değişmeyen tariflerinden biride çeşit çeşit pilav türleridir. Şöyle ismine şanına layık bir pilav ile orucumuzu açalım.
MENÜ
Domates Çorbası
Zeytinyağlı Bamya
Perde Pilavı
Supangle
Perde Pilavı nasıl yapılır?
Hikayesi çok anlamlı olan Siirt yöresine ait Perde Pilavı görünümü ve lezzeti ile pilavın şanına yakışan bir yemektir.
Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.
Malzemeler
Bir adet tavuk
Bir çay bardağı yoğurt
Bir çay bardağı Sıvı yağ
Bir çay bardağı tavuk suyu
Dört yumurta
Birer avuç kuş üzümü, dolmalık fıstık ve badem içi
Bir çay kaşığı köri
Dört su bardağı un
2 bardak pirinç
2 bardak kaynamış su
2 kaşık tereyağ
Yapılışı
Öncelikle tavuğu Tavuk tuzlu suda pişirilir ve küçük küçük didiklenir. Daha sonra pilavımızı pişirip soğumaya bırakırız.
Soyulmuş badem ve fıstıklar yağda kavrulur. Soğumuş pilava badem, fıstık, üzüm, baharat ve didilmiş tavuk eti konularak karıştırılır. Böylelikle iç malzememizi hazırlamış oluruz.
Un, yoğurt, yumurta ve tavuk suyu yoğrularak hamur haline getiriyoruz. Hamurumuz yumuşak açılabilecek bir hamur olması gerekiyor. Pilav tenceresinin veya yuvarlak bir borcamın içine tereyağı sürüyoruz. Kabuğu soyulmuş bademleri çiçek gibi tencerenin üstüne diziyoruz. Üstüne açılan hamuru döşüyoruz. açılan.
Son aşamada hazırlanan pilav tencerenin içine döküyoruz. Pilavın ağzı hamurla kapatıyoruz Önceden ısıtılmış fırında hamurumuzun rengi dönene kadar pişiyoruz. Servis tabağımızda tenceremizi ters çevirip servis ediyoruz. Bademlerimiz ile görüntüsü de harika olan Perde pilavımız hazır. Afiyet olsun. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın
İnternethaber
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.