İSTANBUL, KENDİNİ DUYMAK İSTEYENE ANLATIR
İstanbul?da toplu ulaşımın miladını atlı tramvaylarla başlatan ve bu yıl 144. yaşını kutlayan İETT, kitap dünyasına yeni bir eser daha kazandırdı. ?Fotoğraflarla İstanbul?da Ulaşım? adlı iki ciltlik kitapta İstanbul?un toplu ulaşım tarihinde iz bırakan
İSTANBUL’UN OTOBÜSLÜ YILLARI
İstanbul’da toplu ulaşımı 1871 yılında Azapkapı-Beşiktaş hattında açılan ilk atlı tramvayla başlatan, daha sonra elektrikli tramvay işletmeciliğine geçen, şehri 1927 yılında ilk otobüslerle tanıştıran, 1961 yılında troleybüsleri devreye alan, otobüslerin yaygınlaştırılmasının ardından 2007 yılında açılan metrobüsle iki kıtayı birbirine bağlayan İETT, arşiv çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
İstanbul Kent İçi Ulaşım Tarihçisi Akın Kurtoğlu tarafından hazırlanan ve İETT Fotoğraf Arşivi’nden seçilen fotoğraflardan oluşan “Fotoğraflarla İstanbul’da Ulaşım” adlı iki ciltlik eserde İstanbul’un otobüslü yılları konu ediliyor.
ÇEVRECİ TROLEYBÜSLER
İETT’nin ilklerinin yer aldığı kitapta, dünyada sadece İETT için üretilen ve kısa sürede kentin simgesi haline gelen Leyland’lar, motorundan fokurdamaya benzer sesler çıkardığı için halk arasında “çaydanlık” olarak anılan Büssing’ler, 1979 yılında alınan ilk körüklü otobüsler, şehrin önemli meydanları, Aksaray, Eminönü, Bahçekapı, Taksim, Tünel gibi kesişme noktaları anlatılıyor.
Kitapta ayrıca devrinin çevreci araçları troleybüsler, hizmeti vatandaşın ayağına götüren İETT’nin gezici tahsilat vezneleri, seyyar biletçiler, anons kamyonetleri, sağdan direksiyonlu otobüsler, ekspres hatlar, Sirkeci Üst Geçidi, Karaköy Alt Geçidi, Taksim-Levent tercihli yolu ile İstanbul’un ilk teleferik hattı da yer alıyor.
Kitap, İstanbul’un kent ve ulaşım tarihi üzerine çalışan araştırmacılar için kaynak niteliği taşıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.