23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

İSKANSIZ BİNALARA MÜHÜR UYARISI

Tamamlanmış yapıların iskan alma sürecini dijital ortama taşıyarak hızlandıran ve kolaylaştıran Pendik Belediyesi, iskanı bulunmayan binaların taşıdığı riskler konusunda vatandaşları uyardı.

İskansız Binalara Mühür Uyarısı

19 Temmuz 2017 Çarşamba 23:39

Son yıllarda hem ikamet hem de ticari olarak büyük rağbet gören Pendik’te verilen iskan sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. İskan alma sürecini dijital ortamda takibini sağlayarak hızlandıran Pendik Belediyesi, iskansız binaların ise hukuki ve teknik açıdan tamamlanmamış sayıldığına dikkat çekti.  Yapı kullanma izni olmayan binalarda bağımsız bölüm aboneliği yapılamayacağı yasalarla hüküm altına alınmış bulunuyor. Bu nedenle bu tür binalara su, elektrik ve doğalgaz bağlanamıyor. Günümüzde iskansız binaların çoğunda “şantiye elektriği” kullanılıyor. Ev aletlerinin aşırı yüklenmesi sık sık arızalara sebep olurken yangınlara kadar varan kötü sonuçlara yol açabiliyor. Ayrıca ortak sayaç nedeniyle de fatura ödenmesinde daire sahipleri arasında anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. 

Yasaya göre Kullanma İzni almayan yapılara altyapı hizmeti yok

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 31. Maddesi, konuyla ilgili “İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılamazlar. Ancak kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetten istifade ettirilirler.” hükmünü taşıyor.

Yeni binalara iskan uyarısı  

Yapı Kontrol Müdürlüğü, iskanı olmayan binaların hukuki ve teknik açıdan tamamlanmamış olmasından dolayı bu yapıların belediye tarafından mühürlenerek kullanımdan men edilebileceği hususuna dikkat çekiyor.

Pendik Belediyesinden iskan almak kolaylaştı

Konut ve işyerleri için yapı kullanım izni almak isteyen mal sahipleri,  iskan alma sürecini artık dijital olarak takip edebiliyor. Daha önce elden teslim edilerek ıslak imzayla işlemleri gerçekleştirilen evrakların takibi 2017 yılından itibaren E-İmza’yla dijital ortamda yapılabiliyor. Böylece yapı sahiplerinin iskan için evrak yükü ortadan kalkmış oldu.

Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır? 

Yapı tamamen bittiği takdirde yapının tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımların kullanılabilmesi için düzenlenir. Mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti yapılır ve İstanbul İmar Yönetmeliğinin Madde 14.07’de belirttiği evrakların tamamlanmasıyla yapı kullanma izni düzenlenir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.