HER ŞEY İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN
Genç PESİAD aylık bilgilendirme toplantıların bu ay ki bölümü İstanbul İŞKUR İl Müdürü Muammer Çoşkun ve Pendik İŞKUR Müdürü Yasin Turunç'un katılımıyla gerçekleşti.
30 Kasım 2015 Pazartesi 13:20
İŞKUR'nun Teşvik ve Yeni İstihdam Paketleri hakkında bilgi paylaşan İstanbul İŞKUR İl Müdürü Muammer Çoşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İŞKUR'nun çalışan ve işverene dair sigortacılık hizmetleri dışında tüm hizmetlere yardımcı olduğunu söyledi.
İşsizlik fonu yönetimin İŞKUR üzerinden gerçekleştiğini belirten Coşkun,fonda 91,4 milyar TL biriktiğini,fona aktarılan paranın yarısı işverenden dörtte biri işçiden diğer dörtte birinin ise devlet katkısından oluştuğunu vurguladı.
Bu Sene İşsizlik Fonundan 2,5 Milyar TL Ayrıldı
Çoşkun, devletin bu sene için bu fondan 2,5 milyar TL ayırarak işverene hiçbir maliyet oluşturmadan işçinin eğitim sürecinden nitelikli bir personel oluncaya kadar işverenin desteklendiğini belirtti.
İŞKUR olarak gazeteden ya da TUİK den aldığımız verilerle istatistik tutmuyoruz diyen Çoşkun, 2012 yılı itibariyle Türkiye genelinde dört bin iş ve meslek danışmanı alınarak Türkiye'ye dağıtımı yapıldı. Bu danışmanların yedi yüzü İstanbul'da görev yapıyor. Bu çerçevede çalışmaların iş ve meslek danışmanları üzerinden hayata geçiriyoruz. Dedi.
İŞKUR' a kayıt olan her işsizin ve her işletmenin bir iş ve meslek danışmanı olduğunu belirten Çoşkun, danışmanlar, işletmelerdeki çalışanların profilini belirler aynı zamanda işverenin elaman bulmada sıkıntı yaşadığı sektörlerin tespitini gerçekleştirir,Dedi.
Dört İşletmeden Üçü Yetişmiş Deneyimli İşçi Bulamadıklarını Söylüyor
Yılda en az iki kez piyasa araştırması anketi yaptıklarını belirten Çoşkun,Türkiye genelinde 130 bin işletmeyi inceledik. Bu sayının 12 bini İstanbul'da bulunuyor.Gittiğimiz her dört işletmeden bir tanesi işçi istiyor. Diğer dört işletmeden üçü de yetişmiş deneyimli işçi bulamadıklarını belirtiyor. Arzın ve talebin örtüşmemesinden kaynaklı bir işsizlik olduğunu söyleyen Çoşkun, fondan aldığımız destekle mesleki eğitimler ve programlar düzenleyerek dengesizliği ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Dedi.
İş Başı Eğitim Programı hakkında detaylı bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Muammer Çoşkun, şunları kaydetti.
İş Başı Eğitim Programı Kapsamında 160 Gün Boyunca Çalışanın Ücreti ve Sigortasını Fon Ödüyor
Bu noktada İş Başı Eğitim Programı çerçevesinde deneyimi olmayan çalışanların tüm masraflarını deneyim süresince kurum tarafından karşılıyor ve işverenin yükünü alıyoruz. İş Başı Eğitim Programı, özel sektör ,vakıflar ve diğer STK'lar üzerinden uyguladığımız bir program. Bürokrasiden ayrıştırılmış bu programda 2-10 kişi arasında işçi çalıştıran bir işletmeye 1 eleman, 10 ve üzeri personel çalıştırıyorsa toplam çalıştırdığı işçi sayısının %10'u kadar işletmeye kontenjan sağlanıyor. İŞKUR bu kapsamda alınan personele mesleğin durumuna göre 160 güne kadar sözleşme yapabiliyor. İşletme kendi işçisi gibi çalıştırdığı bu personeli haftada 45 saat kadar çalıştırabiliyor. Bu süre içerisinde çalışanın ücretini asgari ücretinin neti düzeyinde İŞKUR ödüyor. İşçinin emekliliğine yansıyan primi hariç tüm sigorta giderlerini İŞKUR üstleniyor.
Program bittiğinde işveren aldığı personeli isterse almayabilir. Ancak mevcut çalışan sayısında herhangi bir düşme olmadıysa bu personelin yüzde yirmisini (beş işçiden birini) işletme kendi bünyesine alırsa ve bir yılda iki ay çalıştıracağı taahhüdünü verirse İŞKUR o işletmeyle tekrar anlaşma imzalıyor.
Çalışana İşveren Tarafından Verilen Ek Ücretin Yüzde Ellisi Gelir Vergisinden Düşülüyor
Eğer işveren devletin vermiş olduğu asgari ücrete ek olarak ücret vermek istiyorsa verilen artı paranın asgari ücretin yüzde ellisine kadar olan kısmı giderlerden düşebiliyor. Bu miktardan kalan kısmına ise işveren yüzde on beş gelir vergisi uygulanarak muhasebeleştiriliyor.
İş Başı Eğitim Programı çerçevesinde alınan personel günde en az 5 saat en fazla 8 saat çalışması gerekiyor.Haftada da 45 saate kadar çalışabilir.Ancak projenin toplam gün sayısı 160 günü geçmiyor.
Üniversite Öğrencileri Bu Programdan Yararlanabiliyor
Projeden 15 yaşını dolduran her işsiz yararlanabilirken son üç ayda işletmeden çıkan personel ve işletme sahibinin birinci ve ikinci dereceden yakınları bu programdan yararlanamıyor. İşletme sahibi çalışacağı personeli kendi seçebilirken üniversite öğrencisi de çalıştırabilir. İsterse 1 gün isterse 6 gün çalışabilecek öğrenci ,çalıştığı 1 gün bile olsa 30 gün üzerinden sigortasını ödeniyor. Haftada 3 gün çalışacak bir üniversite öğrencisi burs gibi yaklaşık 450 TL kazanabiliyor.
İşverenin Personelini Eğitmek İçin Bulduğu Eğitici Ücretini İŞKUR Karşılıyor
İşverenin seçmiş olduğu personelin eğitime ihtiyacı varsa İŞKUR'nun anlaştığı kurumlar üzerinden eğitilerek çalışmaya başlıyor ve eğitim ücretleri İŞKUR tarafından karşılanıyor.Ayrıca işveren, bulduğu eğitmenin ücretlerini de İŞKUR kendisi üstleniyor.
50'den Fazla İşçi Çalıştıran İşletmelerde Engelli Çalıştırmamanın Cezası Aylık 2.095 TL
50'den fazla işçi çalıştıran işyerleri en az %3 oranında engelli çalıştırmak zorunda. İşverenin çalıştırdığı engellinin işveren sigorta payını hazine karşılıyor.Çalıştırmaz ise şu an itibariyle aylık cezası 2.095 TL.Görülüyor ki engelli çalıştırması işverene daha ucuza geliyor.
İşveren aldığı elemanı İŞKUR üzerinden alırsa ilave 6 ay daha teşvikten yararlanabiliyor.
(Örneğin meslek lisesinden mezun bir kaynakçı 36 ay teşvikten halihazırda yararlanırken işveren bu personeli İŞKUR üzerinden aldığında süre 42 ay oluyor.)
En yakın hizmet merkezine gidildiğinde veya ilgili danışman aradığında yardımcı olacaklarını belirten Çoşkun, devletin bürokrasiden sıyrılmış bir destekle işverenin yanında olduğunu belirtti.
Toplantı, Genç PESİAD'a yeni üye olan Burak Açık ve Caner Işık'a üyelik beratlarının verilmesi ve İl Müdürü Muammmer Çoşkun'a Genç PESİAD başkanı Murat Açık'ın katkılarından dolayı teşekkür plaketi sunmasıyla son buldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.