22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

HEDEF TARİHİ İLÇEDEN GÖÇÜ DURDURMAK

Amasya'nın tarihi ilçesi Gümüşhacıköy'de kurulan GÜMÜŞAY Derneği, yaptığı çalışmalarla kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı ve ilçenin sorunlarıyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı.

Hedef tarihi ilçeden göçü durdurmak

11 Eylül 2018 Salı 18:30

Dernek eğitimci Abdülkadir Mert'in girişimleriyle kurularak, faaliyete başladı. Amasya'nın şirin ilçesi Gümüşhacıköy'de yaklaşık 14 bin kişi yaşıyor ve ilçe sürekli göç veriyor. Önceki yıllarda nüfus ve ekonomik gelişmişlik bakımından komşu ilçeleri Merzifon ve Osmancık'tan daha iyi durumda olan ve daha çok nüfusa sahip olan Gümüşhacıköy, bugün adeta bir emekliler kasabası olmuş durumda.

Bunun başlıca nedeni ise genç nüfusun istihdam edileceği iş sahalarının olmayışı. İş bulamayan gençler, büyük şehirlere gidiyor ve bu gidiş ilçenin nüfusunu azaltıyor.

GÜMÜŞAY Derneği Başkanı Albülkadir Mert, ilçeye yatırımcı çekebilmek amacıyla derneği kurduklarını ve çeşitli raporlar hazırlayarak yetkililere sunduklarını söylüyor.

İlk etapta bir organize sanayi kurulmasını öngördüklerini ifade eden başkan Mert, bu amaçla yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade ediyor.

GÜMÜŞAY Derneği'nin kuruluş amacını ve gerçekleştirmek istediği hedefleri sizler için Abdülkadir Mert'e sorduk..

İlçenin kalkınması için dernek kurdular

1)Duyuru Gazetesi Amasya İl temsilcisi olarak bizleri kırmayıp röportaj İsteğimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. İlk defa kısa ve öz olarak Abdülkadir Mert kimdir ve ne iş yapar?

1951 yılında Amasya’nın şirin ilçesi Gümüşhacıköy’de dünyaya geldim.

İlk ve orta öğrenimimi ilçemde yaptım. Liseyi Tokat Öğretmen Okulu olarak bitirdim. Daha sonra Eskişehir Anadolu üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdim.

Mezuniyetimi müteakiben güzel ülkemizin değişik yerlerinde idarecilik ve öğretmenlik görevlerinde bulundum.

Bunlardan bazıları;

Hakkâri’de beş yıl öğretmenlik, ilçemiz Dede köyünde 3 yıl öğretmenlik. Daha sonra kendi ilçemde Sümerbank satış Mağazası müdürlüğü,1985 – 1993 yıllarında Yozgat Sümerbank satış Mağazası müdürlüğü yaptım ve ordan emekli oldum. Gerek görev yıllarında ve gerekse emeklilikten sonra bulunduğum yerlerde çeşitli STK larda göev alıp başkanlıklar yaptım. 1994-1999 yılları arasında Amasya Suluova İlçesi İl Genel Meclis Üyeliği yaptım. Emekli olduktan sonra kendi ilçeme yerleştim. İlçemde “BERRE” emlak olarak vatandaşımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. 2018 yılında arkadaşlarla “GÜMÜŞAY” derneğini kurduk. Evli ve 8 çocuk babasıyım.

2)Gümüşhacıköy hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Gümüşhacıköy şirin, iklimi güzel bir yerleşim yeridir. 1985 yıllarında merkez nüfusu 15.000,genel nüfusu 44,924 iken bugün merkez 14,300, genel nüfusu 22,812 dir. Rakamlar Tuik’ten alınmıştır. Kısaca 1980 yıllarından bu güne ilçe nüfusumuz %56 kayba uğramıştır. Aktivitesi azalmış, nüfusunun %65-70’ i emeklilerden oluşmaktadır. Tüketim toplumu olarak hayatını devam ettirmektedir.

Tarihsel olarak 1340 yılında Kutluşahlar Amasya Türkmen Beyliği olarak kurulmuş, 1393 yılına kadar hüküm sürmüş, daha sonra Eratna Beyliğine oradan da Osmanlılara katılmıştır. Kutluşahlar yarım yüzyıllık beyliklerinde kentin önemli bir bölümünü oluşturmuştur. Türk –İslam mimarlığının güzel örnekleri ile gelen ozan ve yazarları korumuşlardır. Bu dönemin yazılı kaynaklarından dolayı kendilerinden büyük hükümdarlar gibi söz edildiği yazlıdır.

3)Derneğin amacı nedir, neden böyle bir dernek kurmayı düşündünüz?

İlçemizde resmiyette görülen yaklaşık 40-50 derneğin hepsinin bir amacı vardır. Bunların hepsi bir hizmet için kurulmuşlardır. Ama belli konularda faaliyet göstermektedirler. “GÜMÜŞAY DERNEĞİ” ise, ilçenin kalkınması, gelişmesi ve güzelleşmesi yanında bunların başarılması için “TOLUMSAL TALEP” konusunu da amaçlamaktadır.

Derneğin amacı ise; isminde toplanmıştır; Gümüşhacıköy Kalkındırma, geliştirme, güzelleştirme, dayanışma Derneği” Kısa adı “GÜMÜŞAY” Derneği’dir. İlçemiz yüksek değer KDV üreten sanayi ye sahip olmadığı için yıl ve yıl yetişen gençler iş ve aş bulmak adına ilçe dışına gitmişlerdir Nüfus 1980 yıllarından bu yana %56 kayba uğramış, gelişmesi için yapılan kamu kurum ve kuruluşları, TOKİ konutları, son yıllarda atağa geçen kat karşılığı konut yapımı bu açığı karşılamakta yetersiz kalmıştır. Küçük sanayi esnaf tarifinde kalmış, sanayileşme bir türlü gerçekleşememiştir.

Hayvancılık ve tarımda ilçeyi ihya edecek bir gelişme sağlanamamış, atıl kalan araziler yıllarca bomboş kalmış üretime kazandırılamamıştır. Hayvan üretiminde kalite ve verim bir düzeyde artmışsa da sayı olarak azalmıştır. Hayvancılık ve tarımda gençlerin kazanımı meslek edinmeleri sağlanamamıştır. İlçe zenginleri birikimlerini ilçe dışında gayrimenkul edinerek değerlendirmiştir. İlçe nüfusunun % 65-70’i emekli kişilerden ve kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan oluşmaktadır. Bu kesimin maaşları konut, otomobil, ihtiyaç kredileri ile merkezi büyük şehirlerde olan marketler tarafından büyük oranda toplanmaktadır. Bu durum ilçe esnafının büyümesine ya da nakit ihtiyacını karşılamasına negatif etki yapmaktadır. İlçe nasıl kalkınır, gelişir güzelleşir diye sorulduğunda: Dernek kurmadan önce 8-10 arkadaş haftada bir araya gelerek fikir yürüttük, tartıştık, konuştuk bazı kararlara vardık, bu yönde bir dernek kurmaya karar verdik.

Çözüm olarak:

1) İSTİHDAM için ilçede 100 dönümlük bir arazide 15-20 adet çeşitli üretim

yapan firmaların kurulacağı yer temini ile” ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ” kurulması için çalışmak, büyük şehirlerden büyük firmaları davet etmek,

2) Hayvancılığın gelişmesi ve üretime yönlendirilmesi, ilçenin temiz kalması

için “HAYVANCILIK BESİ BÖLGESİ” nin ilçenin verimsiz yaylıma açık bir bölgede kurulması birçok sorunun çözebileceği kanaatına vardık.

3) Tarım ve ziraat için alternatif ürünler araştırılıp ilçe çiftçisine

kazandırılması yanında, atıl kalmış onlarca dönüm tarım arazisinin tarıma yeniden kazandırılmasının yollarının araştırılmasını amaçlarımıza aldık.

4) İlçemizde yetişen gençlerin eğitim sorunun azalması ve bulunduğu yerde

okumasının yaygınlaşması için “DÖRT YILLIK FAKÜLTE” kurulmasına çalışılmasını tüzüğümüze koyduk. Gençlerimizin esnaf olmalarını sağlamak için “GİRİŞİMCİLİK KUSLARININ YAYGINLAŞMASINI” hedef aldık. İlçemizde bulunmayan esnaf çeşitlerinin araştırılıp tespit edilerek gençler yoluyla ilçeye kazandırılmasını amaçladık.

5) İlçemizde diğer il ve ilçelerde birçok bakıma muhtaç insanların

olduğuğunu tespit ettik, ilçemizde “HUZUR EVİ” kurulmasının faydalı olacağını düşündük.

6) İlçenin fiziki güzelleşmesine çok ihtiyaç olduğunu, ilçe Cumara, Çay,

Saray, Artıkabat gibi mahallerinin bir kısmının konut çöplüğüne dönüştüğünü gördük. Bunun için de “KENTSEL DÖNÜŞÜM“ uygulaması ile fiziki güzelliğin yanında park bahçe, yürüyüş yollarının ihtiyaçlarına alan açılbilineceğine inandık.

Tüm bunları dernek tüzüğüne koyduk.18.01.2018 de resmen kurulduk, bu güne kadar resmi kurum ve kuruluşları gezerek kendimizi anlatmaya çalıştık.

4) Derneğin hedeflerine ulaşması için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

2023 hedeflerine koşan ve başkanlık sistemine geçen TÜRKİYE’DE 2023 yılına kadar yukarıda izaha çalıştığımız konuların gerçekleşmesi için:

1)TOPLUMSAL TALEP OLUŞTURMAK: İlçenin kalkınması gelişmesi,

güzelleşmesi ve ilçe de tüm kesimlerde birlik ve beraberliği sağlamak için, görüşmeye anlatmaya ilgilerini çekmeye iştiralarını sağlamaya çalışmayı amaçladık.

Bunun için; geziler, konferanslar,, ziyaretler, broşürler hazırlayıp tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek konuyu anlatmayı hedefledik.

Yapılması gerekenleri talep eden, bunun için bir araya gelen bir TOPLUM VE TOPLUMSAL TALEP OLUŞTURMAYI hedefledik.

2) Bu konular hakkında genel ve her konuda ayrı ayrı ön çalışmalar yaparak, ilgili kurum ve kuruluşlara, siyasi kimliklere en alt basamaktan en üst basamağa kadar bu çalışmaları ulaştırmak istedik.

3) 2023 hedeflerinde ilçemiz için bu konular yapılabilirse ilçe tüketim toplumundan yavaş yavaş üretim toplumuna dönüşür. İlçe insanı refah ve mutlu yaşamaya başlar. İlçemiz 2023 Türkiye’sine yakışır bir ilçe olur. Önce Allahın izniyle sonra bizlerin yani ilçe halkının bir ve beraber olup, samimi, azimli çalışmaları ve talepleri ile olabileceğine inandık.

Sonuç:

Hedef; “ Güzel vatanın şirin bir ilçesi Gümüşhacıköy’ü kalkındırmak, geliştirmek, güzelleştirmek için çalışmak, çalışmak, çok çalışmaktır.”

Gazetenizde dernek olarak bize yer verip emek sarf ettiğiniz, yanımızda olduğunuz için, dernek yönetim kurulu ve diğer üyelerimiz adına teşekkür eder, sizlere yayın hayatınızda başarılar dileriz.

RÖPORTAJ: EDİP6-1.png AHMET CEYLAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.