22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara15°C

'HAYAL EDİN GERÇEKLEŞTİRELİM' YARIŞMASI İLE FİKİRLER GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR

Kredi Kayıt Bürosu tarafından bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ üniversiteler arası sosyal inovasyon yarışmasının kazananları belli oldu.

'Hayal Edin Gerçekleştirelim' Yarışması ile Fikirler Gerçeğe Dönüşüyor

21 Haziran 2022 Salı 18:57

Bugüne kadar 150’yi aşkın üniversiteden 10 binin üzerinde proje fikrine ev sahipliği yapan yarışmanın kazananları ödülleriyle buluştu. 

Kredi Kayıt Bürosu tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen, Türkiye’nin üniversiteler arası en geniş kapsamlı yarışmalarından Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Proje Fikirleri Yarışması’nın kazananları belli oldu. 17 Haziran’da yarışmanın final sunumları ve ödül töreni hibrit yapıda gerçekleşti. Gençlerin ve jüri üyelerimizin bir araya geldikleri etkinlik aynı zamanda Kredi Kayıt Bürosu’nun Youtube hesabından canlı olarak yayınlandı.

Yarı finale kalan 100 proje arasından 12 haftalık girişimciye dönüş programını başarıyla tamamlayan ve finale kalma hakkını kazanan ilk 10 proje sahibi jüri üyeleri ve izleyiciler önünde sunumlarını gerçekleştirdi.  Heyecan dolu dakikaların ardından, jüri üyelerinin yapmış oldukları değerlendirme sonuçları aynı gün düzenlenen ödül töreninde açıklandı. 

50.000 TL tutarındaki birincilik ödülünün sahipleri, Doğal Döngü Drone’u projesi ile Balıkesir Üniversitesi öğrencileri Erinç Çelik ve Pınar Güner oldu. 

30.000 TL tutarındaki ikincilik ödülünü Akıllı Öyküm 4.0 projesi ile Erciyes Üniversitesi’nden Mustafa Kaan Kalaycı ve Sena Aydoğdu almaya hak kazandılar. 20.000 TL tutarındaki üçüncülük ödülünü ise Tutsak-Akıllı Hijyenik Tutamak projesi ile Bursa Teknik Üniversitesi öğrencileri Muhammed Talha Özgat ve Bora Kantarlıoğlu aldı. 10.000 TL tutarındaki Findeks özel ödülü Yenilenebilir Ekmek projesi ile Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Sena Ay’ın olurken, finalist 10 projeden 6 projeye ise 10.000 TL tutarındaki Jüri özel ödülleri takdim edildi.  

Hayal Edin Gerçekleştirelim yarışmasında jüriden en yüksek puanı alarak birinciliği göğüsleyen Doğal Döngü Drone’u projesi ile tarımda verimsizleşen alanlarda drone’lar üzerinden gerçekleştirilecek biyolojik müdahalenin gerçekleştirilmesi ve toprak verimliliği sağlanırken kimyasal maddelerin kullanımının azaltılması hedefleniyor. 

Yarışmanın ikincilik ödülüne hak kazanan Akıllı Öyküm 4.0 projesiyle aplikasyon sayesinde hastaların anamnezi önceden alınıp doktora tanı olasılıkları sunularak teşhis basamağının daha etkin ve hızlı gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Arayüz, hastanın sorulara verdiği cevaplar doğrultusunda yapay zekâ tarafından hastalık öyküsünü ortaya çıkarıp tanı olasılıklarını listeleyerek doktora teşhis konusunda yardımcı olacak.

Üçüncü seçilen Tutsak-Akıllı Hijyenik Tutamak projesi, düşük maliyet ve uyarlanabilir yapısı sayesinde tutunma ve temas gerektiren çoğu alana uygulanarak, kullanıcıyla temas etme zorunluluğu bulunan alanlarda (market arabaları, lavabo kapıları vb.) hijyen gereksinimi için etkili çözümler sunuyor. TUTSAK’ın toplu ulaşımlarda yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

Findeks özel ödülünü almaya hak kazanan Yenilenebilir Ekmek projesi ise bayatlamış ekmekleri iş birliği gerçekleştirilecek fırınlar ile galeta ununa dönüştürerek çıkan maddenin ekmek ya da unlu mamul yapımında kullanılmasını hedefliyor. Geri dönüştürülen ekmeklerin sonrasında mobil uygulama üzerinden ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılması planlanıyor.

Jüri Özel Ödülünü almaya hak kazanan projeler 

  • Askıda Terapi projesi ile Berat Can Akarsu, Doğuş Üniversitesi
  • Mental Mentörüm projesi ile Batuhan Demirel, Yusuf Paksoy ve Ufuk Özdemir, İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Geneh-X projesi ile Rabia Selen ve İbrahim Karabulut, Atatürk Üniversitesi
  • Radyoloji Asistanı projesi ile Esmanur Deli ve Buket Emeksiz, Adnan Menderes Üniversitesi
  • Toolbox for Every Home projesi ile Elmas Aybike Yılmaz, KTO Karatay Üniversitesi
  • A(r)tıklar Faydaya projesi ile Berkay Diyaroğlu, Erdem Öztürk ve Ahmet Tuğran Urgancı, Akdeniz Üniversitesi

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Veysel Sunman “Kredi Kayıt Bürosu olarak, Hayal Edin Gerçekleştirelim yarışmasını 9 yıl önce üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini ve toplumsal sorunlara duyarlılıklarını artırmak üzere hayata geçirdik. 9 yılda çok değerli, inovatif, ufuk açıcı projeleriyle yarışmaya başvuran üniversiteli gençlerimiz, hayal bile edemediklerimizi gerçekleştirdi. Gençlerimizle gurur duyuyoruz. KKB olarak gençlerimizin sorunları tespit ederek ihtiyaca yönelik inovatif çözüm yaklaşımlarını hayata geçirmek üzere çıktıkları yolda daima yanlarında olacağız” dedi. 

1655797023-hegkkblogo-002.png

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.