HATTATLAR İCAZETLERİNİ ALDILAR
Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul Fatih’te Hattat Yusuf Sezer'in talebelerinden beş hattat, geleneksel usullerle düzenlenen bir merasimle İcazetlerini aldılar.
04 Ocak 2016 Pazartesi 17:48
İstanbul/Fatih ilçesi Akdeniz Caddesi Hakperest Sokakta bulunan, Hattat Yusuf Sezer'in çalışmalarını sürdürdüğü bürosunda seçkin davetlilerin katılımıyla biri bayan, dördü bay olan beş hattat’a geleneksel usullerle icazetleri verildi.
İcazetnamelerini alan beş hattattan üç’ü Kur’an-ı Kerimi yazdı, biri de Haşr Suresinin son âyetlerini, birisi de Hilye-i Şerif yazdı.
Üç Tane Kur’an-ı Kerim Yazdı
İcazet Merasiminin başında; Merhum Reisül Kurra Hafız Abdurrahman Gürses Hocanın kendi orijinal sesinden görüntülü olarak Kur’an tilaveti dinlendi.
Akabinde Sinevizyon eşliğinde bugüne kadar yaptığı çalışmaları görüntülü olarak özetleyen Hattat Yusuf Sezer ‘’Şimdiye kadar toplam 51 Talebeye icazet verdiğini ve kendisinin de üç tane Kur’an-ı Kerim yazdığını’’ ifade etti. İcazet alan talebelerin yıllara göre sayısını şöyle sıraladı;
‘’1998 Yılında 10 talebe, 2003 yılında 16, 2010 yılında 18, 2011 yılında 2 ve 2016 yılında (bugün) 5 talebem olmak üzere toplamda 51 talebeme icazet vermiş olduk. Bu talebelerimden 15 tanesi Kur’an-ı Kerimi yazdı’’ dedi.
Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. (Hattat) Süleyman Berk, Hattat Abdullah Yadigar, Hattat İsmet Gülnihal ve Hattat Mehmet Arif Vural birer konuşma yaptılar. Konuşma aralarında yeni İcazet alan Yusuf Hoca'nın Talebelerinden Murat Kahraman birer kıta ilahi okudu. Sonunda da Hattat İsmet Gülnihal tarafından dua yapıldı ve Genç Hattatlara icazetleri takdim edildi.
Yusuf Hoca Çıtayı Yükseltti
Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. (Hattat) Süleyman Berk veciz bir konuşma yaparak ‘’Yusuf Hoca çıtayı yükseltti’’ dedi.
Berk ‘’Yusuf hocayla İmam-Hatip yıllarından öğrenci arkadaşlığı olduğunu, 1970’li yıllardan beri tanıştıklarını, tâ o yıllardan itibaren Hafız Yusuf Hocanın Hat kursları verdiğini’’ anlatarak şöyle devam etti ‘’Hattatlar talebelerini yetiştirip artık imza atabilirsin anlamına da gelen icazetlerini vereceği zaman talebesine bir âyet, bir Hadis veya bir kıt’a yazdırırlar. Altına da kendisi Besmele, Hamdele ve Salâvat ve başarı duasından sonra bu işin geleneksel usullerine göre, kendi ismini, icazet verdiği talebesinin ismini, tarihini yazarak onayını belirtir. Ancak Yusuf Hoca çıtayı yükseltti. Bakıyoruz icazet verdiği talebelerinin birçoğu Kur’an-ı Kerim yazarak icazetlerini alıyorlar. Bu durum Hat sanatı adına sevindiricidir’’ dedi.
Dokuz Yılda İki Üniversite Bitirilir
Hattat Abdullah Yadigar, Yusuf Hoca'nın çalışmalarını özetlediği konuşmasında ‘’Hüsn-i Hat Sanatını icra edecek kişide pek çok hasletin bulunması gerekir. Bunların başında da sabır, aşk-sevgi, temizlik, düzen, sa’yü gayret gelir’’ dedi. Yadigar, kendisinin de hocanın rahle-i tedrisine dokuz yıl devam ettiğini ve icazet aldıkları yıl geçen anekdot’u aktardı. ‘’Değerli kursiyer arkadaşlarımızdan Ender Bey bir gün ikili oturumlarında Yusuf Hocaya esprili bir şekilde konuyu açar.
Der ki; ‘’Hocam bugün normal bir Üniversite 4 yıl, bilemedin 5 yıldır. Dokuz yılda iki tane Üniversiteden mezun olunur. Bu fakirler acaba sizin Fakülteden ne zaman mezun olurlar?’’
Yusuf Hoca bir duraklar, derin-derin dalar. ‘’Ender bey haklısın sen. Bu işi bu sene yapmamız lazım’’ der. Böylece 104 arkadaşla başladığımız çalışmalarımız sonunda; Rahmetli Ahmet Kabaklının Vakıf binası Cevri Kalfa Medresesinde düzenlenen bir programda 10 arkadaş icazetimizi almış olduk. Fakat bundan sonra da Üstad'la ilişkimiz devam etti.
Hattat İsmet Gülnihal; Hüsn-i Hat Sanatında İcazet geleneği ve icazetin önemi konusunda veciz bilgiler verdi. Ayet ve Hadislerden örnekler vererek Hat sanatının önemini vurguladı. Hattat anılarından birkaç örnek sunarak konuşmasını tamamladı.
Hattat Mehmet Arif Vural da Hüsn-i Hat Sanatının tarihi gelişimini, yazı çeşitlerini özetledikten sonra, kendisinin de bir Kur’an-ı Kerimi yazdığını, baskısını Diyanet İşleri Başkanlığının yapacağı müjdesini verdi.
Bu konuşmalardan sonra Hattat İsmet Gülnihal Hoca Geleneksel İcazet Duasını yaptı. Akabinde de Beş Hattat’a icazetleri takdim edildi.
İcazet Alan Hattatlardan Biri Pendikli
Kur’an-ı Kerimi yazarak icazet alan hattatlardan biri Pendikli çıktı. Kur’an-ı Kerim yazarak Hattat Yusuf Sezerden icazet alan üç hattattan biri olan İsa Yemez Pendikli. Pendikli Hatat’ın icazetini Abdullah Yadigar takdim etti.
İcazet alan hattatların isimleri ve icazet eserleri şöyle;
1- İsa YEMEZ - Kur’an-ı Kerimi yazdı,
2- Ramazan KIŞLA-Kuran-ı Kerimi yazdı,
3- Murad KAHRAMAN- Hilye-i Şerife yazdı,
4- Ahmet Arkın ONGAN- Lev Enzalna'yı yazdı,
5- Neslihan ERGÜN- Kuran-ı Kerimi yazdı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.