EV VE ARABA ALACAKLAR DİKKAT! İŞTE GÜNCEL TAŞIT - KONUT - İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI...
Geçtiğimiz günlerde kamu bankaları (Ziraat, Halkbank, Vakıfbank) tarafından devreye alınan Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi faizi paketi sonrası vatandaşın konuyla ilgili araştırmaları arttı
09 Ağustos 2020 Pazar 19:08
Kamu bankalarının hamlesi ile hem konut hem de otomobilde rekor seviyede kredi kullanılarak satışlarda adeta patlama yaşandı. Ev ve otomobil almak isteyen vatandaşlar halen kendileri açısından en uygun kredi seçeneğini arıyorlar. Peki güncel taşıt - konut - ihtiyaç kredisi faiz oranlarını ne kadar? İşte banka banka kredi faiz oranları...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Temmuz ayında kredili konut satışı, 141 bin 434 işlemle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1000 arttı." açıklamasında bulunurken, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60,3, bu yılın temmuz ayı ile geçen yılın temmuz ayı kıyaslandığında ise 387,5 büyüdü.
Peki bu süreçte bankaların güncel faiz oranları ne kadar? İşte ihtiyaç - taşıt - konut kredisi faiz oranları...
ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI
Tüketici kredisi: 1.12--- Taşıt kredisi: 1.15--- Konut kredisi: 0.87
HALKBANK FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.21--- Taşıt kredisi: 1.15--- Konut kredisi: 0.87
VAKIFBANK FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.18--- Taşıt kredisi: 1.15--- Sarıpanjur konut kredisi kampanyası: 0.99
AKBANK FAİZ ORANLARI
Direkt kredi: 1.85--- İhtiyaç kredisi: 1.77--- Taşıt kredisi: 1.31--- Konut kredisi: 1.09
GARANTİ BANKASI FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1.39--- Konut kredisi: 1.21--- Taşıt kredisi: 1.39
İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI:
İhtiyaç kredisi: 0.96--- Taşıt kredisi: 0.87--- Ev kredisi: 0.87
TEB FAİZ ORANLARI:
İhtiyaç kredisi: 0.88--- Taşıt kredisi: 1.16--- Konut kredisi: 1.1
YAPI KREDİ FAİZ ORANLARI:
Bireysel ihtiyaç kredisi: 1.87--- Konut kredisi: 1.04--- Taşıt kredisi: 1.04
QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI:
İhtiyaç kredisi: 1.09--- Standart konut kredisi: 1.27--- Taşıt kredisi: 1.45 (Sabah)
Tüm sektörleri ağır şekilde etkileyen pandemi süreci ikinci el otomotiv sektörünü de oldukça etkilemişti. Önlemlerin alınmasıyla Haziran ayındaki normalleşmeyle beraber sıfır ve 2. el araç piyasası hareketlenmiş ve satışlar artışa geçmişti.
Temmuz ayında ise bu normalleşmeye döviz kurlarındaki artış ve bayram öncesi araçlara talep etki etti. Bu etki internet siteleri üzerinde ikinci el araçlarda ilan fiyatlarının artmasına neden oldu.
Fiyatların yükselmesi 2. el otomobllerde daha yüksek kilometre aralığındaki araçların tercih edilmesine yol açtı.
Geçtiğimiz Temmuz ayının ilan verilerini derleyerek, otomotiv pazarına ışık tutacak istatistikleri paylaştı.
Temmuz ayı boyunca en çok ilan verilen 5 kategori, 10 marka, 10 otomobil modeli ve yılı, 10 arazi/SUV/Pick-up modeli, yakıt türleri, vites türleri, motor hacimleri, km. değerleri gibi temel verilere göre analizi şöyle:
EN ÇOK İLAN VERİLEN KATEGORİLER
Verilen ilanların yüzde 75'ini otomobiller oluşturuyor. Haziran ayında Minivan & Panelvan kategorisindeki ilanların oranı % 11 iken, normalleşmenin devam etmesiyle beraber Temmuz ayında % 12'ye yükseldi.
TEMMUZ AYI LİDERİ RENAULT
Haziran ayının lideri olan Renault markası 2.el ilanlarda, Temmuz ayında da yine % 17 oranıyla liderliği kimseye kaptırmadı.
Renault markasını sırasıyla Volkswagen, Opel, Fiat, Ford, Hyundai, Toyota, Peugeot, BMW ve Honda izliyor.
HANGİ MODELLER ZİRVEDE
İlanlara model özelinde bakıldığında Haziran ayında olduğu gibi Temmuz ayında da Renault Clio, Opel Astra ve Ford Focus liderliği paylaşıyorlar. Megane, Passat ve Corolla ilan sayısında ilk 3 modeli takip ediyor.
ARAZİ, SUV VE PICK-UP'LARDA RAKAMLAR
Yayınlanan 2.el Arazi / SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesinde en yüksek oran yine Nissan Qashqai`nin oldu.
Onu sırasıyla Dacia Duster, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan modelleri izliyor. Haziran ayına göre Captiva ilanlarının, Peugeot 3008 ve Nissan Juke ilanlarını geçip 5. sıraya yerleştiği görülüyor.
EN ÇOK İLAN VERİLEN MODEL YILI
Temmuz ayında en fazla ilan verilen araç model yılı %9 oranı ile 2012 oldu. 2012 model araçları 2016 ve 2015 model araçlar takip ediyor. İlanların model yılına göre oranları aşağıdaki gibi:
FİYATA GÖRE İLAN DAĞILIMI
İlanlar içinde en yüksek payı yüzde 37 oranıyla 50 bin TL – 100 bin TL aralığındaki araçlar alıyor.
Temmuz ayındaki döviz kurunun artışı ve sıfır araç stoklarındaki sıkıntılar ikinci el fiyatlarına da yansıdı. 0-50 bin TL aralığındaki ilanlar %3, 50 bin TL – 100 bin TL aralığındaki ilanlar ise %2 düşerken, oranların daha yüksek fiyat aralıklarına kaydığı görülüyor.
MOTOR HACMİNE GÖRE İLAN DAĞILIMI
Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarı da arttığı için 1.4 ve 1.6'lık motorların 2.el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor. Diğer aylarda olduğu gibi 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları liderliklerini koruyorlar.
ŞANZIMANA GÖRE İLAN DAĞILIMI
Şanzıman tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor. Zira, Türkiye otoparkındaki araçların oranına baktığımızda da en büyük pay, manuel şanzımanlı araçlara ait.
DİZEL ÖNDE
2020 Temmuz ayı için arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, dizel motorların oranı % 47 ile birinci sırada yerini alıyor. Benzin fiyatlarının artışına paralel olarak LPG %31 oranını koruyor.
KİLOMETRESİ YÜKSEK ARAÇLARA TALEP YÜKSELDİ
İkinci el ilan piyasasında 100.000 km üzerindeki araçlar daha çok görülüyor.
İkinci el araç fiyatlarının artışıyla beraber, yüksek kilometreli araçlara talep daha fazla. Bu talep ilan verilen araçlara da yansıyor.
2020 yılı Temmuz ayında en fazla "otomobil" ilanı verildi ve ilanların dominant markası Renault, modeli ise Renault Clio, Opel Astra ve Ford Focus oldu.
Motor hacmi 1.2 -1.4 ve 1.4 – 1.6 aralığında olan araçların satışa sunulma oranı yüksek. İkinci el ilan piyasasında 100.000 km üzerindeki araçlar daha çok görülüyor. Ayrıca en fazla ilan 50-100 bin TL aralığındaki araçlar için verilmiş. Kaynak: Haber 7
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.