28 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

ERDOĞAN İÇİN SIRAYA GİRDİLER! DÜNYANIN GÖZÜ BU GÖRÜŞMEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi kapsamında bugün ABD Başkanı Biden ile görüşecek. Liderler arasında gerçekleşecek olan ilk yüz yüze görüşmenin saat 18.00'de başlayacağı öğrenildi.

Erdoğan için sıraya girdiler! Dünyanın gözü bu görüşmede

14 Haziran 2021 Pazartesi 14:46

Brüksel'de gerçekleşecek olan NATO Liderler Zirvesi için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'ya uçtu. Burada hem zirveye katılacak olan Erdoğan, hem de dünya liderleri ile de kritik görüşmeler yapacak.

icin-1-045.jpg

NATO zirvesindeki son gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler zirvesinin yapılacağı Brüksel'deki NATO karargahına geldi. 

Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

icinni-22.jpg

İLK GÖRÜŞME MACRON İLE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı ile görüşmesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki liderin NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası konuşan Macron, "Ortak stratejilerin netleştirilmesine vurgu yaptım. Libya ve Suriye'de sorunların çözümü için ortak çalışmayı görüştük" dedi.

NATO ülkelerinin liderlerinin zirve çerçevesinde ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

BORİS JOHNSON İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında geldiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

ERDOĞAN VE MERKEL GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmesi başladı.

Erdoğan ve Merkel'in NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programındaki en önemli görüşme ise ABD Başkanı Biden ile olacak. Biden'ın başkan olmasından sonra ilk kez yüz yüze bir toplantı yapacak olan iki liderin gündeminde ele alınacak birçok konu bulunuyor. Görüşmede ABD'nin 24 Nisan çıkışı, S-400'ler, Afganistan, Suriye ve Libya başta olmak üzere önemli başlıklar değerlendirilecek.

GÖZLER SAAT 18.00'DE

Öte yandan tüm gözlerin çevrildiği tarihi görüşmenin saati de belli oldu. Anadolu Ajansı'ndan Hakan Çopur'un verdiği bilgiye göre Erdoğan-Biden arasındaki toplantı saat 18.00'de gerçekleşecek. Bir buçuk saat sürmesi beklenen görüşme sonrasında iki liderin de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

1,5 YIL SONRA YÜZ YÜZE İLK ULUSLARARASI ZİRVE

Öte yandan program, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yüz yüze katıldığı ilk uluslararası zirve olma özelliği taşıyor. Erdoğan, son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine 19 Ocak 2020'de Almanya'da Libya konusunda gerçekleştirilen zirveye katılmış, bu tarihten sonra gerçekleştirilen D-8 Zirvesi, 14. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, İklim Zirvesi gibi pek çok uluslararası programa çevrim içi iştirak etmişti.

S-400

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı ile yapılacak görüşmede masadaki en kritik başlık S-400'ler olacak. Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava sisteminden sonra Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programından çıkarılmasından sonra yaşananlar konuşulacak.

F-35

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Savunma sanayiine yönelik birçok masaüstünde kalan konular var. Bunların da en önemlisi, F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde, ahdini yerine getirmeyen, sözleşmeye uymayan bir ABD vardır. Ödemelerini yapmış bir ülke var. Bunun yanında ciddi manada parça alma işlemini Türkiye’den yaptıkları halde... Çok ciddi bir ödemeyi de yapmış bir Türkiye var. 5 tane F-35 verilmiştir. Daha sonra da bu F-35’lere el koymak suretiyle bunlar gönderilmemiştir." dedi.

Erdoğan, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" diye nitelemesinin kendilerini üzdüğünü belirtti. HABER7

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.