24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C

EĞİTİM-BİR SEN? LİLERİN BÜYÜK KONGRESİ



      Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen’in 4. Olağan Genel Kurulu Ankara da yapıldı. 19 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’da, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul, 20 Şubat 2011 Pazar günü Başkent Öğretmenevi’nde devam etti.

      Cumartesi günü saat 10.00 da Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda başlayan kongrenin açılış konuşmasını Genel Sekreter Halil Etyemez yaptı. İstiklal Marşının okunmasından sonra Divan Seçimi yapıldı. Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet Yurtman'ın Divan Başkanlığına getirilmesinden sonra, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Gündoğdu konuşmasına şöyle başladı; ‘’Sayın Bakanım, Sayın YÖK Başkanım, Siyasi Partilerimizin değerli yöneticileri, Kurumlarımızın üst düzey bürokratları, Saygıdeğer misafirler, …katılımcılığın güzide örneklerinin sergileneceğine inandığım Sendikamızın 4. Olağan Genel Kurulu’na katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, şahsım, Yönetim Kurulum ve Eğitim-Bir Sen ailesi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz, Safalar getirdiniz, onur verdiniz.’’

      Gündoğdu konuşmasına şöyle devam etti; ’’Anayasa değişikliğiyle elde ettikleri toplu sözleşmenin ikincil mevzuatına yönelik isteklerini dile getirdi. Toplu sözleşme hakkını fiilen kullanmamızı sağlayacak yasal düzenlemeler seçimden önce yürürlüğe konulmalıdır. Bu sağlanmazsa, ’Yeni Anayasa yapacağız’ iddiasına inanmamız çok zor olacak’’ şeklinde konuştu. 18. Milli Eğitim Şura’sında alınan 200’e yakın kararın, geciktirilmeden hayata geçirilmesini de isteyen Gündoğdu; ‘Milli Güvenlik dersini askerler değil, sivil öğretmenler vermeli’ önerimiz, Türkiye’de gündemi değiştirdi. Önerideki cesarete şaşıranlar kadar önerimizdeki ferasete karşı çıkanlar da oldu. Bütün karşı çıkmalara rağmen, önerimizin Şura kararları arasında yer almasını sağladık. Temel eğitimin yeniden yapılandırılmasını, zorunlu eğitimin kesintili olmasını, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasını, sözleşmeli öğretmen alımına son verilerek kadrolu öğretmen istihdamı yapılmasını, ek ders ücretinin 12 TL’ye çıkartılmasını, zorunlu Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi yanında, ders programlarında seçmeli Din Eğitimi dersine yer verilmesini, eğitim sisteminin 28 Şubat artığı bütün dayatmalardan kurtarılmasını istedik. Bu vesileyle, Sayın Bakanımızdan, çözüme paydaş olmak iradesiyle büyük katkılar sağladığımız 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan 200’e yakın kararın, geciktirilmeden hayata geçirilmesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

      Gündoğdu;‘’ Bizim kuşağımız biri post modern olmak üzere, üç darbeye tanıklık etti. Deyim yerinde ise darbelerle büyüdü. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’in ülkenin demokratikleşmesine yaptığı katkıları da ifade ederek, Ortak Akıl Mitingleri ile egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu haykırdıklarını, İsrail’i Tel’in Mitinglerine katılarak akan kanın durmasını istediklerini’’ ifade etti. Toplu sözleşme hakkının bulunduğu Anayasa değişikliği için ‘’ Toplu sözleşmeye de, Toplumsal Sözleşmeye de EVET’’ sloganıyla büyük bir kampanya başlattıklarını da hatırlatan Gündoğdu; ‘’Anayasa değişikliğinin yüzde 58’le kabul edilmesiyle çok şükür milletimizden ödülümüzü aldık.’’ Dedi

      Eğitim-Bir-Sen olarak, sendikacılığa tartışmasız yeni bir soluk getirdiklerini belirten Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yandan ücret ve özlük hakları mücadelesini verirken, diğer taraftan da Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesinde öncü olduk. Başta eğitim ve demokrasi olmak üzere ülkemizin temel sorunlarına çözüm üretmede üzerimize düşen her türlü çalışmayı severek yaptık. Çalışmalarımızda, medeniyetimizi ve insanı temel almak idealimizden asla taviz vermedik. Ancak, bugünkü noktaya kolayca ulaşmadık. Yaratanın rahmetine mazhar olduğuna inandığım kurucu genel başkanımız merhum Mehmet Akif İnan’ın öncülüğünde 1992 yılında başlayan bu soylu mücadeleyi, 2001 yılında 4688 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte sıfırdan başlattık. Soylu mücadeleye hizmet etme emanetini 22 Aralık 2002 tarihinde bize teslim ettiğinizde, bizim 18 bin, sağımızdakilerin 125 bin, solumuzdakilerin 149 bin üyesi olduğunu hatırlayın. Bu tablo karşısında, bir taraftan uzun dönemli planlamalar yapmak, diğer taraftan da kısa vadede üye sayımızı artıracak projeler üretmek zorundaydık. Sizlerin desteğiyle, çabasıyla, hizmet aşkıyla, gecesini gündüzüne katmasıyla emanetin hakkını verdik inşallah. Rakamlar öyle söylüyor. Rakiplerimizin feveranı bunu gösteriyor. Eğitim-Bir-Sen, Şubat 2011 itibariyle 170 bin üye sayısına ulaşmıştır. Bu rakamı, bu büyüme hızını, eğitim çalışanlarımızın güveniyle ulaştığımız sayısal gücümüzü, sadece nicel yönümüzü ortaya koymak için ifade ettim, ama Eğitim-Bir-Sen sadece 170 bin üyeden oluşan sayısal bir güç değildir. Eğitim-Bir-Sen’i güçlü kılan, güce kavuşturan, daha da güçlendirecek olan medeniyetimizin ve kültürümüzün desenleriyle bezenmiş nitelikleridir. Bu yönüyle Eğitim-Bir-Sen, nitelikli güçtür. Eğitim-Bir-Sen, kimliği olan bir örgüttür. Her yönüyle mükemmel olan inancımızın pınarlarından beslenmiş, bu toprakların hamuruyla yoğrulmuş Eğitim-Bir-Sen, patenti millete ait olan rakipsiz sendikal markadır.”

      Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise; ‘’ Eğitim-Bir-Sen’de demokratikleşmeye yönelik çalışmaları başlatan kurucu genel başkan Merhum Mehmet Akif İnan’ı rahmetle, saygıyla andığını  söyledi. Akif İnan’ın değişimin tepeden değil, sivil toplum örgütleri vasıtasıyla olacağına inandığını söyledi. Sendikaların insan hak ve özgürlüklerini merkeze alan, sorunun parçası  olmayıp, çözümün parçası olan sivil toplum örgütleri olması  gerektiğini ifade eden Bakan Çubukçu;   ‘’Eğitim-Bir-Sen kurulduğu günden bugüne kadar problemlerin çözüme kavuşturulmasına yönelik ciddi çalışmalar yapmıştır. Sendikacılığı sadece sokakta değil, masada yapan bir sendikadır. Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı  çalışmaları takdirle izliyorum.’’ Dedi.

  Bir selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye gelen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, genel kurul tarafından ayakta dakikalarca alkışlandı. Özcan konuşmasında;’’ Yüksek öğrenimin sorunlarının çözümüne yönelik attığımız adımlarda özellikle başörtüsü ve katsayıya yönelik uygulamalarımızda Eğitim bir sen’in desteğini hep yanımızda gördük. Bundan dolayı teşekkür ediyorum.’’ Dedi.

      Daha sonra TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Mehmet Sağlam, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Saadet Partisi Genel Başkan Yard. Necmettin Aydın, Has Parti Genel Başkan Yard. Şeref Malkoç ve Türkiye Partisi Genel Başkan Yard. İhsan Işık kısa birer selamlama konuşmaları yaptılar.

      Pazar Günü ise, Başkent Öğretmenevi’nde zorunlu organların seçimi yapıldı. Seçimi, Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki liste kazandı. Genel Merkez Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Genel Sekreter Halil Etyemez, Genel Mali Sekreter Esat Tektaş, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Ahmet Özer, Genel Basın-Yayın Sekreteri Ali Yalçın, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Murat Bilgin, Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Ramazan Çakırcı.

      Ahmet Gündoğdu, Genel Kurul’un kapanışında kısa bir konuşma yaparak, katılan ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

      Bende, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Yönetim Kuruluna seçilen arkadaşlarımızı tebrik ederim. Başarılar dilerim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.