DOKTORLARIN SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN TALEBİ VAR
Pandemi sürecinde fedakarca görev yapan başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanları kamuoyunun büyük takdirini kazandı.
01 Haziran 2020 Pazartesi 16:35
Pandemi dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarının şartlarında iyiliştirme yapıldı. Ancak bu iyileştirme yapılırken bir kısım sağlık çalışanları için de dezavatanjlı bir durum oluştu.
Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan doktorlar, yetkililerin dikkatini çektiler ve daha nitelikli sağlık hizmeti verilebilmesi için ve mağduriyetlerin giderilmesi için şu görüşleri paylaştılar;
"Covid-19 salgınıyla ile birlikte hastanelerde poliklinik oda sayıları her branşda teke düşürüldü, ameliyathanelerde acil ve zaman duyarlı ameliyatlar dışında ameliyat işlemleri durduruldu. Doktor ve asistanlar covidli hastalara bakmak, takiplerini yapmak üzere nöbet usulü çalışma sistemine geçirildiler. Bu kapsamda 24 saat nöbet tutan doktor üçgün çalışmış kabul edildi. Diğer günlerde ise poliklinik, konsültan hekimlik, ameliyat işlerini esnek çalışma kapsamında yerine getirilmesi istendi.
Mart, nisan ve mayıs aylarında esnek mesai kapsamında çalışan hekimlere “Covid 19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde yapılacak ek ödeme” genelgesi kapsamında ödeme yapılması düzenlenmiştir.
Bu düzenleme ile takip ve muayene etmiş olduğu hasta sayısı yüksek olan hekimler genelge öncesi daha yüksek oranlarda ücret alırken poliklinikleri kapatılmış, performans yapma olanakları da kalmamış, bu genelge ile de oranlar düşürülmek sebebiyle magdur edilmişlerdir.
Mart ayında hekimlerin çoğunun şahsi performansları baz alınarak hesaplandıgında genelgedeki hesaba göre daha fazla ödemeyi haketmektedirler. Mart ayında bu sebeple bir çok hekim şahsi performansları dikkate alınmadıgı için hakkettiğinden daha az ücret alacaktır. Magduriyetin önlenmesi için şahsi veya genelgeye göre hesaplama türünden yüksek olana göre ödeme yapılmalıdır.
Kendi istekleri dışında esnek çalışma düzenine geçirilmiş doktorların mezkur genelge kapsaminda gelemedikleri günlerin düşürülerek hastanelerde hesaplama yapıldıgı takdirde doktorlar magduriyet yaşayacaktır.
Yıllardan beri doktor ve hemşireler senelik izinlerini tam olarak kullanamamaktalar. Bunun sebebi ise performans sistemine göre ücret almalarıdır. Doktor yasal hakkı olan 30 gün senelik izin kullanmış olsa aylık ücreti %60 a yakın düşmektedir. Bu sebeple doktorlar yıllardır dinlenmeden çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Hata doktorlar ve hemşireler senelik izne çıktığı için cezalandırılmaktadır.
Doktor ve hemşireler hasta olup raporlu olduklarında da işe gelemedikleri günle orantılı olarak ücretleri kesilmektedir.
Doktor maaşlarındaki döner sermaye oranı fazla oldugundan doktorun maaşı, gerçekte lise mezunu bir memurun maaşı kadardır. Emekli ödemeleri de bu düşük maaş üzerinden yapıldığından doktorlara emekli olduklarında şuan asgari ücretin iki katı bile olmayan bir emekli maaşı verilmektedir. Doktorların emekli keseneklerinin toplam aldıkları ücret üzerinden yapılması mağduriyetin giderilmesini sağlayacaktır.
Son performans yönetmeliğine görde mikrobiyoloji ve biyokimya doktorlarının katsayıları da düşürülmek suretiyle mağdur edilmişlerdir ki bu doktorların doğrudan hasta bakamadıkları için performans yapma imkanları da yoktur.
Bu performasın sistemi sayıyı dikkate alan ancak kaliteyi göz ardı eden bir düzenleme olup işini usulune göre yapan bir hekimi mağdur etmektedir.
Şöyle ki; bir hekim hızlıca üstün körü hasta muayene etmek suretiyle daha çok hasta bakmakta ve daha çok ücret almaktadır.
İşini tıbbi usullere göre yapan hekimin ise işini tamamlaması haliyle daha uzun süre almakta böylece mesai içersinde daha az hastaya hizmet verebilmekte ancak daha kaliteli hizmet vermesine rağmen haliyle daha az hasta bakabilmekte ve daha az performans yapabilmektedir.
Mevcut performans sistemi kaliteyi değil sayıyı ödüllendirmektedir."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.