16 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

DOĞALGAZDA DIŞA BAĞIMLI TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ BİYOENERJİDE!

Rusya ile yaşanan politik kriz, gözleri yeniden enerjide dışa bağımlılığa çevirdi. Özellikle doğalgazının yarıdan fazlasını Rusya’dan alan Türkiye, ithal ettiği gazın yine yarıya yakınını elektrik üretiminde kullanıyor.

Doğalgazda dışa bağımlı Türkiye’nin geleceği   biyoenerjide!

15 Aralık 2015 Salı 10:37

Türkiye, çöplerini enerjiye çevirerek, Rusya’dan ithal ettiği doğalgazı azaltabilir!

Rusya ile yaşanan politik kriz, gözleri yeniden enerjide dışa bağımlılığa çevirdi. Özellikle doğalgazının yarıdan fazlasını Rusya’dan alan Türkiye, ithal ettiği gazın yine yarıya yakınını elektrik üretiminde kullanıyor. Dolayısıyla Rusya, Türk sanayisinin enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynuyor. Geri Dönüşüm, Atık Yönetimi ve Çevre Teknolojileri fuarı REW İstanbul’un düzenleyicisi İFO Fuarcılık, geçen yıl özel gündem olarak yer verdiği biyoenerjinin, Türkiye için dışa bağımlılıkta alternatif bir çıkış noktası olabileceğini açıkladı. “Önümüzde elektrik üretimi için çöp ithal eden İsveç örneği var” diyen İFO Fuarcılık Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, Türkiye’de elektrik enerjisine ve ısı kaynağına dönüşmeyi bekleyen milyonlarca ton biyolojik atığın bulunduğunu söyledi. Aytemur, “Bugün Almanya’daki biyogaz tesislerinin sayısı 9 bine yaklaşmış durumda. Türkiye’de ise biyolojik atıkları enerjiye dönüştürmek üzere kurulan tesislerde yılda 81 MW elektrik enerjisi üretiliyor. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye, biyogaz potansiyelinin tam kullanılabildiği durumda toplam elektrik ihtiyacının %6 - %12 kadar kısmının bu kaynaktan karşılanabileceği hesaplanıyor. Çöpten üretilen 1 m3 biyogaz ise, dışarıdan ithal ettiğimiz 1 m3 doğalgazın yarısına eşdeğer. Dolayısıyla, ülkemizde hayvan gübresi, tarımsal atıklar, gıda sanayiinin atıkları ve belediye atıklarından elde edilecek biyogaz, Rusya’dan ısınma ve enerji 

ihtiyacını karşılamak üzere yapılan doğalgaz ithalatını azaltabilir.” dedi. 

Doğalgaz, nükleer enerji ve HES projelerinin gölgesinde kalan biyoenerji konusu, Rusya ile yaşanan krizde yeniden gündeme geldi. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla Türkiye’de oldukça yeni olan biyoenerji ve biyogaz, elektrik üretimi ve ısınmada doğalgaza önemli bir alternatif olarak duruyor. Örneğin, Arbiogaz A.Ş., Sütaş’ın Aksaray’daki entegre süt ve yem üretim tesislerinde kurduğu biyogaz tesisinde, ortaya çıkan hayvansal atıkları enerjiye dönüştürüyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.