24 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C

DOÇ. DR. OSMAN ABALI VELİLERE SESLENDİ

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Abalı, 16 Ekim Cumartesi günü Bayramlar Koleji?nde düzenlediği seminere konuşmacı olarak katıldı. Ço

Doç. Dr. Osman Abalı Velilere Seslendi



             “Yalnız Yürüyen Çocuk Çabuk Yorulur” sloganıyla, anne-babaların çocuğun öğrenme süreci üzerindeki etkisine ve desteğine vurgu yapan Abalı, öğrenmedeki en önemli unsurlar olan görsel ve işitsel dikkat konularında bilgiler verdi. Öğrenme ve dikkat açısından en önemli dönemin ilk 5 yaş olduğunu ifade eden Abalı, anne-babaların çocuklarını iyi gözlemlemelerini, onlarla kaliteli zaman geçirmelerini ve çocuklarını başarılı oldukları konularda desteklemelerini istedi. Zamanında ödül alan ve başarabildiği konular ile ilgili ailesinden ve çevresinden olumlu mesajlar alan çocukların, olumlu davranışlar geliştirdiklerini ve başarısız oldukları alanları tamamlamaya çalıştıklarını belirten Abalı, başarısızlıkları üzerine negatif mesajlar alan çocukların mutsuz olduklarını ve başarmak için uğraşmak yerine kendilerini geriye çektiklerini ifade etti.

 
            Ebeveynleri ve öğretmenleri, çocuklara karşı davranışları konusunda uyaran Abalı, “Olumsuz mesaj ve rol eşittir kötü çocuk, olumlu mesaj ve rol eşittir iyi çocuk denkleminden yola çıkarak, çocuklarımıza olumlu mesajlar göndermeliyiz ve çocuklarımızın başarılarını arkadaşlarının başarılarıyla kesinlikle karşılaştırmamalıyız” dedi. 
Teknolojik cihazların yaşamımızın her alanında bulunması ve uzun süreli kullanımları nedeniyle çocuklarda dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu ve hiperaktivite gibi problemlere yol açtığını belirten Abalı, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların kullanım sürelerinin aile tarafından sınırlandırılması ve aile içi iletişim kurulabilecek ortamlar yaratılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca öğrenmede okumanın önemine değinen Abalı, dikkati yoğunlaştırmak ve öğrenmeyi kolaylaştırmak için ders çalışmaya başlamadan en az yarım saat önce televizyon izlemeyi bırakmak gerektiğini ifade etti. Abalı, çalışmaya başlamadan önce zihni dinlendirmek için zaman ayırmak gerektiğini, 10 dakikalık kitap okuma süresinden sonra çalışılan dersin hafızada daha kolay kaldığını, kitap okumanın tüm beyinsel fonksiyonları çalıştıran bir aktivite olduğunu ve beyni öğrenmeye hazır hale getirdiğini ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.