24 Ekim 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C

DEPREM ÖNLEMİ ALMADA YETERSİZ KALDIK

MHP Pendik İLçe Başkanı Erdinç Kılıç, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde bir açıklama yayınladı.

DEPREM ÖNLEMİ ALMADA YETERSİZ KALDIK


            17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’nin üzerinden tam on bir yıl geçti. Geçen süreçte yapılanlar gözden geçirildiğinde aşağıdaki acı tabloyla yüz yüze gelinmektedir.
            Öncelikle on bir yılda ilçemize göç eden depremzedelerin tespiti ve  yaralarının gerçek anlamda sarıldığını, İlçemizin  geçirilen büyük depremden ders alınarak iskan edildiğini söylemek olası değildir.

            Olası deprem riskleri açısından İlçemizde  konutlara, kamu binalarına ve yapılarına yönelik yapılan değerlendirmelerde büyük bölümünün depreme dayanıksız olduğu, özellikle olağandışı durumlarda hizmet vermeleri açısından yaşamsal öneme sahip kurumlar olan hastanelerimizin,Okullarımızın tüm kamu ve kurumlarımızın Özel Eğitim Öğretim binalarının sağlık kuruluşları ve ibadet yerlerinin etkilenme düzeylerinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Çizilen tablo, bu alanda yapılması gerekenlerin çok fazla kaynak gerektirdiğini ve güçlü bir planlama ile, Yerel yönetim ile sivil ve siyasi temsilcileri  el ele vererek gerçekleştirilebileceğini göstermektedir.

            Marmara Depremi sonrası yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde beklenen büyük depremlerin varlığı ortaya konmuştur. Ne yazıktır ki bu saptamalar beklentilerin aksine bir girişimler zincirini başlatamamıştır.

            1999 yılından bu yana birçok mahallemiz de  olağandışı durumlara hazırlıklı olma anlamında planlar yapılmış ve bunlar ilgili birimlerin tozlu raflarında tekrar indirilecekleri günü beklemeye terk edilmişlerdir. .

            Olması gereken tek tek mahale mahalle İlçemizde  hazırlık planlarının yapılması, bu planların önce masa başı ve daha sonra saha uygulamalarıyla sınanması, aksaklıkların giderilmesi ve en Beldeye öncülüğünde siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil olacağı geniş bir platform ile çalışmaların sürdürülüp  azından her yıl gözden geçirilerek güncelleştirilmesi gerekmektedir.

            Sonuç olarak İlçemiz hala olası depremlere hazır değildir. Yeni depremler gerekli önlemler yeterince alınmadığından standartlardan daha çok can kaybına ve ekonomik kayıplara yol açacaktır.

            Bu yıldönümünde yeniden yetkilileri gerekli önlemleri zaman geçirilmeden almaya davet ediyoruz.
 
          Depremleri önleyemeyiz ancak kayıpları en aza indirmek elimizde.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.