22 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

DENİZLERDE ARTIK ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ!

Tuzla’da özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyan TCG Bayraktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Denizlerde artık çok daha güçlüyüz!

25 Nisan 2017 Salı 11:16

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Amfibi Gemi (LST) Tedarik Sözleşmesi kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen, ana görev fonksiyonu amfibi harekat ve ateş desteği olan amfibi gemi (LST-Landing Ship Tank) için başlatılan çalışmalar kapsamında, Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret AŞ (ADİK Tersanesi) tarafından inşa edilen TCG Bayraktar, düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Törene Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostaoğlu, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.

denizkuvvetleri-komutanligina-teslim-edildi(4).jpg

Türkiye, 2023 Hedeflerini Yakalamıştır
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yeni bir heyecanı birlikte paylaştıklarını belirterek, Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa’nın torunları olarak bu milletin evlatlarına imkanlar sunulduğu zaman neleri başarabileceğinin yeni bir örneğini bugün bütün dünyaya gösterdiklerini söyledi. Büyük bir gururu yaşadıklarını dile getiren Bakan Işık, savunma sanayi açısından son derece önemli bir teslim töreni için bir arada olduklarını kaydetti. Bakan Işık, Türkiye’nin geride kalan 14 yılda hayatın her alanında çok büyük bir değişim ve gelişime imza attığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Özellikle savunma sanayimizin geldiği seviye Türkiye’deki bu büyük değişimi açıkça ortaya koymakta. Savunma sanayimizde milli teknolojilerin kullanılması ordumuzun caydırıcı gücünü her geçen gün daha da artırıyor. Milli silahımızı kullanmanın terörle mücadelede nasıl bir fark oluşturduğunu hep birlikte görüyoruz. Geçen gün iftiharla izledik. Bayraktar İHA, terörist hedeflere lazerle işaret koyuyor, Atak helikopterimiz de terörist hedefleri imha ediyor. Artık Allah’a hamdolsun büyük bir aşama kaydettiğimizi bütün dünya kabul ediyor. “Fikri Işık, Türkiye’nin halihazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarım, inşa ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülkeden biri konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Bu açıdan Türkiye, 2023 hedeflerini yakalamıştır." ifadesini kullandı.
Anadolu Tersanesinin, yerli savunma sanayisinin önemli bir parçası olan amfibi gemilerin inşası görevini üstlendiğini hatırlatan Işık, tersanenin bu yıl içinde teslim almayı planladıkları “Sancaktar” gemisine de ev sahihliği yaptığını kaydetti. Bakan Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının daha önce bu tersanede inşa edilen amfibi gemilerle bugün teslimi yapılan Bayraktar ve ekim ayında teslim almayı planladıkları Sancaktar gemileri ile bu coğrafyadaki en modern çıkarma gemilerine sahip olacağını ve gücüne güç katacağını vurguladı. Denizciliğin gelişmesi için her zaman verdiği büyük destekler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ile bu geminin yapımına katkı sağlayanlara teşekkür eden Işık, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın bu gemimizi barış ve huzur dolu günlerde kullanmasını, inşallah savaşa ihtiyaç olmaz diyoruz ama ihtiyaç olduğu durumda da en güzel, en verimli şekilde kullanmasını diliyorum." şeklinde konuştu. 

Geminin Özellikleri
Bayraktar, tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip bulunuyor. Söz konusu gemi, Türkiye'de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip harp gemisi özelliğini taşıyor. Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak, SSM ve Türk Loydu denetiminde inşa edilen bu kapsamdaki gemiler, yine Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak. Gemide, bir adet 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu yer alıyor. Yükleme ve boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin üç tarafında birer kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20+ knot sürat yapabilen 4 LCVP (Landing Craft, Vehicle, Personnel) çıkarma aracı yer alıyor.

denizkuvvetleri-komutanligina-teslim-edildi(1).jpg
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.