30 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara-2°C

DADAŞ DİYARI ERZURUM ŞİMDİ ÇOK DAHA GÜZEL

Serhad şehri Erzurum?da tarih günyüzüne çıkarılmış. Tarihi mekanların çevresindeki yapılaşma önemli ölçüde kaldırılarak turizmin hizmetine sunulmuş. Ulu Camii, Lala Paşa Camii, Yakutiye Medresesi ve Erzurum Kalesi şimdi çok daha güzel görünüyor.

Dadaş diyarı Erzurum şimdi çok daha güzel


Doğu’nun İstanbul’u olarak nitelendirilen serhad şehri Erzurum’da son yıllarda yapılan çalışmalar dikkat çekiyor.
Dadaş diyarı güzelim Erzurum,  kent olma yolunda bir hayli mesafe almış.
Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin varlığının çokluğu şehre güzellik katan, anlamlı kılan en önemli unsurlar.
Bir iki yıl öncesine kadar izbe yapıların arasında adeta yokları oynayan tarihi mekanlar, şimdi bir bir ortaya çıkarılıyor. Buna en güzel örnek olarak; Çifte minareler, Ulu Cami, Yakutiye Medresesi, Lala Paşa Camii ve Erzurum Kalesi gösterilebilir.
Lalapaşa Camii ve Yakutiye Medresesi arasında kalan eski yapılar yıkılarak,  çevre düzenlemesi yapılmış. Yerli ve yabancı turistler şimdi bu mekanları çok daha rahat ziyaret edebiliyorlar.
Yine tarihi Erzurum Kalesi’nin ve Çifte Minareli Medrese’nin çevresindeki yapılar da yıkılmış durumda.
Kentin gelişmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli etkisinin olduğunu söylüyor Erzurumlular.
Özellikle Erzurum 2011 Kış Olimpiyatları öncesinde yapılan çalışmalar, bu gelişmede etkili olmuş. Kış olimpiyatları, kente 700 milyon liralık yatırım gelmesinin önünü açmış.
Başbakan, Erzurum’a ayrı bir değer veriyor. Erzurum’luyu seviyor Erdoğan. “Kent için ne talep edilirse edilsin başbakan hayır demez.”diyor akademisyenler ve talep edilenleri yetersiz buluyorlar. Bu manada da Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Ahmet Küçükler’i eleştiriyorlar.
Peygamber Efendimizin Sahabelerinden olan Abdurrahman Gazi Hazretlerinin türbesinin çevresinde de düzenleme yapılmış. Mübareği ziyarete gelenler için çevrede oldukça güzel dinlenme mekanları oluşturulmuş.
Erzurumlular’ın mecburiyet Caddesi olarak nitelendirdikleri Cumhuriyet Caddesi’de gelişmeden nasibini almış. Cadde üniversite oyunları için baştan başa ışıklandırılmış. Gece görüntüsü bir harika. Erzurumlular akşam vakitlerinde çoluk çocuk caddeyi turluyor, alış veriş yapıyorlar.
Erzurum’un insanında Anadolu insanının tüm karakteristik özelliklerini görmek mümkün. Misafirperver, dost ve bir o kadarda alçak gönüllü.
Erzurum Atatürk Üniversitesi  Öğretim Üyelerinden  Prof.Dr.Ümit Turgut, mütevazi kişiliği ve misafirperverliğiyle gönlümüzü ziyadesiyle kazandı.
Tortum Şelalesi 22 metre genişlik ve 48 metre yükseklikten düşüyor. Tek parça kaya üzerinden akan dünyanın ikinci büyük şelalesi olduğunu Prof.Dr.Ümit TURGUT’tan öğreniyoruz. Erzurum’a yaklaşık 100 km uzaklıktaki bu muhteşem doğa harikası mutlaka görülmeli.
Tortum Gölü, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum çayının önünü kapatmasıyla oluşan bir göl. Ziyaretçilerine eşsiz bir görünüm arzediyor.
Erzurumlu olan Yerel Hayat Gazetesi sahibi Kubilay ÖZTÜRK ve yine Erzurum doğumlu olan Duyuru Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ümit KAHYAOĞLU, Dadaş diyarında dolu dolu 4 gün geçirdiler. ÖZTÜRK ve KAHYAOĞLU, geziden sonra yorgunluklarını havuzbaşında çay içip sohbet ederek attılar.
Cağ kebap AKSU KAPI’da yenir
EN İYİSİ Kongre Caddesi üzerinde faaliyet gösteren AKSU KAPI CAĞ KEBAP, alanında en iyilerden biri olarak gösteriliyor.
CUMHURBAŞKANI’NI DA AĞIRLADILAR
Aksu Kapı Cağ Kebap Salonu, Erzurum’a gelen ünlülerin uğrak yerlerinden. cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’de mekanı ziyaret eden lerden.
Erzurum denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi de cağ kebapdır. Kentte çok sayıda cağ kebap salonu var. Cağ kebap bu gün Türkiye’nin bir çok kentinde yapılıyor ve vatandaşlar tarafından biliniyor. Ancak bu lezzeti Erzurum’da tatmak farklı bir keyif. Bunun içinde en iyisini bulmak gerekiyor. Biz sizler için en iyisini bulduk. Tabiiki Erzurum’daki dostlarımız sayesinde.
Yolunuz Erzurum’a düştüğünde Kongre Caddesi üzerinde faaliyet gösteren AKSU KAPI CAĞ KEBAP SALONU’nu  ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
İşletmeci Cabbar ERDOĞAN, bu işi babasından öğrenmiş, o da dedesinden. yaklaşık 150 yıldır cağ kebap işi yapıyorlar. Geçmişin lezzetini günümüze kadar getirmeyi başarabilmiş ender işletmelerden olmanın gururunu yaşıyorlar.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.