COVİD SEBEBİYLE ADLİYELER NEDEN KAPATILMAMALI?
Av.Nuri Tüzek
01 Aralık 2020 Salı 12:44
- Covid-19 sebebiyle hepimizin malumu olduğu üzere gerek dünya gerekse ülkemizde birçok sektör sıkıntıya girdiği gibi maalesef binlerce insan da bu hastalık sebebiyle vefat etti.
- Elbette sağlığın önemini tartışmaya açacak değiliz ancak hayatın asgari ölçekte sürdürülmesi için bir takım temel ihtiyaçlar en ağır şartlarda dahi yerine getirilmiş ve getirilmeye devam etmektedir. Bunların başında temiz su, gıda, yakacak ve barınma gibi en temel insani konular gelmektedir. ( Adaleti bunların dışında tutamayız)
- Covid sebebiyle ülkemizde de 13.03.2020 tarihinden itibaren yargı süreleri belli süreye kadar durdurulmuş ve bununla birlikte adliyedeki birçok iş ve işlemler de yapılmamış/yapılamamıştır. Bu duruma bağlı olarak zaten iş yükü sebebiyle başta büyükşehirlerde çok yavaş işleyen yargı daha fazla yara almıştır.
- Biz avukatlar müvekkiller ile doğrudan temas halinde olduğumuz için uzayan yargılama sürelerinin nasıl zararlara sebep olduğunu, vatandaşın gözünde devlete olan güveni nasıl zedelediğini bizzat görüp tespit edebilmekteyiz.
- Gerçekten de Covid sebebiyle tedbir almak artan vaka sayıları sebebiyle elzem hale gelebilir ancak bunun için toptancı bir süre ya da adliye kapatılmasına gidilmesinin; açtığı ve açacağı zararlar telafi edilemez boyutlara ulaşmaktadır.
- Peki, çözüm olarak önerilerimiz nelerdir?
- Adliyelerde görev yapan hâkim ve savcıların otoparklarından, asansörlerine, yemekhanelerinden, odalarına kadar kullanmış oldukları fiziki mekânların nerdeyse hepsi avukatlar ve vatandaşlar ile ayrı vaziyettedir. Sadece duruşma salonlarında aynı salonu kullandıkları gibi son düzenlemeler ile duruşma salonlarına izleyici de alınmayıp sadece taraf ya da vekilleri alınmaktadır.
- Yıllardır birçok avukat ve hâkimlerin sitem ettikleri usulen yapılmakta olan yersiz birçok duruşma mevcuttur. Bunlar bu dönemde tedbir amaçlı olarak tekrar düzenlenebilir. ( ilerde kalıcı hale geleceğinden kuşkumuz yoktur. )
- Avukat ile temsil edilen taraflar duruşmaya ya da adliyeye alınmayabilir, yine duruşması olan kişiler de sadece bir kişi ile sınırlandırılarak duruşmaya davet edilebilirler. Tanıklı duruşmalar sadece fiziki olarak yapılabileceği gibi diğer birçok duruşma dosya üzerinden yapılabilecektir.
- Sürelerin durdurulması yerine duruşmaların düzenlenmesi ile hâkim ve savcılar ellerindeki birçok işi bu dönemde adliyeye korunaklı bir şekilde gelerek tamamlayabilir, ara kararları ve yazmaları gereken iddianameleri, gerekçeli kararları tamamlayabilirler.
- Toptan adliyelerin kapatılmış olması iş yükünü eritmek isteyen hâkim ve memurların bu konudaki gayretlerini de boşa çıkarmaktadır.
- Hukuk ve ceza yargılamalarının bir kısmının duruşmalı yapılması gerektiğinin farkındayız ancak elzem olmayan ve tamamen HMK ‘daki usulün tamamlanması için yapılan onlarca duruşma sebebiyle yargılamaların tamamlanamadığı su götürmez bir gerçektir. 30.11.2020
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.