07 Ocak 2025
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

ÇORBAYA ATANIN AKCİĞERİ TERTEMİZ OLUYOR

Kış aylarında herkesin çorbasına eklediği baharat farklıdır. Çorbalara eklenen bazı baharatlar akciğeri temizliyor, bazıları ise sindirimi hızlandırıyor. Peki, hangi baharat akciğerde dezenfektan etkisi yapıyor? İşte ilaç gibi baharatlar…

Çorbaya atanın akciğeri tertemiz oluyor

02 Ocak 2025 Perşembe 23:51

Bazıları karabibersiz bazıları da pulbibersiz çorba içmez. Peki, hangi baharat daha faydalı?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Yegane Özcan, bazı baharatların akciğeri temizlediğini, bazılarının ise sindirimi hızlandırdığını söyledi. İşte uzmanından çorbaya eklenen baharatların faydaları...

ggupwhlxiaa3tit.jpg

ÇORBADA HANGİ BAHARAT DAHA FAYDALI?

KIRMIZIBİBER: Çorbaya ilave edilen kırmızıbiber kilo vermeye yardımcı olur. Acı biberin metabolizma üzerindeki etkisi kolayca açıklanabilir. Metabolizmayı hızlandırır ve vücudun enerjiyi daha hızlı ve daha verimli yakmasını sağlar ve bu da sağlıklı kilo vermeye yol açar.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre çorbayla tüketilen 1 gr acı biber açlığı bastırır. Kırmızı acı biber iştahı azaltan ve yağ yakımını destekleyen kapsaisin içeriyor.

ggupwsyxgaabuly.jpg
ACIBİBER: Acı biberde bulunan kapsaisin, akciğer, pankreas ve prostat bezinde oluşan kanser hücrelerini organlara zarar vermeden öldürme özelliğine sahip. ABD'deki Joan C. Edwards Tıp Fakültesinden bilim adamlarının yaptığı deney sonuçları bu yararlı özelliği kanıtladı. Akciğer kanserli farelerin gıdalarına kapsain içeren yiyecekler vererek çok daha az metastaz olduğunu tespit ettiler.

KARABİBER: Baharatların vücut ısısını artırdığını muhtemelen kendinizde de hissetmişsiniz. Çorbaya ilave edilen baharatlar, özellikle kırmızı pul biber ve karabiber astıma ve soğuk algınlığına, balgam söktürücü olarak, etki eder. Grip semptomlarını ve ateşi hafiflettiği bilinmektedir. Sıcak baharatlı çorba gözleri yaşartır ve burun tıkanıklığını açar.

Kolesterol artmasına karşı koruyucu etkisi de var. Avustralyalı bilim adamları, acı biberin kan damarlarının duvarlarında kolesterol birikmesini önlediğini ve insülin ihtiyacını azalttığını kanıtladılar. Bu olumlu etki, biberlerde yakıcı tat veren kapsaisin den kaynaklanmaktadır.

SARIMSAK: Soğuk algınlığına karşı savaşan, kardiyovasküler ve onkolojik hastalıkları önleyen doğal "antibiyotik"tir.
KİŞNİŞ: Kolesterolü ve kan şekerini düşürür, iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

FESLEĞEN: Terletici etkiye sahip, ateş düşürücü, yatıştırıcı. Uykusuzluğu giderir, şeker hastaları için faydalıdır. Yaraların iyileşmesi ve dezenfekte edilmesi, göz iltihabı için haricen kullanılır.

ANASON: Midenin işleyişini olumlu bir şekilde düzenler, balgam sökücüdür, öksürüğün daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. İshal ve hazımsızlığa yardımcı olur.

VANİLYA: Mutluluk hormonu serotonin üretimine katkıda bulunur, verimliliği arttırır, çikolata isteğini azaltır, mide asiditesini normalleştirir

KARANFİL: Akciğerleri, mideyi ve lenf sistemini mükemmel şekilde dezenfekte eder, anesteziktir.

TARÇIN: İç organlara kan akışını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk havalarda içimizi ısıtır.

DEFNE YAPRAĞI: Tüberküloz basilinin gelişimini engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu giderir ve toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

ggupyvgxuaazmq0.jpg
"AŞIRIYA KAÇMAYIN"

Baharatları öğütülmemiş satın almak en iyisi ve tabi ki kaliteli baharat seçmek önemli.

Acı baharat kullanırken vücudunuzda oluşabilecek semptomlara dikkat edin. Allerjik reaksiyonlar oluşabilir, örneğin kızarıklık. Demek ki bu baharat size uygun değil ve faydalı olmayacak.

Kontrolsüz tüketilen baharatlar mide ekşimesi, ağız kokusu gibi rahatsız edici sorunlar oluşturabilir. Bu yüzden aşırıya kaçmayın.

BAHARAT NE ZAMAN EKLENMELİ?

Dr. Yegane Özcan, şunları söyledi:

"Et suyunda pişirilen çorbalara ilave edilen ana baharatlar; otlar veya hardal tohumu, kişniş, kekik, defne yaprağı, maydanoz, sarımsak, kaya kekiği, dereotu, biberiyedir. Pişirme sona erdiğinde en son ilave edilmeliler. Ateşten alındıktan sonra, lezzet vermesi için taze otlar eklenir. Balık çorbasına "yakışan" baharatlar ise taze öğütülmüş karabiber, kimyon, karanfil ve defne yaprağıdır."

Kaynak:Akşam.com.tr

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.