24 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara0°C

BU RAHATSIZLIĞI OLANLAR EHLİYET ALAMAYACAK MI?

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gidildiği sözkonusu rahatsızlığı olanların ehliyet alamayacağı iddia edildi.

Bu rahatsızlığı olanlar ehliyet alamayacak mı?

25 Nisan 2024 Perşembe 16:21

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gidildiği ve uyku apnesi tanısı konan kişilerin, ehliyet alamayacağı veya mevcut ehliyetlerini yenileyemeyecekleri iddia edildi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI AÇIKLADI
İletişim Başkanlığı açıkladı: Uyku apnesi olanlar artık ehliyet alamayacak mı? - Resim : 1

Bazı basın yayın organlarında yer alan "uyku apnesi" iddiası geniş yankı uyandırırken, söz konusu haberlere İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yalanlama geldi.

'MANİPÜLASYON İÇERMEKTEDİR'
İletişim Başkanlığı açıkladı: Uyku apnesi olanlar artık ehliyet alamayacak mı? - Resim : 2

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada "'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli bir değişiklik yapıldı. Uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' iddiası manipülasyon içermektedir.

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar; Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.

Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir."

UYKU APNESİ NEDİR?
İletişim Başkanlığı açıkladı: Uyku apnesi olanlar artık ehliyet alamayacak mı? - Resim : 3

Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında uygun şekilde kontrol edilememesi nedeniyle oluşur.

Uyku apnesi, sürücülerin direksiyon başında uyku halinde olmalarına ve dolayısıyla trafik güvenliğini tehlikeye atmalarına yol açabilir.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, uyku apnesi sendromu olan kişilerin öncelikle tedavi olmaları gerekmektedir. Kaynak:İnternethaber

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.