24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara0°C

BATI'LI ÜLKELERİ KISKANDIRACAK BİLİM FUARI!

Tuzla’da çocuklar ve gençlerin temel bilimlere ve teknolojiye bakışını değiştirecek olan Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi ile Planertaryum/Gözlemevi, Tuzla Bilim Şenliği ile birlikte kapılarını açtı.

Batı'lı ülkeleri kıskandıracak bilim fuarı!

13 Ekim 2017 Cuma 11:50

 Başkan Yazıcı, “Teknolojinin girdileriyle beraber bilimin sonucu olan araçlardan tutun her türlü deneyin olduğu ve teknolojik ürünlerin sergilendiği bu merkezde “Ben neden bilim insanı olmalıyım” diye kendinize soru sormanıza neden olacak ve sizi hayrete düşürecek bir çok işi burada göreceksiniz” dedi.

Tuzla Belediyesi, 4 üniversite ve 14 okulun katkılarıyla 12-15 Ekim tarihleri arasında Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nda Tuzla Bilim Şenliği düzenliyor. Şenlik, Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi ile Planetaryum/Gözlemevi’nin açılışıyla başladı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın Türkiye’nin en fonksiyonel parkı Şelale Eğitim Parkı’nda hizmete kazandırdığı Bilim Merkezi, Tuzla Bilim Şenliği ile kapılarını açtı. 4-15 yaş grubu öğrencilere bilimi sevdirmek amacıyla okulların bilimsel projelerinin akademisyenlerin değerlendirmesine sunulduğu, farklı yaş gruplarına yönelik bilimsel etkinlikler ve sergiler, yarışmalar ve söyleşilerin yer aldığı şenlik, genç yetenekler ve mucitlerin projeleriyle göz doldurdu. Şenliğe ev sahipliği yapan Tuzla Belediyesi Şelale Eğitim Parkı’nda Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi, Planetaryum-Gözlemevi, Nuh’un Gemisi HoloZoo ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın “Teknolojinin Serüveni Sergisi’nde bilimsel gelişmeler ve yeniliklere şahitlik etme fırsatı oluştu. 

tuzlada-bilim-senligi-basladi-2017(2).jpg

Bu Çağda Bilgisiz İnsan Olmak Hazin Bir Sondur
Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi ve Tuzla Bilim Şenliği’nin açılışı birlikte gerçekleştirildi. Açılışa Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, şenliği gençlerin bilim insanı olma yoluna dökülen ilk çakıl taşları şeklinde tanımladı. Başkan Yazıcı, “Teknolojinin girdileriyle beraber bilimin sonucu olan araçlardan tutun her türlü deneyin olduğu ve teknolojik ürünlerin sergilendiği bu merkezde “Ben neden bilim insanı olmalıyım” diye kendinize soru sormanıza neden olacak ve sizi hayrete düşürecek bir çok işi burada göreceksiniz. Tuzla Bilim Şenliği’nde gençlerimizin daha küçük yaşlarda bilim ve teknoloji ile karşılaşıp, üniversite yılları, yüksek lisans ve doktora ile bilim insanı olma yoluna ilk çakıl taşlarını dökecek bir alan oluşturmak istiyoruz. Bilim ve teknolojinin çok önemli bir çerçevesini çizme gayretiyle ortaokul ve lisedeki gençlerimizin “Neden ben bilim adamı veya bilim insanı olmalıyım? Neden bilimi anlamalıyım?” sorusu ve cevabı için bu şenlikteyiz. Bugün modern insan tarif edildiğinde teknolojiyi yakından takip eden, teknolojiyi iyi bilen bir insan tarifinin üzerine artı koymak, teknoloji iyi bilmek zorundayız. Dünya tarım döneminden sanayi devrimine, sanayi devriminden bilgi çağına geçti. Bu çağda bilgisiz bir insan olmak hazin bir sondur. Bilmek her zaman güçtür. Bilginin güç olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bilginin zirve ve en ileri noktası olan teknolojiyi, teknolojinin temeli olan temel bilimleri ve doğa bilimlerini bilmeden bireysel, toplumsal ve milli olarak bir adım ileri gitmek mümkün olmayacaktır” dedi.  

İnsanı Değerleri Kaybetmeyin
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, teknoloji ve bilimsel gelişmeler hakkındaki bilgisi ile dünyadaki gelişmeleri hem teknik hem de sosyal yönden inceleyen bir konuşma yaptı. Tüm bilimsel gelişmeleri ve bu gelişmelerin oluşumu, süreci ve sonucunu kronolojik sıralama ile geniş bir şekilde değerlendiren Başkan Yazıcı, verdiği bilgilerle gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgiye sahip olamazsak tarihi yazanlar değil tarih yazanlara malzeme olan bir ülke haline geliriz. O nedenle çocuklarımızın ve gençlerimizin bilime meraklı olmasını istiyoruz. O nedenle temel bilimleri, teknolojiyi ve bilimi okuyup öğrenmek zorundayız. Kullandığımız her teknolojik cihazın, mühendislik harikası denilen cihazların temelinde temel bilimlerin olduğunu, son kullanıcı olarak elimize aldığımız bilgisayarlar, cep telefonları veya tabletlerin ne kadar büyük bir teknoloji serüveninden bugüne nasıl geldiğini bilmeliyiz. Bilgiye sahip olmazsak dünyadaki yarışta var olmayız. Bilim ve teknolojiye ağırlık verirseniz önce kendinizin sonra ülkemizin kazanacağını sakın unutmayın”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bilim ve teknoloji için ısrarlı çağrısını insani değerlere verdiği önemi anlatan şu ifadelerle tamamladı: “Sosyal bilimleri de öğreneceğiz ve hayatımızı yaşarken bilim teknoloji ile donanırken aynı zamanda da insan olmanın, insanı insan yapan değerlerin de olacağı eğitimleri almalıyız. İnsanı insan yapan değerleri kaybettikten sonra atomu parçalamanın da anlamı yoktur” 

Kullandığımız Teknolojiyi Üretmeyi Düşünüyoruz
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır da konuşmasında çocuklar ve gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisinin gelecek adına umut verdiğini söyledi. Kaymakam Çalışır, “Bir zamanlar teknolojiyi kullanabilmeyi meziyet kabul ediyorduk. Bugün de o teknolojiyi üreten olmayı düşünüyoruz. Gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisi geleceğimize daha rahat, daha teminatlı, daha emin gözlerle bakmamızı sağlıyor” şeklinde konuştu. İlçe protokolü açılışın ardından Bilim Merkezi’ndeki stantları gezerek öğretmen ve öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı, deneylere katıldı, okul atölyelerinde hazırlanan teknolojik ürünleri test ederek kullandı. 

Teknoloji Üreten Gençlerin Eserleri Tuzla Bilim Şenliği’nde
Çocuklar ve gençler Tuzla Bilim Şenliği’nde Bilgisayar Kodlama, 3D Tasarım, Robotik ve Eğlenceli Elektronik, Uçak ve Roket Fiziği, Gökbilim ve Astronomi, Doğada Canlılar ve Maddeler, Arduino ile Fen Etkinlikleri ve Doğa Bilim Atölyelerinde potansiyellerini keşfetme imkanı buldu, bilimsel konuların içeriğini öğrenip yeni teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi oldu. Tuzla Belediyesi Karting ve Formula 1 aracı, Gebze Teknik Üniversitesi drone, maket uçak, 3D printer ve farklı bilimsel projeler, Okan Üniversitesi otonom (Sürücüsüz) araç ve robotlar, İstanbul Üniversitesi Elektrikli Araç “Milat 1453”, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektrikli ARAÇ “Elektro Aydın’’ ve “Elektro Aydın Nova”, İBB Gençlik Meclisi’nden “Bilim Otobüsü” şenlikte sergilendi, meraklılarının incelemesine sunuldu.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.