BAŞKANIN NAZARINDA EN GÜZEL İLETİŞİM BAKIN NE!
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, gençlerle buluşmasının konusunu oluşturan “Sosyal Medyaya Muhtaç mıyız?” sorusuna “Muhtaç hale geliyoruz” yanıtını verdi.
01 Mayıs 2018 Salı 15:11
Başkan Yazıcı, “Sosyal medyanın fayda ve zararı konusunda ikisinin de farkındaysanız faydalı kullanmaya adaysınız demektir ama en güzel iletişim yüz yüze iletişimdir” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın gelenekselleştirdiği, bilgi ve tecrübelerini gençlere aktardığı “Başkan Gençlerle Buluşuyor” programının 9.su Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bilal Eren’in moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide “Sosyal Medyaya Muhtaç Mıyız?” konusu ele alındı.
Hayatımızı Alışkanlıklarımıza Göre Dizayn Ediyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, toplantının başlığını oluşturan soruyu “Elektriksiz yaşanır mı” sorusuna verdiği yanıtlarla yorumladı. Alışkanların hayatı dizayn ettiğini vurgulayan Başkan Yazıcı, “Sosyal medyaya muhtaç mıyız?’ sorusu ‘Elektriksiz yaşanır mı?” gibi bir soru. Elektriksiz ortamda yaşadık fakat sonradan kazanılan zorunlu ihtiyaçlar vardır. Hava, su doğuştan ihtiyacımız fakat sonradan kazanılan zorunlu ihtiyaçlarımız da var. Elektriksiz yaşanır mı? Yaşanır. Anadolu’da birçok yere elektrik bundan 25-30 sene önce geldi ama şu an elektrikler kesilse dünyamız kararmış gibi oluyoruz değil mi? Bittik, öldük, mahvolduk, o gitti, bu gitti, internet gitti, uydu gitti, hayat duruyor. Belki basit bir örnek oldu ama çok realist bir örnek oldu. Yani hayatımızı alışkanlıklarımıza göre dizayn ediyoruz. Yokluğuna göre dizayn edilen bir hayat olmayınca ister istemez zorunlu alışkanlıklar haline geliyor. Hele beşeri ilişkiler, insan ilişkilerinde iletişim metotlarını en ileri noktaya ve iletişimde en üst düzeye zirve yapacak bir noktaya getiriyorsa bu da ister istemez vazgeçilmez bir hale getirir. Sosyal medyaya o nedenle çok daha çabuk alışıldı. 60-70 yaşında birine bile öğrettiğiniz zaman bakıyorsunuz elinden düşürmüyor, çocuğunu, torununu, sevdiklerini, haberleri takip etmeye başlıyor. İnsanın doğasına uygun bir durum, sürekli temas halinde hissediyorsun”
Bağlı Olduğunuz Ölçüde Muhtacız
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sosyal medya bağımlılık seviyesini de değerlendirdi. Bir diziden örnekle konuşmasına devam eden Başkan Yazıcı, şu şekilde konuştu: “Black Mirror (Kara Ayna) sezonluk bir dizi, teknolojinin gelişimi veya onun yanlış etkilerini anlatan, beğenmenin, beğenmemenin, sürekli beğeni alma çabasında olanların düştüğü psikolojik olumsuzluklar hikayeleştiriliyor. Kötü örnekleri anlatan çok güzel senaryolar oluşturmuşlar. Person of Interest dizisi de teknolojiden yararlanma konusunu içeriyor.
Ben hemen hemen hepsini izledim. Bu bir psikolojik alışkanlık, bağımlılık da. Dijital bağımlılık da aslında diğer bağımlılıklar gibi özellikleri olduğu için “Muhtaç mıyız?” sorusu bağlı olduğunuz ölçüde çok muhtacız, bağlılığımızı ve hayatımızı dizayn ederken o kadar bağlılık geliştirmeyecek, yokluğunda aranmayacak, bir vakte kadar bağlılık geliştirmeyecek. Muhtaçlık kelimesi bence kötü bir şey değil, iyi kullanmak lazım. Her şey nasıl kullandığınıza, nasıl faydalandığınıza bağlı olarak değişiyor”
Sosyal Medyanın Fayda ve Zararının Farkındaysanız, Faydalı Kullanmaya Adaysınızdır
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sosyal medyanın insana katkılarını ve kaybettirdiklerini de iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Başkan Yazıcı, “Sosyal medyaya muhtaç mıyız? Muhtaç hale geliyoruz. Muhtaç hale geliyoruz ama yokluğunda ne oldu? Hayat bitti mi? Yok. Ne güzel gözlerinin rengi kahveymiş, saçın böyleymiş demeye başlarsınız aranızda, tanımaya başlarsınız. Hayatla daha çok, doğayla daha çok iç içe oluruz. Sosyal medyanın fayda ve zararı konusunda ikisinin de farkındaysanız faydalı kullanmaya adaysınız demektir ama en güzel iletişim yüz yüze iletişimdir. Fayda ve zararını ayırt edebilecek bir farkındalığınız varsa zaten sizin için o faydalı olur. Fayda ve zararını ayırt edemeyenlerde problem var. Saatlerce orada kalmanın zarar olduğunu, iş yapmayı engellediğini, işleri aksattığını, ilgi göstermen gereken insanlara gösterdiğin ilgiyi azalttığının farkındasın demektir. Bunu ayarlarsın zaten o zaman. Farkında olmadan onu yaşamak sizi yok eder, geri iter. Geliştiğinizi zannediyorsunuzdur ama aslında gelişmiyorsunuzdur. Kazandırdıklarının yanında her başarının kaybettirdikleriyle beraber değeri ölçülür. Büyük bir başarı elde etmiş, bir makama çıkmış olabilirsiniz ama sonra şöyle bir geriye doğru dönüp baktığınızda kaybettikleriniz ölçüsünde başarınız makbuldür. Aile hayatınızı, sosyal hayatınızı, ilişkilerinizi, değerlerinizi, inançlarınızı çiğneyerek bir yere geldiyseniz bu maalesef sahte bir başarıdır. O yüzden sosyal medyada da size kattıklarının yanında kaybettirdiklerini ölçüp değerlendirebilmek çok önemli. Ölçülebilir, değerlendirilebilir bir şey makbuldür. Onu değerlendirebiliyorsanız zaten başarırsınız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Teknolojinin ve sosyal medyanın aktif kullanıcıları arasında yer alan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Sosyal medya paylaşımlarımı kendim yapıyorum. İstek, talep ve şikayetleri kurumdaki sosyal medya grubuna ileterek daha hızlı çözüm sağlıyorum. Sosyal medya ile daha fazla insana hizmet veriyorum. Sosyal medya işinizi kolaylaştırıyor, hızlandırıyor. Bu karşı değilim. Ben bazı ilişkilerin dijitalize edilmesine karşıyım. Yaşanması gereken haliyle yaşanmalı” ifadesini kullandı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, söyleşide gençlerin sorularını da yanıtladı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.