BALIKÇILAR TBMM'DE
İstanbul Milletvekili Ali TORLAK, Balıkçılık sektörü temsilcileriyle, İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneğinde bir araya geldi. Toplantıda sektör sorunlarını yaşayanlardan bizzat dinleyen Ali TORLAK, balıkçıların sorununu TBMM gündemine taşıdı.
@font-face { font-family: "Times New Roman"; }@font-face { font-family: "Bookman Old Style"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }ol { margin-bottom: 0in; }ul { margin-bottom: 0in; }
MHP İstanbul Milletvekili D.Ali TORLAK, Balıkçıların Sorunlarını TBMM gündemine taşıdı
Ali TORLAK, İstanbul ve Boğaz ile özdeşleşen lüfer balığı başta Karadeniz olmak üzere tüm denizlerimizde yetişmekte olup, her yıl mayıs ayında Akdeniz, Ege ve Marmara denizinden beslenmek, üremek ve yazı geçirmek üzere Karadeniz’e göç ederler. Haziran ve Temmuz ayları ise lüferin yumurtlama dönemleridir. Bu bilimsel verilerdir dedi.
Lüfer genellikle körfezlerde ve kıyıya yakın sulardaki kumlu dipli alanlarda bulunur. 60 m. derinliğe kadar bulunabilen göçmen bir balıktır. Sıcaklık ve rüzgar gibi hava ve su şartları ile atmosfer basıncına göre dip ile yüzey arasında yer değiştirir. Suların soğumasıyla Ağustos ayının ilk haftasında daha sıcak bölgelere göç eder diyen Ali TORLAK;
Lüfer balıklarının Marmara Denizi’ne doğru göçü esnasında voli ağları, gırgır, dip ağları ve muhtelif oltalar ile yoğun olarak avlanmaktadır. Özellikle kış dönemini geçirmek üzere Karadeniz’den Marmara ve Ege’ye doğru göçtükleri dönemde, İstanbul Boğazı ve civarlarında yemli olarak çeşitli zokalar ile donatılmış olta takımları, uzun olta, mavruka, mantarlı olta vb. yanında seğirtme, yünlü, yüksük, kaşık gibi yemsiz takımlarla avlanır. Ayrıca diğer denizlerde de dip uzatma, alamana, gırgır, yeldirme takımları ile avlanılmaktadır dedi.
Ancak, son 4-5 yılda, Marmaray projesi nedeniyle, kazı sırasında ve sonrasında oluşan kum fırtınasının, akıntının da etkisiyle tüm boğaza yayılması neticesinde, bütün balıklar göç etmiş veya en kuytu yerlerde yaşamaya başlamış ya da yaşamını yitirmiştir ifadesinde bulunan MHP İstanbul Milletvekili Ali TORLAK;
Balıkçılık biliminde ikinci kural olan balık türünün yaşadığı ortamın, yani yaşam alanlarının korunması, tedbirsizlik nedeniyle ihlal edilerek söz konusu balıkların yaşam alanları tahrip edilmiştir.
Dolayısıyla ülkemizde son yıllarda meydana gelen bu olumsuz süreçler, geçimini balıkçılıkla sağlayan esnafımızı zor duruma sokmuş, 15 Nisan’dan Ağustos sonuna kadar olan avlanma yasağı da eklenince balıkçılıkla uğraşan profesyonel balıkçı esnafımızın içine düşmüş olduğu sorunlar yumağı daha da büyümüştür dedi.
Balıkçı esnafımızın sorunlarının bir an önce masaya yatırılarak çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Ali TORLAK, bu sorunları TBMM gündemine taşıyarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına şu soruları yöneltti.
1- İstanbul Boğazında lüfer balıklarının doğal yaşam alanlarının tekrar oluşturulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Var ise nelerdir? Ve Nerelerdedir? Yok ise her hangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2- Marmara denizinde yıl boyu avcılığa kapalı alanlar var mıdır? Yok ise, 12 ay süre ile avcılığa yasak bölgelerin oluşturulması yönünde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
3- İstanbul’da bir an evvel yeni balık halinin yapılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Hükümet olarak, sektörde kayıt dışılığın sona erdirilmesi için, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi bir Balık Borsası’nın hayata geçirilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?
5- Balık boşaltma limanlarında 24 saat esasına göre, kaçak balık çıkışının önlenmesi için ne gibi tedbirleriniz var? Bu tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
6- Kurallara uyarak avcılık yapan Kooperatif ve Birliklere üye balıkçıların korunması ve kilo başı sübvanse sisteminin uygulanması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise bu hususta bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
7- Kaçak ve Ruhsatsız avlanmalara karşı önlemleriniz nedir? Bu önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Yeterli değil ise ne gibi tedbir almayı planlıyorsunuz?
8- Profesyonel balıkçıların korunması kapsamında; profesyonel balıkçı ile amatör balıkçı, ruhsatlı tekne ile ruhsatsız tekne ayrımının yapılması yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise buna yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
9- Yaşı ilerlemiş Balıkçı gemilerinin hurdaya çıkarılması yönünde teşvik edici bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise bu hususta bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
10-Orkinos avcılığının açık denizlerde yapılmasını teşvik edici bir
çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise bu hususta bir
çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.