ARTVİN'DE 10 LİTRE ORGANİK PEKMEZ İÇİN BAKIN NE KADAR DUT KULLANILIYOR?
Karadeniz'in incisi Artvin'in Ardanuç ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan organik dut pekmezi oldukça zahmetli bir süreci de beraberinde getiriyor.
29 Haziran 2021 Salı 12:42
Doğal yollarla organik dut pekmezi yapmak hiçte öyle kolay bir şey değil. Oldukça zahmetli ve bir o kadar da risk taşıyan bir süreç. Ardanuç İlçesinin Peynirli Köyü'nde yüzyıllar öncesinde yapılan dut pekmezi bugün de aynı yöntemlerle yapılıyor.
Şeker kullanılmadan yapılan Dut Pekmezi için sabah saat 06.00'da mesai başlıyor. Köydeki dut ağaçlarına çıkılıyor ve dutlar sallanarak yere serilen brandaların üzerine dökülüyor. Daha sonra titizlikle tasnif edilen dutlar kazanların içerisine konuluyor. Bu işlemler yaklaşık 8 saat sürüyor.
Daha sonra ise pişirme süreci başlıyor. Odun ateşiyle, özellikle meşe odunları tercih ediliyor ve pişirme süreci başlıyor. Bir müddet kaynadıktan sonra süzülüyor ve tekrar pişirme işlemi devam ediyor. İstenilen kıvamda Pekmez elde edilene kadar çeşitli aşamalardan geçiyor ve 4 saat sonunda organik dut pekmezi elde ediliyor.
10-12 litre pekmez elde etmek için kullanılan dut miktarı ise yaklaşık 100 kilo.. Bu pekmezlere büyükşehirde yaşayan Artvinliler büyük ilgi gösteriyor ve sipariş veriyorlar, ancak verilen siparişleri karşılayacak kadar pekmez elde etmek mümkün değil.
Çocukluğu ve gençlik yılları Ardanuç Peynirli Köyü'nde geçen ve Bursa'da yaşayan Gülistan Yazıcı, dut pekmezi yapmanın zahmetine dikkat çekiyor. Şimdilerde köye dönüşün başladığını söyleyen Gülistan Yazıcı, " Yazları köyümüze geliyoruz. Son yıllarda gelen kişi sayısında artış var ve yeni evler yapılıyor. Biz de yazın köyümüze geldikçe çocukluğumuzun vazgeçilmezi olan, annelerimizin ninelerimizin yaptığı yöntemlerle dut pekmezi yapıyoruz. 10-15 litre dut pekmezi yapabilmek için onlarca ağaçtan dut silkeliyoruz. Bir günümüz bu işle geçiyor. Talep eden çok kişi var ancak her talebe cevap veremiyoruz. Yakın çevremize ve akrabalarımıza verebiliyoruz."diye konuştu.
Bir kilo dut pekmezi 70-100 TL'den satılıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.